Здраво мајки, малата ми е една недела и не знам колку мл млеко е потребно во период од 24 часа. Прочитав некаде околу 450-500мл дека е доволно, но би сакала да чујам мислења и искуства. И друго нешто, денес моето млеко (градите ми ојакнаа, малата не сакаше да цица, па се молзев) е како вода, ретко, бистро...што можам да превземам во тој правец, што да јадам и пијам (лактамикс чај пијам веќе). Ви благодарам
Здраво и живо бебчето мајка, јас мислам дека околу 50мл на подој пиеше мојата тогаш, измолзено само 30 сакаше. Млекото сигурно ти е добро, продолжи со лакта микс, пиј сок од јаболче и нормално многу вода, мислам и дека јогурт, компир, ориз и овес е добро за млеко. Инаку таа ќе си јаде колку што сака, ич не се замарај, освен ако има жолтица
Моето тогаш едвај 30мл пиеше, мое измолзено млеко. Не се води по “правила од книга”. Следи си го бебето и нека пие колку што сака. Ако е гладно, ќе плаче, ако му е многу, нема да пие.
Дали е расипано одмрзнатото мајчино млеко ако не променило боја и не мириса но на вкус како да ми горчи-штипе на крај кога ќе го голтнам? Или такво е? Бебе испи малку ама му се спиеше и не беше заинтересиран да го испие, а може и му беше одвратно?!
Не знам , ама мене изгледа ми се расипаа сите што ги ставав во стерилни чаши, вас ви ги пијат кпга одмрзнувате од стерилна чаша??? Ми има мириз и вкус на пластика, кога пробав ми се згади...замрзнати пред два месеци
Кај мене го пиеше одмрзнатото млеко, и да точно е, млекото одмрзнато има многу појак мирис, и пожолта боја, но тоа е нормално и не значи дека е расипано. Мислам дека доколку е расипано ќе мириса како на риба. Доколку било складирано правилно не гледам како би се расипало. Едноставно некои деца не сакаат да пијат замрзнато млеко.
Здраво мајки ми треба совет за замрзнување на мајчино млеко. Дали го собирате млекото преку цел ден па потоа го замрзнувате? Читајки ве, научив дека за да се соедини млекото после две молзења мора да биде на иста температура. Па така јас измолзеното млеко го чувам во фрижидер во шишенца и по неколку часа го соединувам во едно шише. Какви кеси користите? Дали воздухот од кесите мора да биде истиснат?
Јас замрзнував во лансинох кеси,воздух истиснував,си запишував дата. Замрзнував од едно молзење не ги мешав.
Здраво мајки. Немам време да ја прелистувам темава бидејќи сум мајка на близначиња и нонстоп сум со нив. Веќе имаат по 2 месеци и до сега сме на доење и измолзено мајчино млеко. Проблемот е што веќе неколку дена кога цицаат или пијат од шише, вриштат пиштат, само се тегнат со шишето и цицето, а душиве саакаат да пијат, гладни се. Им дадов и АД, тоа го испија без проблем. Што би можело да биде, веќе ми е жал да ги гледат така да се мачат и нонстоп да се гладни. Ви благодарам однапред.
Скок во развој има во тој период. За неколку дена би требало да се среди. Не брзај со АД ако имаш доволно млеко за нив.
Може не е соодветно прашањето за темава, но сакам да прашам по колку треба да одмолзувам за да одржам лактација? Бебето ми е на ОИНТ, јас имам млеко, успеав по 50мл да извадам од двете гради вчера и денес. Не сакам да претерам со стимулирање, ниту па да изгубам млекото
Мајки кои ексклузивно доите со повремено измолзување, дали само наутро измолзувате или и во други делови од денот? Прашувам што не ми е јасно дали може да намали млекото за подојот откога ќе измолзам навечер на пример...
Со молзење му даваш сигнал на телото дека треба уште млеко да произведе. Значи не, нема да се потроши или намали млекото, ке се произведе поголема количина. Јас молзев кога чувствував дека градите ми се преполни. И навистина беа, вадев по 120 150 мл од една страна.