Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Хранење со измолзено мајчино млеко

Дискусија во 'Бебе' започната од Желче, 28 февруари 2017.

1. GFlower

GFlower Истакнат член

Се зачлени на:
    30 декември 2014
    Пораки:
    360
    Допаѓања:
    240
    Топ пумпа! Јас ја користам, тивка и супер се подесува темпо и сила на влечење

На Simsot му/ѝ се допаѓа ова.
  2. BezglasnaBukva

BezglasnaBukva Популарен член

Се зачлени на:
    30 април 2015
    Пораки:
    718
    Допаѓања:
    1.952
    Авент се најефтини мислам, 25кеси околу 600ден. Медела се 1380ден.
    Инаку замрзнував и во чашки, нема потреба да се загрева во чашката. Оставаш да се одмрзне, ставаш во шише па загреваш

На GFlower и dromka им се допаѓа ова.
  3. Hippie

Hippie Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2021
    Пораки:
    176
    Допаѓања:
    76
    Вчера извадив кеса од замрзнувачот и ја ставив во обичниот фрижидер и не ја искористив. За колку дена може да ја искористам?

4. BezglasnaBukva

Се зачлени на:
    30 април 2015
    Пораки:
    718
    Допаѓања:
    1.952
    24часа откако е целосно одмрзнато

5. GFlower

GFlower Истакнат член

Се зачлени на:
    30 декември 2014
    Пораки:
    360
    Допаѓања:
    240
    Јас да се исправам, денес малку читав, чашките за урина се од полипропилен кој нема бпа. Се смета дека е безбеден за користење со храна.

На BezglasnaBukva му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Hippie

Hippie Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2021
    Пораки:
    176
    Допаѓања:
    76
    Дали се раководите за количината на мајчино млеко според адаптираното млеко т. Е. Според месеците. Знам дека мајчино се дава колку што сакат, но чисто ме интересира, не знам дали моето пие доволно

7. dromka

dromka Истакнат член

Се зачлени на:
    19 декември 2014
    Пораки:
    249
    Допаѓања:
    301
    Od majcinoto mu davav po 10-20ml povekje, sekako zavisno od vozrasta na bebeto. Zheludoceto im prima ogranichena kolicina mleko i treba vreme da se svari

На Hippie му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Candyyy

Candyyy Активен член

Се зачлени на:
    22 септември 2021
    Пораки:
    209
    Допаѓања:
    45
    Колку време стои на дневна температура измолзеното млекце во шише обично?

9. Bubamaricka

Bubamaricka Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    1.243
    Допаѓања:
    2.356
    4 часа на собна температура 24 час во фрижидер.

На dromka и Candyyy им се допаѓа ова.
  10. Hippie

Hippie Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2021
    Пораки:
    176
    Допаѓања:
    76
    Мајки дали е во ред доколку не го испие целото млеко, за кратко да го дадам остатокот. Пример после пола саат или саат. Бидејки некогаш така сака да пие.

11. BezglasnaBukva

Се зачлени на:
    30 април 2015
    Пораки:
    718
    Допаѓања:
    1.952
    До 1 саат е ок сигурно, за повеќе мислам не

12. unearthlysarah

unearthlysarah Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2021
    Пораки:
    1.312
    Допаѓања:
    5.341
    "What’s the reasoning behind this guideline? When your baby begins drinking from a bottle, there will be some bacterial contamination that occurs in the breast milk.
    How quickly this will make the breast milk unsafe to consume depends on the room temperature, how long the milk has been stored, and the bacteria present. As a general guideline (without knowing the individual circumstances of each bottle) the CDC states that offering again within two hours should be safe for consumption. After that, it may not be, and so should be discarded."

Прикачени фајлови:

13. Knizhevnik11

Knizhevnik11 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2021
    Пораки:
    1.578
    Допаѓања:
    2.499
    Мајки бебе е една недела, заглавени сме во болница, веќе 4 ден се одмолзувам и давам на 3ч по 25мл давав, 30мл, сега 40мл, доволно ли е? Едниот педијатар вели доволно е, др малку е. Бебе почнува да цица но многу малку исцицува се уште, но почнува да бара почесто млеко. Совети?

14. Te@

Te@ Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2021
    Пораки:
    297
    Допаѓања:
    207
    Колку мл давате на 2 месечно бебе? ☺️

15. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    2.860
    Допаѓања:
    4.624
    Ако молзиш цело време и даваш педијатар ќе ти каже според тежина и возраст колку треба. Ако даваш дохрана еднаш на ден или еднаш во неколку дена, измолзи 90 + 30 + 30 пример (за да не фрлаш млеко) и ако испие 90ка и сака уште ќе му додадеш, ако не другото ќе си замрзнеш или ќе ти остане за подоцна, затоа што ако доиш не можеш да знаеш колку цица. Мојата еднаш ја мереа пред и после цицање 180мл испила, а од шише 90 дали ги пиеше.

На Te@ му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Knizhevnik11

Knizhevnik11 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2021
    Пораки:
    1.578
    Допаѓања:
    2.499
    На два месеци пиеше по 80,90, до 110 на 2.5 часа, и секогаш му беше малку, врескаше за уште, сега на 4м пие по помалку почесто, наместо да е обратно. Оваа недела сме во 4ти скок пие по 14 пати на ден, се лигави, ама нудам постојано 50, 30... се додека не испие барем 800мл во 24ч. На 3м пиеше 700мл во 24ч, сеа просек му доаѓа а 850мл на 24ч. Битно ти е во 24ч да испие доволно и да си качува на килажа.

На Mihaela123456 и Te@ им се допаѓа ова.
  17. Te@

Te@ Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2021
    Пораки:
    297
    Допаѓања:
    207

Сега почнувам со молзење, и давање од шише, но само од една града бидејќи не сака никако да цица од таа града, имам премногу млеко па тешко и е да цица се дави, засркнува, плаче и се турка, а од другата града немаме проблем си цица најнормално. Можи ќе се консултирам и со педијатар, нова сум во оваа работа со измолзувањето па не знаев колку да и давам, поготово дека од една града цица, од другата молзам па пие не можам баш да се снајдам, мах пие по 90 мл ( често и помалце 50-60мл ) и потоа не сака повеќе но по еден час, некогаш и помалце, повторно бара.. па мислев дека треба повеќе од 90мл но кога не сака тоа е

Инаку досега супер напредуваше, но немавме проблеми цицаше од двете гради, овај проблем е околу две недели, ќе видиме сега како ќе биде...

18. Mom's_life

Mom's_life Истакнат член

Се зачлени на:
    17 септември 2021
    Пораки:
    1.058
    Допаѓања:
    4.029
    Да пробаш мајка прво да одмолзиш од градата што не ја фаќа бебе за да го намалиш првичниот млаз па да ја понудиш на бебе. Или во полусон таа града да ја нудиш за да ја прифати. :)

На dromka и Te@ им се допаѓа ова.
  19. Te@

Te@ Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2021
    Пораки:
    297
    Допаѓања:
    207
    Да навечер кога е во полу сон секогаш ја нудам првп таа града и вистина си почнува да цица но тоа трае само 2-3мин и потоа почнува да се засркнува, да се дави и се откажува.. така да пробам малку да се измолзувам па да и давам тогаш од града кога млазот ќе биде помал..

На Mom's_life му/ѝ се допаѓа ова.
  20. mina.baby

mina.baby Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јуни 2011
    Пораки:
    110
    Допаѓања:
    30
    Здраво, да ве замолам за препорака за ефтина варијанта на електрична пумпа? Конкретно има едни на Kikka Boo? Дали се добри? Ви благодарам