Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Хормонален статус

Дискусија во 'Бременост' започната од viktori15, 7 јуни 2012.

1. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    7.816
    Допаѓања:
    34.712
    Имаш упат за таму?
    Преку крв се испитува.

На chokova93 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. chokova93

chokova93 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 декември 2010
    Пораки:
    91
    Допаѓања:
    154
    Дада имам приоритетен

3. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    7.816
    Допаѓања:
    34.712
    А имаш симптоми штом ти дале приоритетен?
    Сигурно и на ехо ќе те гледаат.
    Мене ми давале упат и сум одела кога сакам (упатот важел 30 дена), ама на Клиничка биохемија и на гак, на патофиза немам одено.

4. Perverzna€

Perverzna€ Истакнат член

Се зачлени на:
    19 септември 2018
    Пораки:
    164
    Допаѓања:
    75
    Патофиза ти е од главен влез после гинекологија првата уличка десно, и после пак десно (после контејнерите) пред клиника за кардиологија. Се најавуваш на шалтер и чекаш да те викнат за преглед после прегледот те праќаат на крв и си одиш, резултатите стигаат кај матичната. Се надевам ти помогнав

5. 5678m

5678m Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2014
    Пораки:
    181
    Допаѓања:
    289
    Devojki dali nekoja od vas pie cikloporoginova

6. meggle

meggle Популарен член

Се зачлени на:
    20 јули 2011
    Пораки:
    808
    Допаѓања:
    2.592
    Јас сум пиела, а верувам дека секоја втора од темава има пиено :) повели прашај што те интересира

7. Strawberry99

Strawberry99 Активен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2024
    Пораки:
    51
    Допаѓања:
    6
    Девојки здраво. Некој да ми каже вака како ви изгледаат резултативе? Докторка ги виде рече можен е индикатор за полицистични јајници. Јас никкакви симптоми немам за тоа, редовен циклус шеќер во ред ништо. IMG_0582.jpeg IMG_0581.jpeg IMG_0582.jpeg

8. Mrs. right

Mrs. right Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2022
    Пораки:
    3.278
    Допаѓања:
    13.097
    Одлични се. Кај видела индикатор дека се за пцос? Гинеколог е? Ехо вагинално, абдоминално нешо?

Ја вакви резултати да имав со пцос... А не изместено све.

Тестостерон и инсулин ти фалат. Види и тие какви се.

На Strawberry99 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Feniksgirl

Feniksgirl Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    4.387
    Допаѓања:
    7.525
    Lh и е повсоко од FSH затоа и рекла индикатор. Не треба да е повисоко.

На Lavender4 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Mrs. right

Mrs. right Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2022
    Пораки:
    3.278
    Допаѓања:
    13.097
    Ама нели е во нормала? Тогаш нека ја види гинеколог, а вика нема никакви симптоми.

За ова не знаев дека морало да е пониско.

11. Feniksgirl

Feniksgirl Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    4.387
    Допаѓања:
    7.525
    Да мора да е пониско, тоа е предзнак исто за пцос. Ендокринолог само, гинеколог освен да и потврди на ехо, што вика дека не и потврдила, да проба на второ мислење.

На Lavender4 и Mrs. right им се допаѓа ова.
  12. Mrs. right

Mrs. right Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2022
    Пораки:
    3.278
    Допаѓања:
    13.097
    Баш проверував некои мои резултати и све повисок е LH секогаш.. Ама не за две вредности ко нејзе туку за многу повеќе. Па и над нормала идел LH. Ете зашо не го прекинуваат метформинот, а се чудев, викав инсулинот е ок.
    Јас со потврдено пцос сум. Освен што метформинот го доведе во нормала инсулинот и што добивам поредовно, сепак овие машко - женскиве хормони си идат горе доле. Реално никој не се замара. Изглеа само коа ќе треба за бременост, тек тогаш ќе се заангажираат вајда, а вака ништо. Ама еве добивам периодов , се во ред e..

На Feniksgirl му/ѝ се допаѓа ова.
  13. chokova93

chokova93 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 декември 2010
    Пораки:
    91
    Допаѓања:
    154
    Не немам никакви симптоми едноставно пијам подочл временски период еутирокс од 50мг за покачена тиоридна а не се знае точен индикатор што е ..па сакав да направам испитување во пстофиза да и се даде точно што и како е со тироидната..

