Значи седи до 4 саати без гајле. Купи си ташниче што држи температура- јас така одам секаде. За претходната порака, 90 мл мислам дека е премногу. Мојот се роди 2800, па долго време пиеше 60, па тек пооосле 90- трети месец. Бебињаат немаат осет за ситост, колку ќе им дадеш толју ќе испијат, нема потреба од проширување на желудничето. Те молам пробај со консултантка за доење, додека е уште рано и додека не ти е воспоставена лактацијата. Јас мака измачив, коса ми падна од стрес, ама мојата приказна е друга- не можеше да цица ради потфатено јазиче, па го сецнавме и после не можеше да доисцицува и слабо качуваше килажа- ама мојата ситуација е исклучок и сакам да ти бидам ветер во грб да не се откажуваш. Од толку стрес мене ми потпадна млекото, сум under supplier и стигаме да јаде барем 70/80% мое молзено, другото дохрана. Јас имам две пумпи кои ги користим паралелно во денот. Имам две чанти за одржување темп. Една малечка и една голема од Карес. Малата ми е за фреони, измолзени млеко и празно шишенце доколу треба да се молзам. Големата ми е ако користам пумпи и фреони. Сѐ ова ме кошташе не знам колку. Го практикувам американскиот начин препорачан од консултантите за доење од Америка- еднаш во денот да се стрилизираат и потоа да се држат во фрижидер по секое молзење (без миење, иначе ќе скренеме). Ако треба нешто помош пиши
Kaj mene se rodi 3780, ko si dojdovme bese prodolzen vikend bozik badnik, i i davav po 60ml, deka vo bolnica tolku ad im davaa, mi bese strav da i davam poveke no pedijatar mi rece kolku saka tolku posto bebevo ne prestana da place cel vikend. Taka da od togas praktikuvam kolku i koga saka togas. Malku e zeznato skoro i da nemavme red no se upravivme
Мојот син во болница вриштеше од глад с јс немав млеко сестрите не му даваа плус он се корнеше од плачење. Дома одма испи 60 па 90 сега е 40 дена пие 150 детето толку бара јас му давам а веќе почна формулата да ја одбива не сака да ја пие ја плука..Цел ден е на мое млеко пие по литро - литро и нешто на ден.
Imam pumpica kika boo caily, ama kako da ne vleče ili ja sum do tolku ne znam da namestam.. Bebe vleče ne ja držam kako treba izgleda ne i ja pikam bradavkata ubavo, ama i pumpicava ne vleče??? Inače račno direkt u šišence ponešto izleguva, ne dovolno za obrok Da ne mi sekne mlekceto, 6 den od ragjanje
Неможе да ти секне ако сеуште не ти ни дошло. Малку поопуштено, бебе често на града колку толку да влече и стимулира. Пред молзење со пумпа топли облоги на гради и масажа, а тек после пумпај... Пумпата не влече ако не се пуштени каналите, само ќе те разрани..
Да намокри пешкир со жешка вода, исцеди го и после држи го на градите. Земи си и чајче лакта микс или тој на хип...
Јас веќе 2 дена фрлив шишињата, четките, стерилизаторот и пумпата..бебе фати града и си цица..пресреќна сум, наспана и одморна денес. Многу ми олесна како што не бев ни спиена ни одморена со недели наназад, дома ајде ручек не правам ама алишта едно друго на мене си е..Од толку премор ме фати страв дека ќе паднам/заспијам со бебево и глупост ќе се случи..Ми се стемнуваше пред очи од умор бидејќи на 2 часа се молзев редовно..Седнав со мајка ми завчера, бебо беше гладен, се испотивме од сите страни пробавме сите можни положби на доење ( јастуци, чуда, легнати, потпрени, во раце ) и на крај фати..Се нацица и заспа..Вечерта кога стануваше имаше плачки додека се наместиме, ама важно фаќаше и голташе. Денес еве дали 3 пати заплака..се надевам ќе се научиме полека полека..Инаку пелените му се фул исто како и на молзено, што значи дека пие. Не бљуцка туку знае неколку капки да врати по доење некое време. Плус за машала има гасови, не знам дали е тоа добро .. Инаку совет од сестра во советувалиште за родилки ми беше што побрзо да го ставам на града чим го осетам дека поминала жолтицата и има сила да речам.Претходно само спиеше и речиси не ни мрдкаше, а сега крева глава на бањање и не мирува ни кога спие Од креветче само гледам раце нозе нагоре преткаат и се тресе играчката Зошто ако се навикне на шише после 3 недели просек, нема шанси никогаш града да фати..Но, од друга страна ако не се молзев овие 2 недели ќе го изгубев млекото 100%.. Моето искуство на кратко
Само молзиш и оставаш пумпата во фрижидер без да миеш и после пак молзиш. Колку што сфатив само еднаш ја миеш пред да стерилизираш?
Да, убаво ја попарувам во претопла вода со сјај, убаво ја мијам и во стерилизатор. После секоја употреба ја ставам во фрижидер најгоре, фрижидерот го намалив на 5 степени со тоа што јас користам две пумпи
Јас неколку дена дојам и 3 пати навечер ми се случи да го надојам малово, да го остаам у креветче и да одам во кујна и таму се чудам што требаше да направам Од 2 недели молзење забегав..маж ми вика тоа звукот на пумпата мислам уште го слушам бз бз бз
Mojava pumpica mi zabegava nešto...račno povekje kapki kje dobijam, onaka ni kapka Il sum ja blesava ne znam da namestam, ili vakumot ne go biva, ili nemam mleko ušte ama sedum dena pominaa...ili mi seknalo