Ние сме 8++ се измолзувам 4 пати дневно, веќе одамна имам забележано дека на ноќното измолзување и тоа сабајле имам повеќе млеко, на тие попладне помалку.. причина мислам дека е тоа што сум ноќе убаво одморена и јадена (знаам и во 2,3 да си седнам онака со ќеиф да си кркам ) а денски бидејќи активна цел ден затоа помалку.. но битно стигнува.. нема откажување колку има толку битно да не се даде АД
Јас така бев до пред некое време, сега со вториот оброк некако намали доста млекцето. А по колку оброци млеко даваш и по колку мл?
Зависи кога, како.. некогаш ќе јаде повеќе кашичка и не ми пие млеко, некогаш не сака каша па пие повеќе млеко.. затоа секогаш имам резерва во фрижидер па и топлам кога ќе побара.. еве вчера не сакаше млеко ептен малку пиеше но затоа пак кашичките двете ги изеде по 160, 170 гр а денес пак борби водиме за кашичка а млеко со ќеиф си пие.. иначе 4,5,6, оброци имаме зависи кога како и од 80 до 130 мл сме по оброк.. вие?
И кај нас има разлика од ден до ден, воглавно кога ќе стане пие околу 150, па следи прва дремка па иде на ред кашичка. Ако ја изеде цела дури за следен оброк давам млеко околу 130. Па пак кашичка. Значи во текот на денот може да има 3 4 шишенца по 120-150мл. Сега дека мн помалку млеко имам може и одма кашичка да дадам после станување. Ноќе давам од града директно ама не пие мн. Не ми се прекинува сега со измолзување кога го поминавме најтешкото, кога се будеше со плачење како помал и кога беше по нетрпелив. На 5 6 саати да вадам по 150 ми е супер, така и беше. Сега ми намали многу Ноќе за чудо скоро ич немам. И јас така еден период чував резерви. Имам и доста замрзнато ама немам дадено сеуште од тоа.
Мајки вчера се измолзив и го ставив млекото во фрижидер, сакам денес да и го дадам па како да го затоплам? Само на собна тт да го оставам или како?
До кога трае ова измолзување? 2 месеци сме веќе, полнам по 4 кеси на ден и ги замрзнувам. Тоа е премногу време во денот поминато со пумпа во рака а и снемувам место во фрижидер. Што понатака со толку млеко?
Колку повеќе молзеш толку повеќе ке се созадава. Намали молзење, молзи колку да ти олесни. Има иницијатива за подарување молзено мајчино. Или подоцна да даваш со јадење, гриз ориз итн.
Обично молзам по 10мин од двете гради и полнам кеса од 180мл. Мислиш ако молзам пократко нема да се создава толку многу?
Мајки денес полниме две недели, бебушот не цица па се измолзувам рачно, бидејки со пумпа не ми успева. Измолзувам 100 мл и бебушот ги испива. Дали е многу млеко за толку мало ?
Мајки совет ако може. Во што да чувам мајчино млеко ама во помали количини пример околу 60 мл и потоа да ги затоплам и да ги пие
најубаво во стакло, тегличка или стаклено шише. Има специјални ќесички на Авент и уште 2 производители, за складирање на млеко
Колку време може да седе измолзено млеко во фрижидер ? И после како се стоплува? Во кеси или шише директ е најдобро да се остава?
Максимум 2 дена. Битно е да го ставиш најдалеку од вратата, до крај, за да не му се менува температурата кога отвараш фрижидер. Ако ти е за други да му даваат кога си излезена, најлесно е во шише. Спремно да си е за пиење. Кеси ти требаат ако го мрзнеш. Се топли во жешка вода. Значи ке згрееш вода во сад, секако да не врие туку да е жешка, ке тргнеш од плоча и тогаш шишето со млеко во водата ке го ставиш. Млеко директ на плоча никако. Ни сад со вода а во него млеко на плоча никако. Потоа, ке го вртиш со кружни движења нема да го тресеш за да се соедини. Можеш и под чешма на млаз вода ама е поспоро загревањето. Ако нешто испуштам прашај ме слободно. Кај @Kaetana и doenje so ljubov на инста ке најдеш се што треба за мајчино млеко доење итн. https://www.hipp.mk/mlechni-formuli...eti-za-doee/shto-e-vazhno-za-izmolzeno-mleko/
Мајки дали знаете 5 месечно бебе по колку мл пие млеко? Ќе бидам отсутна од дома на неколку часа и сакам да оставам измолзено млеко. И дали ќе успеам да се измолзам рачно без пумпица? Сеуште немам купено.
Кои ќеси за мрзнење се најефтини? Прочитав за користење на пластичните стерилни чашки ама верувам дека се со бпа. Го вадите замрзнато млекото па го загревате или? Не би загревала во таа пластика...