На Anyshka му/ѝ се допаѓа ова.
  14. chokova93

chokova93 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 декември 2010
    Пораки:
    91
    Допаѓања:
    154
    Фала ти ♥️

На Perverzna€ му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Feniksgirl

Feniksgirl Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    4.387
    Допаѓања:
    7.525
    Не сум љубител на диети и слично, имам познаничка што има пцос и имаше многу проблеми со циклусот, немаше овулација и тоа и се има десено и година да не добие. И баш пред некој ден зборевме на кето диета е, таа е за шеќераши, пошо исфрлаш јаглехидрати. Има ослабено 20кг и прв пат во живот добива редовно веќе пола година на 28 дена. Сега за сега и се одлични хормоните. Она и со инсулинската резистенција има проблем, што е исто со пцос поврзано. Пие истиве апчиња дополнително. Ама ете кето и помогна многу.

На Mrs. right му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Mrs. right

Mrs. right Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2022
    Пораки:
    3.278
    Допаѓања:
    13.097
    Баш исто, не година ама 6 месеци немав добиено и секако килажа покачена, инсулин покачен. Но ова беше до пред скоро 5 години. Од тогаш и на метформин сум. Кога ослабев доста, се среди инсулинот.Еве и денес е нормален.
    Затоа викам, изглеа само инсулинот го средив јас. Другите пак си варираат.
    Сега не сум дебела. Не вратив од тогаш толкава голема тежина каква што имав.
    Имаше поправање да, но ни далеку од таа првична тежина.

А ова за добивањево, кога како, сега ми е редовна неколку месеци више е вака, ама може и пак да стане нередовна, не се знае кај мене. Не по 6 месеци пак да касни ама месец или два се дешавало така да ја снема. Нареден месец ќе побарам термин баш сакам да видам какви се сега, и време ми е за контрола.

Знам дека кето добра била за ова ама јбг ја не почнав, може се заебав, одма на терапија ме ставија..

Значи и терапија и диета тера она, супер што и помага. Не знам, сеа неам толку потреба од диета, мислам може некое кило, никад доста од тоа, само па инсулинот си викам да не го симне и шеќерот многу. Баш ме интересираше како влијае таа диета ако истовремено си на терапија.

На Feniksgirl му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Noemi

Noemi Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2010
    Пораки:
    2.182
    Допаѓања:
    8.323
    Индикатор за тироидната може да е и метаболен синдром настанат од покачен инсулин, ова ми го кажа Синиша на патофиза. Добар ендокринолог само и пушти си и тестостерон и инсулин пред преглед.

@Mrs. right кето и терапија не иде ако имаш нормална гликоза, ќе те однесе во хипергликемија (башка дијареа), додека да разберам што се дешава трипати ми се слоши. Може low carb ама барем 70гр јаглехидрати дневно, а тоа не е кето веќе.

На chokova93 и Mrs. right им се допаѓа ова.
  18. Feniksgirl

Feniksgirl Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    4.387
    Допаѓања:
    7.525
    Имаш и во кето веќе дел кога влагаш во кетоза, и тогаш имаш одреден внес на јаглехидрати. Јас само пренесов искуство, зашто знам дека имаат доста мака девојки со пцос.

19. Noemi

Noemi Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2010
    Пораки:
    2.182
    Допаѓања:
    8.323
    Епа точно за да влезеш во кетоза треба да намалиш јаглехидрати на 20 до 50грама, универзално толку е потребно да се влезе во кетоза. Понатака се тестира со колку грама остануваш во кетоза а кога те исфрла. Low carb не гледа кетоза.
    Имам искуство и споделив. Тоа се премалку јаглехидрати за со терапија (метформин најчесто) пошо многу паѓа шеќерот. Без терапија е ок исхраната.

20. Feniksgirl

Feniksgirl Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    4.387
    Допаѓања:
    7.525
    Епа не знам зашто уште прима девојчево. Вака доста задоволна е, не сум јас нешто љубител на такви работи, зашто не се стални, коа ќе прекинеш не е исто.