Zdravo,nova sum na forumot.Mi treba vase mislenje,denes ispituvav hormoni estradiol 14.60 ref.vrednost 15-112 tsh 1.59 0.30-4.50 fsh 6.29 3.2-15.0 prolaktin 373.00 54-490 lh 5.47 1.2-12.5 Estradiolot mi e malku ponizok,dali so ovie vrednosti moze da se postigne bremenost,nekoj so slicno iskustvo
Дали може матичен гинеколог од Битола да ми даде упат за Скопје да си напраам испитување на хормони и брисеви? Одам на второ мислење и сега за да не ја пишувам оваа во Скопје за матична, само упат да ми даде оваа од Бт.
А бе проблем да не ми направи матичната... Оти од Бт ми е, па да ме распрашува, што како. А сакам да си одам кај приватнава пошто ми е поарна, а сакам оваа да ми стои како матична
Абе каков проблем да ти направи. Кажи и сакам упат за хормони за на клиника во Ск. Упат за хормони може да ти даде на ГАК или клиничка биохемија. За брисеви како планираш, да ти даде упат за на микробиологија на клиника матичната, а да ти земе брисеви некоја на приватно, така ли мислеше?
Може. Нема што да ти направи проблем, мене општиот матичен ми е во друг град, и самата им барам за Скопје, истото и за гинеколог матичен важи. Ми даваат и за во Авицена, и за во Синлаб за крвна слика, кај ќе им кажам таму ми даваат упати.
Од Ск гинекологот ми даде кои точно хормони да испитам и што точно друго. И сега не ми е пријатно да и речам на оваа од Битола, еве ова ливчето тие ми требаат. Да не ме фати дека кај друг ќе одам.
А чекај, ти зошто сакаш на друго место, не им веруваш на резултатите таму? Мислам твое си е кај ќе одиш, твое право.
Па оваа Бт ми вика еднаш имаш ХПВ, после немаш, можно е да немаш. Паднат имунитет и сл ми кажува. Викам дај да видам резултати, сестрата ми вели, нема резултати од ПАП, пишува само позитивно или негативно, кај тебе пишува позитивно ова беше лани септември. Во бт не ми виде раничка, Ск ми гледа и ме премачка..
Каде е најдобро да се испитаат хормони? Државно или по приватниве? Знам дека кај вториве е прескапо. Мене ми треба основниот пакет, во СинЛаб е 3000.
Ако си одлучила без упат да ги испитуваш, најевтино ќе поминеш државно, а ќе си платиш како " приватно " на клиничка биохемија на клиника. 500 ден од хормон. Клиничка биохемија и на ГАК се најверодостојни.
Здраво, испитував хормонален статус на 3ти ден од циклус.. Би сакала доколку некој член на форумов се разбира да ми ги прочита дали ми се во нормални вредности.. Пред 5 години поради проблеми со висок притисок, дијагностицирано ми беше од тиреоиден статус покачени вредности на: ТЅН - 1,81 Т3 - 9,12 FТ4 - 11,4 Ви благодарам однапред.
Дали некоја од вас имала високо ФСХ. Мене ми е 12. Гинекологот ми рече што побрзо да раѓам, ако не треба да зачувам јајцеклетки. Имам 33 години. Немам сега за сеа план за бременост. Ама паника ме фати.
Да си направеш и испитување на амх, мила. Така точно ќе знаеш на што си. Индикација е фсх дека се намалуваат да, ама со амх ќе си знаеш точно и ќе ти каже доктор што-како понатаму