Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Хормонален статус

Дискусија во 'Бременост' започната од viktori15, 7 јуни 2012.

1. Feniksgirl

Feniksgirl Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    4.387
    Допаѓања:
    7.525
    Ќе биде, не се секирај. Се средува се, ништо страшно не е.

На Positiv Girl му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Iva.T

Iva.T Истакнат член

Се зачлени на:
    8 ноември 2011
    Пораки:
    498
    Допаѓања:
    911
    Ако менструацијата пробие навечер дали тој ден го сметам за прв? Или следниот?

3. Hope IT

Hope IT Истакнат член

Се зачлени на:
    9 мај 2024
    Пораки:
    192
    Допаѓања:
    274
    Мислам дека се смета следниот.

На Iva.T му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Mandela

Mandela Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2022
    Пораки:
    1.126
    Допаѓања:
    1.769
    Со висок LH тестовите за овулација не се веродостојни. Штом на 20ти ден прогестеронот ти бил низок, овулација најверојатно уште немало. За да бидеш сигурна дали овулираш, најдобро да направиш фоликулометрија кај гинеколог, односно да го следите развојот на фоликулите на ехо.
    Можеш да појдеш на пример 8-9 ден, ќе измери колкав е водечкиот фоликул и ќе идеш на неколку дена за да следите како расте и да видите кога ќе пукне за да се ослободи јајце клетката.

Едит: Сега прочитав дека на 20ти ден ти се испитувани и другите хормони. Испитај ги на трети ден за да имаш појасна слика за хормоналниот статус. Вредноста на LH и FSH на 20ти ден не кажува ништо посебно во овој случај.
    Инаку теоретски, ако добиваш на 40 дена, овулацијата е отприлика на 26ти ден, а прогестерон треба да испиташ 32-33 ден за да имаш појасна слика што се случувало. На 20-21 ден се испитува прогестеронот ако имаш циклус кој трае 27-29 дена.

Последна измена: 27 септември 2024
    На Joanna28, Hope IT и Feniksgirl им се допаѓа ова.
  5. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    7.816
    Допаѓања:
    34.712
    Следниот.

На Iva.T и Hope IT им се допаѓа ова.
  6. Positiv Girl

Positiv Girl Активен член

Се зачлени на:
    25 март 2024
    Пораки:
    61
    Допаѓања:
    55
    После испитувањето на хормоните имав овулација,на 23 ти ден ми покажа позитивно.Како што разбрав во мојот случај хормоните се испитани пред овулација и не може да се знае точната вредност се додека не се испитаат на 3ти ден.

На Mandela му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Positiv Girl

Се зачлени на:
    25 март 2024
    Пораки:
    61
    Допаѓања:
    55
    Правевме еднаш фоликометрија,гин.ми рече за два ден треба да пукне фоликулот и дека ендометриумот исто добар и дебел.

На Mandela му/ѝ се допаѓа ова.
  8. honey0112

honey0112 Активен член

Се зачлени на:
    18 декември 2022
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    2
    Мислење девојкии 3ден менс

Прикачени фајлови:

• IMG_2886.jpeg
      IMG_2886.jpeg
      Големина на фајлот:
      400,2 KB
      Прегледи:
      49
    • IMG_2887.jpeg
      IMG_2887.jpeg
      Големина на фајлот:
      284,3 KB
      Прегледи:
      46
  9. Noemi

Noemi Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2010
    Пораки:
    2.182
    Допаѓања:
    8.323
    Многу ти е висок инсулинот барај си одма термин за ендокринолог да те стави на терапија. Според инсулинот и тоа дека ЛХ ти е повисоко од ФСХ многу е веројатно да имаш полицистични јајници.

ТСХ исто ти е повисоко од потребното за бременост, најпаметно со резултатот кај добар ендокринолог да те среди.

10. Feniksgirl

Feniksgirl Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    4.387
    Допаѓања:
    7.525
    Мораш гинеколошките на 3ти ден. Не ти се веродостојни така. Најубаво се гледа на 3 ти ден. Ама испитај ги сите. 50 денари е хормон на гак. Нека ти даде гинекологот за сите и оди на трет ден.

