1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Христијанство, почит - непочит, неверство?

Дискусија во 'Религија' започната од ADOKI, 26 мај 2015.

1. ADOKI

ADOKI Истакнат член

Се зачлени на:
    20 април 2014
    Пораки:
    1.696
    Допаѓања:
    2.712
    Еве една тема нешто слична на онаа " Ислам -почит-непочит неверство..
    Во која религија има најмногу неверство ,кој повеќе изневерува муслиманите или христијаните ...
    Темава е чисто создадена да се виде какви се искуствата од сите феминки и феминисти :)
    И дали има малтретирање и непочит кај христијаните од мажите или обратно ? :)

На BestFriends.99 и Kukla994 им се допаѓа ова.
  2. Adina

Adina Популарен член

Се зачлени на:
    6 февруари 2013
    Пораки:
    1.048
    Допаѓања:
    8.016
    Sekoja vera propoveda mir I dobri megjucovecki odnosi... E sega kolku nie lugjeto se pridrzvime do to bi go stavila pod znak prashslnik ?! Nemase potreba od nova tema, sve e veke kazano, samo retko koj ja sfakjat sustinata...

На minne992, daylight, theowndemon и 4 други им се допаѓа ова.
  3. ADOKI

ADOKI Истакнат член

Се зачлени на:
    20 април 2014
    Пораки:
    1.696
    Допаѓања:
    2.712
    Se soglasuvam o tebe a , temata e napravena da se vidi kolkavo e nepocituvanjeto i kaj drugite religii , dali postoi vo kolkava mera go ima , postojat li nevertva i dali zenite se tepani i kaj drugata relugija ..
    I mislam deka ima potreba od ovaa tema samo kolku ke sakaat clenovite da davaat komentari za ovaa religija , ili samo ednostavno koga stanuva zbor za sprotivnata religija si naogame za pravo da si kazuvame se i sesto bidejki stapovi po tugi gazovi ne bolat.... :D

На BestFriends.99 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Rama

Rama Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2011
    Пораки:
    5.496
    Допаѓања:
    55.100
    Адина беше во право што кажа,си реков нема да коментирам ама еве се дрзнувам да си кажам и јас , како сакаш свати ме :DКако прво ,никој тука не лаже и не зборува за инает ништо , се е основано со факти, а кој колку тепа или изневерува ,нема мерило, во секоја вера и националност има неверства, убијци, тепачки,лошотии.Значи ако толку те заболе за Христијанството, јас сум Христијанка православна и за да ти го наполнам егото ќе ти признаам дека и христијаните изневеруваат,јас познавам доста случаеви, и сега што ?посреќен или посреќна си ? ете , одговорив ..гледаш,не болеше ништо;)знам всушност што требаше да дадам како одговор(ама ќе си го задржам за себе, само ради почит кон некои членови од твојата религија)!!

5. one_girl

one_girl Истакнат член

Се зачлени на:
    13 мај 2015
    Пораки:
    114
    Допаѓања:
    161
    Не е до религијата тоа како луѓето се однесуваат. Од секоја вера има луѓе што малтретираат и наспроти нив добри луѓе. Ние самите треба да го сфатиме тоа во текот на животот дека лошото однесување не ни носи ништо добро, дека треба да ја сакаме верата и да веруваме во нашиот Бог. За жал, мислам дека во денешно време се помалку се наоѓаат верници, но сепак постојат. А тоа за непочитување и неверства без разлика од која вера се, таквите луѓе ги има насекаде :doh:

На Saricko му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.398
    Допаѓања:
    60.835
    А во темата, те.во темите и во таа со ислам, се коментира за луѓето што се декларираат како верници или тие номинални?
    Бидејќи не е мерило да споредуваме сите луѓе, бидејќи не сите се верници и не значи по дифолт ако е некој Македонец дека е тој христијанин.
    Христијанска вера е многу повеќе од само да се родиш во такво опкружение, во случајот ако си Македонец. И не сите си стојат цврсто позади тоа да се декларираат како христијани.

