Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Хранење со измолзено мајчино млеко

Дискусија во 'Бебе' започната од Желче, 28 февруари 2017.

1. Dani99

Dani99 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2021
    Пораки:
    51
    Допаѓања:
    58
    Јас сум тазе породена бебуш има 8 дена и несака да фати на града па морав да купам пумпа ја земавме на kikka boo таа што има дисплеј на самото шише и искрено до сега сум презадоволна.

На mina.baby му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Калатеа

Калатеа Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2021
    Пораки:
    2.169
    Допаѓања:
    7.149
    Kikka Boo Serenity е добра за цената, малку споро оди (70 мл за еден час) ама тоа може до мене да е, не до пумпата, не би знаела да кажам.
    Вака задоволна сум.

На mina.baby му/ѝ се допаѓа ова.
  3. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.301
    Допаѓања:
    102.796
    Тоа е малку стварно, ама се зависи дали и имаш млеко. Стимулирај града како да молзиш рачно додека молзи пумпата и види дали ќе извадиш повеќе. Јас со вакум со градата ставав шишенце, ја пикаш цела града внатре и правиш вакум полека, за да го собере млекото кое слободно ќе тече од другата града и да ти се слободни двете раце, а со една додека држев пумпа со друга стискав града како да молзам рачно. Тешко беше, ама тоа е.

На Калатеа му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Калатеа

Калатеа Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2021
    Пораки:
    2.169
    Допаѓања:
    7.149
    Еве и јас се чудам, веројатно немам доволно млеко, ама па од друга страна бебе одлично напредува, 60 грама на ден... Еве дохрана 2 дена не сум дала, а и кога давав беше еднаш на ден 60мл.
    И на цице сме нон стоп кога е будна, а и во спиење и давам ако почне да мрда.
    Пријателка ми предложи power pumping, ќе пробам и тоа...

На fana му/ѝ се допаѓа ова.
  5. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.301
    Допаѓања:
    102.796
    Ама ако доиш голема е веројатноста дека нема да можеш да извадиш многу млеко. Јас мислев само молзиш. Не се замарај со молзење ако доиш. Со дополнително стимулирање можеш недајбоже и хиперстимулација да направиш, па мастити, чим бебе цица и напредува уживај.

На Калатеа, Jordanovska-K и fana им се допаѓа ова.
  6. le.dentiste

le.dentiste Истакнат член

Се зачлени на:
    8 септември 2013
    Пораки:
    421
    Допаѓања:
    544
    Некој со искуство да ми препорача која е најсоодветна електрична пумпа за ексклузивно пумпање?
    Ја имам од Медела мини електрик позајмена но веќе прави проблем и мислам дека ќе морам да купам нова.|(

И колку долго некој успеал со пумпање да е бебе само на мајчино млеко?

7. Knizhevnik11

Knizhevnik11 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2021
    Пораки:
    1.580
    Допаѓања:
    2.504
    Еве веќе 5м пумпам, само мајчино измолзено пие. 6м направи. Планирам ако имам млеко дофека да тргнам на работа па после ќе видиме, тогаш ќе има 10м, и веројатно 3 оброка, па ќе му ја мислиме, инаку ако можам сакам барем до 13м. Али за тоа нахнадно.

На Mihaela123456, Pacient srna и le.dentiste им се допаѓа ова.
  8. ivast

ivast Истакнат член

Се зачлени на:
    26 декември 2016
    Пораки:
    112
    Допаѓања:
    67
    Мајки,
    Бебчево ми е 12 дена си цица убаво, а јас имам доста млеко... молзам 2 пати на ден, сега измолзив дури 150 мл... пробав да и давам не сака баш од шише, а не ми се фрла млекото.. досега фрлив неколку полни пишиња... седеа 3 дена во фрижидер и на крај ги фрлив.. како да го замрзнам млекото и во што е најдобро?

9. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    5.040
    Допаѓања:
    21.376
    Има ќесички за замрзнување, разгледај по аптеки

На ivast му/ѝ се допаѓа ова.
  10. ivast

ivast Истакнат член

Се зачлени на:
    26 декември 2016
    Пораки:
    112
    Допаѓања:
    67
    Ќе земам кеси на Медела, сигурно ли е таквото замрзнување? И дали прво во фрижидер одма по измолзување, па после во замрзнувач, претпоставувам?
    Плус, дали може да се меша млеко од неколку дена, пример од вчера и денес?

11. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    5.040
    Допаѓања:
    21.376
    Ау мами немам такво искуство, немав млеко јас. Се надевам дека ќе ти одговори друга членка, мене ми е познато само дека има ќесички бидејќи другарка купуваше :)

12. Knizhevnik11

Knizhevnik11 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2021
    Пораки:
    1.580
    Допаѓања:
    2.504
    Мајка јас 6м го хранам со измолзено. Молзам и во стаклени шишиња чувам во фрижидер до јадење. Топлам, му давам. До 24ч во фрижидер. Не сум мрзнела. Не мешам две млека, можеш ама треба да се на иста тт и се разнира не во разлика од 24ч. За мрзнење некој друг нека каже како.

13. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.411
    Допаѓања:
    9.013
    Navlekuvas kesata na pumpa molzis i pravo vo zamrzivac. Jas molzev i skladirav za sekoj slucaj ama poso imam dosta mleko nemav potreba na moeto da davam odmrznato. Probav vo kasi da go stavam ama mn gi razvodnuvase. No zamrznatite kesi vo rok sto mi bea gi dadov na rodnina koja imase problem so laktacijata neso i docnese i dur da fati red bebeto piese od moeto odmrznato i super projde.

14. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    2.879
    Допаѓања:
    4.637
    Што убаво.
    На другото што му направи?
    Имам сигурно над 3 литри, од средина на декември ми се, па до кај средина на јануари да сум молзела. Да фрлам а? :(

На Pacient srna му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    2.879
    Допаѓања:
    4.637
    Ќеси рече ќе си набавиш, во такви ќе го мрзнеш.
    После молзење, можеш во фрижидер до 24 часа, после или мрзнеш или фрлаш, не е за пиење, а можеш и веднаш да замрзнеш. Во фрижидер се чува позади, не во вратата на фрижидерот. Ако мешаш две молзења треба да се на иста температура, не мешаш ако едното ти е во фрижидер и после тазе молзено да го ставиш во истото шише. Првото ти е веќе во фрижидер, второто го ставаш во друго шише исто во фрижидер да се излади да дојдат на иста температура, после ги ставаш во ќесичка двете заедно пример и мрзнеш.
    Препорака моја за замрзнување, да не ги полниш ќесите до крај, некои собираат 180 мл, а од кога ќе ја одмрзнеш мора да ја искористиш цела. Затоа имај си неколку ќесички помалку полни, 50 мл, 60 мл. Може и да не ги искористиш, еве мене све ми остана, ама ако затреба поубаво е да имаш повеќе по помалце полни.

16. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.411
    Допаѓања:
    9.013
    Vo banjata i stavam....po 50tina ml tuka procitav dobro bilo za kozata.

На Knizhevnik11 и Mucika им се допаѓа ова.
  17. DejziSk

DejziSk Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2020
    Пораки:
    408
    Допаѓања:
    487
    Isto i jas se mislam sto da mu pravam, okolu 2l imam na koe ke mu pomine rokot za 1 mesec. Ke probam da go doniram ako nekoj go saka. Inaku se zeznav sto gi polnev kesickite so 180ml, sega pocnav po max 50ml i toa planiram vo kasicki da go stavam.
    Vo obicen zamrznuvac moze do 6 meseci da stoi.
    Ako dobro razbrav tebe ti e od Dekemvri sto znaci veke ne e za konzumiranje. Da go stavis vo voda vo koja se banja bebe e isto ubava idea.

18. pamelche

pamelche Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2011
    Пораки:
    5.470
    Допаѓања:
    17.174
    Видете овде да го донирате
    https://www.facebook.com/Human-Milk-4-Human-Babies-North-Macedonia-106095561844391/

На DaisyD и Mucika им се допаѓа ова.
  19. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    2.879
    Допаѓања:
    4.637
    Зошто за ова не знаевме порано, штета. Не можам од одма да видам колку е сертифицирана страната и колку како се запазени стандарди. Верувам дека нема мајка која би донирала не сигурно млеко на бебе, ама сепак. Можда треба да се искомерцијализира ова малку и да се поттикне да се направи некоја регулатива. Одлично што постои, некаков почеток е.

На pamelche му/ѝ се допаѓа ова.
  20. DejziSk

DejziSk Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2020
    Пораки:
    408
    Допаѓања:
    487
    На pamelche му/ѝ се допаѓа ова.