Хормонален статус

Дискусија во 'Бременост' започната од viktori15, 7 јуни 2012.

1. Babynew

Babynew Активен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2017
    Пораки:
    53
    Допаѓања:
    158
    На се ни влијае стресот. Сепак твоја одлука дали ќе се консултираш со ендокринолог. Бедоксинче за смирување, витамин нема штета од него.

2. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.894
    Допаѓања:
    142.296
    Zdravo ,
    Bi sakala da ve prasam,citam deka poveketo ispituvate hormoni vo drzavna.Dali nekoja ispituvala i vo 8mi Septemvri i koja bolnica vie bi mi ja preporacale so poverodostojni rezultati?!

3. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Јас често во 8ми проверував.

4. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.894
    Допаѓања:
    142.296
    Fala ti,tamu poveke mi odgovara ,ama deka celo vreme citav za vo drzavna pa zatoa prasav

5. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Тука е подобро. Резултати истипр ден имаш и ги земаш до вечер.

На flower30 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.894
    Допаѓања:
    142.296
    Mi tekna sega,zaboraviv da prasam vo prethodniot post-koi hormoni gi ispituvate?!
    Jas sakam da gi ispitam zaradi cesti i jaki glavobolki i zaradi toa sto imav abortus (ne rastese plodot) .
    Doktor mi kaza za glavobolkite da proveram Estradiol i Estrogen (mislam tie gi spomna),a citav i za Prolaktin ....

7. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.894
    Допаѓања:
    142.296
    Jas se izvinuvam sto prasuvam pak,ama citajki tuja se zbuniv.

Zemav upat za ispituvanje na hormoni(site 11 mi gi pisa doktorkata) .E sega jas znam deka do 17h ako dobies i tece krv toa e prv den od ciklus,ako e posle 17h se smeta naredniot den .
    Jas od sinoka imam kafeavo na vloskata,a uste nemam dobieno kako sekogas,ne krvaram.

Pa bi sakala da ve prasam,kako da bi gi racunala denovite ?!
    I dali treba nesto posebno vecerta pred ispituvanje na hormoni da ne se jade/pie ?!

8. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.894
    Допаѓања:
    142.296
    zdravo
    moze li nekoja da mi odgovori -vo
    8mi Septemvri ispituvat hormoni na transfuziogija ili vo laboratorijata ?!

9. Doozy

Doozy Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.981
    Најверојатно во лабораторија, не би требало да е на трансфузиологија.

Имаш ли добиено, на трет ден ќе одиш? Да знаеш дека најдобро е од 8-9 часот да се проверуваат хормони. Те прашувам затоа што ти го видов постот со кафеавото од 19-ти мај, можеби тогаш си била во овулација.

И гледам дека често се жалиш од промени на расположение и анксиозност. Провери ги хормоните и мој совет, води дневник на емоции за да видиш дали имаш промена на расположение за време на овулација и пред добивање. Ако да, тогаш ништо не ти е психички, на хемиска база ти се случуваат промените во мозокот. (за жал, нема лек за ова, освен природни работи)

Јас го имам истиот проблем, ама не го сфаќам веќе сериозно затоа што знам дека е од хормоните, чекам да ми помине и после како нова. :D Има и стручен термин за посериозна форма на ПМС, ПМДД се вика, кога буквално си попречен да функционираш нормално од тоа што ти се случува пред циклус.

Што и да испадне, не сакам да звучам како реклама, ама правилна исхрана и вежбање се мнооогу важни и уште веднаш ќе забележиш промени на подобро. Без бел леб, бело брашно, бел шеќер, без млеко, без кашкавал/сирење и со мнооогу зеленчук, хумус, ленено семе, мака и протеини.

10. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.894
    Допаѓања:
    142.296

Kaj mene oti se mora od prva loso da se sluci -ne mi gi ispitale hormonit.Demek so vrski da ne cekam,mi zemaa krv vo drug oddel a imav upat i za tiroidna i oni ispitale samo 4 tiroidni hormoni a drugite 7-8(najbitnite ) ne gi ispitale :@ A jas otidov na tret den od dobieno . I sega mora da cekam naredniot mesec .A skoro site drugi doktori kaj koi imav termini mi rekoa i hormonite da si gi ispitam.So dusha cekav da gi vidam rezultatite i da vidam sto ponatamu ...