11. Black-Beauty

Black-Beauty Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јули 2014
    Пораки:
    63
    Допаѓања:
    79
    Здраво на сите :)
    На претходни испитувања на ТСХ резултатит ми беше 3.6, во консултација со гинекологот ми кажа да посетам специјалист од нуклеарна медицина затоа што доколку сакам да останам бремена ТСХ не треба да биде над 2.2.
    На 10.09 правев нова крвна слика каде што ТСХ ми беше 2.0, докторот не ми даде терапија бидејќи сметаше дека нема потреба.
    На 3ти ден од цуклис односно на 21.09 повторно правев испитувања на хормоните и ТСХ пак ми беше покачен на 3.8, докторот ме советуваше да повторам крвна слика за 7 дена. Ја повторив крвната слика на 28.09 и ТСХ беше 2.8, повторно повисок резултат за да се оствари бременост.
    Сега наредно пак ќе посетам доктор од нуклеарна медицина но додека отидам на преглед сакав да се коснултирам со вас дали некоја имала сличен проблем како мојот во 1 месец различни резултати на секоја недела? И дали е проблем кој што се решава :(
    |(

12. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    1.982
    Допаѓања:
    11.632
    Тсх на 3ти ден од циклус е секогаш повисок. На кој било друг ден е вистинската вредност. Ако немаш и повисоки антитела и жлездата е во ред на ехо можеби ќе ти кажат да исфрлиш глутен, да почнеш со вит д и селен. Ама тоа најдобро со некој добар од нуклеарна медицина. Мојава секогаш сака да ми го држи под 2, особено во бременост.

На Black-Beauty му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Positiv Girl

Се зачлени на:
    25 март 2024
    Пораки:
    61
    Допаѓања:
    55
    Мојот ТСХ беше 2.54 пред два месеци,исто терапија од 25мг ми ја покачија на 50 па за шест недели се симна на 1.53.Потоа продолжив пак 6 недели со 50 мг и пред некој ден правев крвна слика и е спуштено на 1.04.Ми кажаа дека оваа е потребната вредност за да дојде до бременост.Не го правев на трети ден,се прави друг ден и се решава за два до три месеци со терапија ако вредностите не се многу покачени,а ако се покачени се дава поголема доза.Тоа е моето искуство се надевам помогнав.

На Black-Beauty му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Black-Beauty

Се зачлени на:
    19 јули 2014
    Пораки:
    63
    Допаѓања:
    79
    Жлездата беше во ред, исто и т3 и т4.
    На испитувањата витамин д ми беше намален и под границата. Почнав да пијам детрикал од 2000.
    Ти благодарам за одговорот :inlove:

15. Black-Beauty

Се зачлени на:
    19 јули 2014
    Пораки:
    63
    Допаѓања:
    79
    Ти благодарам за одговорот, секако дека ми помогна, малку ме успокои.
    Се надевам дека ќе добијам соодветна терапија и ќе дојдам до посакуваното :inlove:

16. Merry-8

Merry-8 Активен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2024
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    7
    Здраво на сите :) Што мислите, дали резултатите се добри? Направени се денес, на 3 ден од циклус. Ви благодарам многу однапред ❤️

Прикачени фајлови:

• IMG_3978.jpeg
      IMG_3978.jpeg
      Големина на фајлот:
      239 KB
      Прегледи:
      23
  17. sanjafka

sanjafka Нов член

Се зачлени на:
    9 мај 2024
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Девојчиња, ве молам за мислење, 33 години пробуваме околу 6 месеци за дете, имам хипо сум под терапија и сеа имав стрес па затоа ми е тсх накачен инаку го следам цело време… некој со повеќе знаење да ми сподели искуство и мислење за хормоните на 3ти ден? Благодарам ❤️

Прикачени фајлови:

• IMG_1713.jpeg
      IMG_1713.jpeg
      Големина на фајлот:
      178,2 KB
      Прегледи:
      32
    • IMG_1712.jpeg
      IMG_1712.jpeg
      Големина на фајлот:
      136,3 KB
      Прегледи:
      29
  18. KatysRainbow

KatysRainbow Активен член

Се зачлени на:
    30 септември 2022
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    7
    Здраво, некој да не има инфо дали во недела може да се испитаат хормони на гинекологија? Баш денес добив и недела ми се паѓа 3ти ден од циклус?

19. Bejb15

Bejb15 Популарен член

Се зачлени на:
    28 октомври 2016
    Пораки:
    1.456
    Допаѓања:
    1.203
    Visok Estradiol za tret den od ciklus treba da e do 60. Da ne imas zadrzan folikul od prethoden ciklus sto ne puknal moze ginekolog da te vidi. Inace ti e visok za tret den

20. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    7.816
    Допаѓања:
    34.712
    Работат и викенди и празници.