Додека, кај муслиманите тоа е поинаков случај. Без разлика на се, тие се идентификуваат со својата националност и религија и во секој случај се декларираат како исламисти без разлика дали или не ја практикуваат својата вера.

Оттаму и доаѓа до поизразен број на случаеви кои се дискутираа во претходната тема и самото однесување внатре во семејството.
    Постојат многу муслимани коишто се цврсто држат до својата религија и нејзино исповедање иако не ја практикуваат на начин на кој би требало, ама се идентификуваат дури и на нездрав и несоодветен начин со истата, ама да бидеме реални луѓето кои доаѓаат од не-исламска позадина, во случајот "христијаните" не се тепаат во гради како се тие христијани додека наоколу изневеруваат и прават слични работи.
    Не кажувам дека нема случаеви, ама не до таа мера.
    Ја нагласувам таа разлика која доаѓа од тоа дека исламисти се исламисти без разлика на се, додека некој друг не си стои слепо послушно позади својата вродена религија кога прави лоши нешта.
    Ако ми ја разбирате поента :)

На EvAngelos и tessie им се допаѓа ова.
  7. Pepelaska25

Pepelaska25 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    212
    Допаѓања:
    555
    Почита- не почита, неверството.... не зависат од религијара туку од човечноста и разбирањето на партнерите. Иако и тоа е точно дека во религијата е пропишан и односот на мажот и жената. За жал и во исламот и во христијанството жената е поставена на нај ниската гранка како некој кој треба да му служи на мажот и семејството и нема право да ужива и донесува одлуки за било што. Но за среќа во современото општество жената е поставена како столб на семејството, иако во исламот жената сеуште е длабоко потчинета на мажот.

На Saricko му/ѝ се допаѓа ова.
  8. jloves

jloves Истакнат член

Се зачлени на:
    25 ноември 2012
    Пораки:
    289
    Допаѓања:
    219
    Не зависи до верата,туку до карактерот на човекот

На cresa-jagoda и Adina им се допаѓа ова.
  9. ADOKI

ADOKI Истакнат член

Се зачлени на:
    20 април 2014
    Пораки:
    1.696
    Допаѓања:
    2.712
    Jas n
    Jas ne kazav nisto loso za da navredam nnekogo mislam deka e mnogu daleku si otisla so tvoite razmisluvanja za religijata i site vrzani raboti okolu toa .A ako sakas da kazes deka za inaet dade odgovor togas tvoj problem .A zasto voopsto postojat vakvi temi i koj gi kreiral ili. E dobro samo da se kritikuva za edni a za drugi se cuvstvuvaat navredeni mislaM deka vopsto ne si trebala da me citiras .Jas niti navrediv niti sakam da navredam samo sakav da znam dali ima nepocit vo drugi religii a kako gledam imate mislenje deka toa go ima samo vo edna religija

Последна измена: 27 мај 2015
  10. kalimero1

kalimero1 Активен член

Се зачлени на:
    21 мај 2015
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    6
    Зависи до човекот ништо не значи религијата ако тој нешто прави секоја религија препорачува добро

На BestFriends.99 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. love.a7x

love.a7x Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    171
    Допаѓања:
    112
    Секоја религија ги учи луѓето да не се изневеруваат, да не крадат, да не убиваат... Но, постапките на луѓето зависат од нивниот карактер и нивното сфаќање на работите, а не на учењето од религијата.

На cresa-jagoda и ADOKI им се допаѓа ова.
  12. eloves

eloves Популарен член

Се зачлени на:
    6 февруари 2013
    Пораки:
    2.669
    Допаѓања:
    7.606
    Не ја сфаќам поентата на ваквите теми, освен што служат доста често за кавги и расправии.
    Значи религија како религија секоја си е убава. А меѓу луѓето ги има секакви.

На crimson му/ѝ се допаѓа ова.
  13. okcenzi

okcenzi Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    3.522
    Допаѓања:
    9.561
    За почеток пишувај КИРИЛИЦА.

Е сега Христијанството не проповеда тепање на жена, додека во ислам има и инструкции како и каде и поради што да се тепа жената. Во Христијанството неверството е забрането и еден маж и припаѓа само на една жена, а во ислам се дозволени 4 жени.