Ama ete,nisto ne bidna .Vrijam od nervoza denes.

Falacti za sovetot i iscrpniot odgovor.Nekako ne mozam da si fatam red ,a i jas saksv da probam najprvo so izmena vo ishranata .Sakam i sa vezbam ,ama ne mozam da se organiziram .A za vezbanje doma nema ni navika ni mi teknuva.Ama mora da probam.

Od srce fala ti za sovetite:hug:

p.s. najgolemite promeni vo raspolozenie i nervoza mi se pred dobivanje !!!

На Doozy му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Doozy

Doozy Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.981
    Е па отиди утре пак, можеш мислам и на 4-ти ден. Само напомени дека ти е 4-ти ден, да запишат таму.

Јас испитував многу хормони (пред операц.) и не можев веќе да чекам следен циклус, а се погоди 3-ти ден да биде недела, хормоните што ми требаа не ги правеа ни во сите приватни, а камоли на државна.... и викам епа тоа е, здравје. Се слушнав со ендокринологот и ми рече нема проблем, може и во понеделник да биде.

И пак покажа промена кај хормоните кај коишто очекувавме промена, така да, добро е што не се изнервирав без врска.

Нема проблем инаку, во секое време, пиши ми во некоја од темите или лп, што знам и за храна и за вежбање, ќе ти помогнам. Штом ти е пред добивање промената, од хормоните ти е. Па уште ако си по природа поанксиозна, толку треба. Ама сериозно, ништо страшно, само знај кога ќе бидеш таква да се организираш соодветно и да исклучиш емоциите, да не бидат пуштени на најјако. :D

И вежбај, вежбањето прави телото да лачи добри хормони, па се сузбиваат. Имаш на Јутјуб кратки видеа, и 20 минути е доволно некогаш скокање во место да се вратиш под контрола.

Имаше и уште една тема за хормонален статус, или хормони, ако памтам добро и @Nausicaa ја читав таму, добри совети имаше споделено. (извини за таг ако сум грешка :D)

На flower30 и Nausicaa им се допаѓа ова.
  12. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Во лабораторијата.
    Нема мбогу чекање. Не ти требалњ врску

13. little.doll

little.doll Истакнат член

Се зачлени на:
    26 август 2014
    Пораки:
    188
    Допаѓања:
    23
    Здраво дечки. Треба даиспитувам хормони во гинекологија во државна болница, па дали знаете дали работат во неработни денови и за викенди по што овој петок е неработен ?

14. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.145
    Допаѓања:
    137.180
    работат и викенди и неработни денови

На little.doll му/ѝ се допаѓа ова.
  15. princess5

princess5 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 април 2010
    Пораки:
    4.996
    Допаѓања:
    34.727
    Здраво девојки..
    Утре треба да испитувам хормони (3ден менструација).. да не има некоја процедура или ннешто што треба или не пред испитувањето?
    Пс. Имам упат со 4хормони треба повеќе или не?

16. Happyinlove

Happyinlove Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    10.838
    Девојки може мислење за резултативе од 3 ден на циклус
    Estradiol 39
    2Gen.Testo 1.46 (0.38-1.97)
    Fsh 7.52
    FT4 1.03 (0.70-1.4)
    LH2 7.84
    Prolactin 19.63 (2,8-25,0)
    TSH 1.0546 (0.3500-4.9400)

Останативе што се без референти се пишувани во три фази. Дали се ок?

17. *Sara*

*Sara* Истакнат член

Се зачлени на:
    17 март 2017
    Пораки:
    341
    Допаѓања:
    399
    Девојки, мислење за резултатов? На 3 ден од циклус се правени

Прикачени фајлови:

18. *Sara*

*Sara* Истакнат член

Се зачлени на:
    17 март 2017
    Пораки:
    341
    Допаѓања:
    399

Прикачени фајлови:

19. KayaLena

KayaLena Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2011
    Пораки:
    150
    Допаѓања:
    739
    Супер се..

20. *Sara*

*Sara* Истакнат член

Се зачлени на:
    17 март 2017
    Пораки:
    341
    Допаѓања:
    399
    Мислев ЛХ да не ми е низок и естрадиолот да не е висок. Незнам колку треба да се за поголема можност за забременување и добри фоликули.