Хормонален статус

Discussion in 'Бременост' started by viktori15, Jun 7, 2012.

1. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Ќе биде, не се секирај. Се средува се, ништо страшно не е.

Positiv Girl likes this.
  2. Iva.T

Iva.T Популарен член

Ако менструацијата пробие навечер дали тој ден го сметам за прв? Или следниот?

3. Hope IT

Hope IT Истакнат член

Мислам дека се смета следниот.

Iva.T likes this.
  4. Mandela

Mandela Истакнат член

Со висок LH тестовите за овулација не се веродостојни. Штом на 20ти ден прогестеронот ти бил низок, овулација најверојатно уште немало. За да бидеш сигурна дали овулираш, најдобро да направиш фоликулометрија кај гинеколог, односно да го следите развојот на фоликулите на ехо.
    Можеш да појдеш на пример 8-9 ден, ќе измери колкав е водечкиот фоликул и ќе идеш на неколку дена за да следите како расте и да видите кога ќе пукне за да се ослободи јајце клетката.

Едит: Сега прочитав дека на 20ти ден ти се испитувани и другите хормони. Испитај ги на трети ден за да имаш појасна слика за хормоналниот статус. Вредноста на LH и FSH на 20ти ден не кажува ништо посебно во овој случај.
    Инаку теоретски, ако добиваш на 40 дена, овулацијата е отприлика на 26ти ден, а прогестерон треба да испиташ 32-33 ден за да имаш појасна слика што се случувало. На 20-21 ден се испитува прогестеронот ако имаш циклус кој трае 27-29 дена.

Last edited: Sep 27, 2024
    Joanna28, Hope IT and Feniksgirl like this.
  5. Anyshka

Anyshka Популарен член

Следниот.

Iva.T and Hope IT like this.
  6. Positiv Girl

Positiv Girl Активен член

После испитувањето на хормоните имав овулација,на 23 ти ден ми покажа позитивно.Како што разбрав во мојот случај хормоните се испитани пред овулација и не може да се знае точната вредност се додека не се испитаат на 3ти ден.

Mandela likes this.
  7. Positiv Girl

Правевме еднаш фоликометрија,гин.ми рече за два ден треба да пукне фоликулот и дека ендометриумот исто добар и дебел.

Mandela likes this.
  8. honey0112

honey0112 Активен член

Мислење девојкии 3ден менс

Attached Files:

9. Noemi

Noemi Популарен член

Многу ти е висок инсулинот барај си одма термин за ендокринолог да те стави на терапија. Според инсулинот и тоа дека ЛХ ти е повисоко од ФСХ многу е веројатно да имаш полицистични јајници.

ТСХ исто ти е повисоко од потребното за бременост, најпаметно со резултатот кај добар ендокринолог да те среди.

10. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Мораш гинеколошките на 3ти ден. Не ти се веродостојни така. Најубаво се гледа на 3 ти ден. Ама испитај ги сите. 50 денари е хормон на гак. Нека ти даде гинекологот за сите и оди на трет ден.

Positiv Girl likes this.
  11. Black-Beauty

Black-Beauty Истакнат член

Здраво на сите :)
    На претходни испитувања на ТСХ резултатит ми беше 3.6, во консултација со гинекологот ми кажа да посетам специјалист од нуклеарна медицина затоа што доколку сакам да останам бремена ТСХ не треба да биде над 2.2.
    На 10.09 правев нова крвна слика каде што ТСХ ми беше 2.0, докторот не ми даде терапија бидејќи сметаше дека нема потреба.
    На 3ти ден од цуклис односно на 21.09 повторно правев испитувања на хормоните и ТСХ пак ми беше покачен на 3.8, докторот ме советуваше да повторам крвна слика за 7 дена. Ја повторив крвната слика на 28.09 и ТСХ беше 2.8, повторно повисок резултат за да се оствари бременост.
    Сега наредно пак ќе посетам доктор од нуклеарна медицина но додека отидам на преглед сакав да се коснултирам со вас дали некоја имала сличен проблем како мојот во 1 месец различни резултати на секоја недела? И дали е проблем кој што се решава :(
    |(

12. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

Тсх на 3ти ден од циклус е секогаш повисок. На кој било друг ден е вистинската вредност. Ако немаш и повисоки антитела и жлездата е во ред на ехо можеби ќе ти кажат да исфрлиш глутен, да почнеш со вит д и селен. Ама тоа најдобро со некој добар од нуклеарна медицина. Мојава секогаш сака да ми го држи под 2, особено во бременост.

Black-Beauty likes this.
  13. Positiv Girl

Мојот ТСХ беше 2.54 пред два месеци,исто терапија од 25мг ми ја покачија на 50 па за шест недели се симна на 1.53.Потоа продолжив пак 6 недели со 50 мг и пред некој ден правев крвна слика и е спуштено на 1.04.Ми кажаа дека оваа е потребната вредност за да дојде до бременост.Не го правев на трети ден,се прави друг ден и се решава за два до три месеци со терапија ако вредностите не се многу покачени,а ако се покачени се дава поголема доза.Тоа е моето искуство се надевам помогнав.

Black-Beauty likes this.
  14. Black-Beauty

Жлездата беше во ред, исто и т3 и т4.
    На испитувањата витамин д ми беше намален и под границата. Почнав да пијам детрикал од 2000.
    Ти благодарам за одговорот :inlove:

15. Black-Beauty

Ти благодарам за одговорот, секако дека ми помогна, малку ме успокои.
    Се надевам дека ќе добијам соодветна терапија и ќе дојдам до посакуваното :inlove:

Positiv Girl likes this.
  16. Merry-8

Merry-8 Активен член

Здраво на сите :) Што мислите, дали резултатите се добри? Направени се денес, на 3 ден од циклус. Ви благодарам многу однапред ❤️

Attached Files:

17. sanjafka

sanjafka Активен член

Девојчиња, ве молам за мислење, 33 години пробуваме околу 6 месеци за дете, имам хипо сум под терапија и сеа имав стрес па затоа ми е тсх накачен инаку го следам цело време… некој со повеќе знаење да ми сподели искуство и мислење за хормоните на 3ти ден? Благодарам ❤️

Attached Files:

18. KatysRainbow

KatysRainbow Активен член

Здраво, некој да не има инфо дали во недела може да се испитаат хормони на гинекологија? Баш денес добив и недела ми се паѓа 3ти ден од циклус?

19. Bejb15

Bejb15 Популарен член

Visok Estradiol za tret den od ciklus treba da e do 60. Da ne imas zadrzan folikul od prethoden ciklus sto ne puknal moze ginekolog da te vidi. Inace ti e visok za tret den

20. Anyshka

Anyshka Популарен член

Работат и викенди и празници.