Не знам зошто сметате дека ние сакаме да ве оцрниме НЕ, самиот ислам и неговите следбеници тоа ви го прават.

Друго што те интересира?

На blackwave, vickyy90, <3 pleza4e <3 и 3 други им се допаѓа ова.
  14. ADOKI

ADOKI Истакнат член

Се зачлени на:
    20 април 2014
    Пораки:
    1.696
    Допаѓања:
    2.712
    Ислам ако прочиташ малку повеќе ќе ти стане јасно што проповеда а мислам дека тресеш само напамет и од некаква омраза према некој ...

15. okcenzi

okcenzi Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    3.522
    Допаѓања:
    9.561
    Јас немам омраза, туку ти да земеш и да прочиташ повеке за ислам и ке видиш дека не измислувам, туку ја кажувам ВИСТИНАТА. Ако не те задоволува ова ке ти дадам цитати од куран па да прочиташ и ти.

16. kalimero1

kalimero1 Активен член

Се зачлени на:
    21 мај 2015
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    6
    Што испадна од темава меѓурелигиско препукување ајде цивилизираност малку за тоа во куранот и јас можам да извадам цитати

17. okcenzi

okcenzi Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    3.522
    Допаѓања:
    9.561
    Христијанството не дозволува неверство, непочит, тепање..... За Христијаните и оние што се декларираат како такви нема да ги коментирам, зошто темава не е за нив.
    За да се разбере подобро, христијанството е религија а не поединец.

На daylight му/ѝ се допаѓа ова.
  18. ADOKI

ADOKI Истакнат член

Се зачлени на:
    20 април 2014
    Пораки:
    1.696
    Допаѓања:
    2.712
    Ne znam zasto voopsto se diskutira za Islam koga temava nosi jasen naslov koj nema vrska so islam .Ima drugi temi kade moze da se davaat komentari za toa.Ako ne znaete da dadete kom. Podobro i ne davajte ok !!!!!!!!!!

19. okcenzi

okcenzi Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    3.522
    Допаѓања:
    9.561
    Подобро да почнеш да пишуваш кирилица, зошто очи ми паѓаат дур те прочитам. Форумов си има правила. Е сега мора да дискутираме за ислам, пошто нема што да се каже за Христијанството на оваа тема. Нема стварно нема. Ајде најди ти еден цитат од светото писмо каде пшишува за неверство, тепање на жена или непочит. Најди таков цитат, па да продолжиме со темава. Ама нема да најдеш, па за тоа ке коментираме за ислам.
    Ти ја знам маката и знам дека те боли кога се пишува вистината за исламот, ама немало потреба да отвориш тема за која нема што да се дускутира. Наместо тоа, можеше да отвориш тема за предностите и убавите работи во исламот, ама ти сакаше нешто да вратиш, е арно ама не ти успеа, па сеа кажуваш дека ние немаме што да коментираме на темава. И навистина немаме што да коментираме на темава, пошто такво нешто во светото писмо не постои и за да ја одржиме жива темава ( и да не ти пропадне) мора да кометираме за нешто друго на пр ислам

На Tanjamm, Rama и EvAngelos им се допаѓа ова.
  20. daylight

daylight Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    3.229
    Допаѓања:
    4.280
    За волја на вистината, тнр. „Свето Писмо„ изобилува со мрачни цитати и на таа тема...

20. Ако, пак, кажаното излезе вистина, и таа не биде најдена како девица,
    21. тогаш нека ја доведат момата пред вратата на таковата ѝ куќа, и градските мажи нака ја каменуваат до смрт, бидејќи извршила срамно дело во Израилот, го осквернила татковиот дом; така истребувајте го злото од себе.

од „Свето Писмо - 5. Книга Мојсеева (Повторени Закони) 22:20-21„

Е сега, друго прашање е дали тоа навистина го објавил Бог преку пророкот Мојсеј, и дали е тнр. Свето Писмо во целина навистина Божјиот збор.

На ADOKI и Minnie 1 им се допаѓа ова.