Христијанство, почит - непочит, неверство?

Дискусија во 'Религија' започната од ADOKI, 26 мај 2015.

1. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.480
    Допаѓања:
    13.717
    Не лупам глупости, ова се факти. Овдека до глава по 5 пати на ден ми ечи молитва од џамија. Кога тебе ти ечат камбаните?Камбаните бијат за Велигден и за Божик ако не си знаела. Оди ти докажувај се на друго место колку сте добри и совршени. Затоа Макеоднци се иселија од овдека, затоа што не можат на раат да седнат илид а спијат од урлање. Пет пати ан ден еејјј. Концерт од оџа тоа се вика. Пет пати на ден и 2 пати годишно не е исто.

2. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.480
    Допаѓања:
    13.717
    Вие сте исфрустирани и имате потреба постојано да се докажувате, дека не е така, па не е вака, па добри сте вие, не се исте исти, па ова она. Оџите ваши во петок политика водат на глвната молитва во 12, за политика и економија зборат. Што се оџи или политичари?На што личи што пола улица ќе ја запоседнат вашите “верници“ со килимчиња и коли не можат да поминуваат во тој период?Дали ние христијаните сме блокирале улица кога се молиме, дали мора тоа да е гласно за да пречиме на некој?Кој оди на молитва нека ја слуша внатре молитвата. Има и една разлика, вие имате само разгласи и звучници, а цркивте немаат. Плус ако не ти чинат црквите оди си во твојата матична земја, ама и таму не ве сакаат тоа е проблемот.

3. ar.ik

ar.ik Активен член

Се зачлени на:
    10 јануари 2015
    Пораки:
    59
    Допаѓања:
    75
    Ние се молиме 5 пати на ден и логично е 5 пати да се повикува на молитва. А живеев блиску до црква и секое сабајле биеше камбаната така да не е 2 пати годишно а знам и други цркви кои освен за сите празници бијат и секоја недела затоа прво информирај се па после дискутирај.. А за да дискутираш за нешто треба да го знаеш и да си го прочитал, а не од рекла казала нити од постапките на поединци. Веројатно не си прочитала ништо за исламот па кога ќе прочиташ и ќе го проучиш бујрум дискутирај со знаење а не со навреди.. И "концертите" на оџата доолго ќе ги слушаш, освен ако не си се иселиш во планина

4. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.480
    Допаѓања:
    13.717
    А ти се исели ли од кај црквата?Па ова е христијанска земја, тебе ли ќе те прашаат за камбаните?Плус нема звучници. Не ти исели се во планина, оти смао во твоето гето можеш да раскажуваш колку сте мирољубиви и добри, и како се што е ваше е најисправно на свет, а реално е настрано до немај каде. Оди си во Албанија ако не ти е убаво, во истата земја каде Албанци католици велат дека попрво ќе омажат ќерка за Македонец во Македонија, ама не ја даваат за муслиман иако е нивни. Па нормлано дека тероризирате нормален свет со тие молитви кога нема институција да ве казни.
    Ја слушна ли изјавата од Лсовачка за мигрантите, нема да прими муслимани, оти немаат џамии. Јас порака е тоа, Исплукани сте доста и секој ве гледа како нецивилизирана толпа која само проблеми прави каде и да отиде, што е факт.

На Bitter-Sweet му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.480
    Допаѓања:
    13.717
    Чекај сега кои поединци?Поединци ли се 25% во Македонија, кои се занимаваат со шверц, дрога, оружје, трговија со органи(кој ги украде Ромчињата во Куманово, па возилото со опрема за сецкање го најдоа во Лојане)?Кој живее во Лојане?да не се христијани случајно??/Тие што го направиај масакрот на Смилковско да не се христиајни случајно??/Тие што маваат со камења на сите протести во Скопје, псоле молитва во џамија, чии венриџци се ?Се се тоа поединци?Па ние на вести видовме илјадници луѓе на кои оваа држава им длаа леб и дом, ги школувала, се им дала и тие со камења ги рушат инбституциите и убиваат невини луѓе. И што сакаш да ве фалам??????Кои ги краде иконите во црквите во западна Македонија. Па колку парчиња икони завршија во Албанија, тоа е културно историско наследство на оваа држава!!!И сега да кажам убав збор?

6. ar.ik

ar.ik Активен член

Се зачлени на:
    10 јануари 2015
    Пораки:
    59
    Допаѓања:
    75
    И пак муабети рекла казала, дискутирај со докази ама како што глеам незнаеш ни да дискутираш и се глеа дека си исфрустрирана па затоа ќе те искулирам само

7. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.480
    Допаѓања:
    13.717
    Кои рекла казала. Каде живееш ти?На Марс?Ај гуглај малку или врати си го филмот. Поголеми докази има ли од она што го гледаме по вести и смао муслиамни прават проблеми. Најди ми некаде дека камбаните од црквите ја зголемуваат бучавата во градовите?

http://mkd-news.com/i-vo-makedonija...i-od-dhamii-i-buka-ama-inspektorite-se-gluvi/

http://vecer.mk/makedonija/muslimanite-vo-makedonija-baraat-zashtita-od-islamistite

ова што е сами од себе се браните оти сте предобри?

8. bella96

bella96 Популарен член

Се зачлени на:
    16 мај 2012
    Пораки:
    310
    Допаѓања:
    1.027
    Од твојот пост сите злобни луѓе на светот,сите макроа,сите убици,дилери,неверници се од исламска вероисповест.Мислам сериозна си со муабетов?

Јас да ти кажам,изневерува,убива,лошо мисли,само оној кој воопшто не ја разбрал љубовта.Овие личности не можат да се наречат луѓе.Тие далеку се од луѓе.И да кога веќе почна не е' до верата до (не) луѓето е.

Уште поинтересно е што гледате врз основа на Албанците.Значи еден е лош,сите се лоши.
    Сите Бошњаци,Албанци,Турци (кои јас лично ги познавам) живеат како господа.Сите тие имат повеќе отколку ти во сопствена земја.

Навистина ме интересира што толку тебе ти пречи ‟концертот на оџата„.На погрешно место,го изразуваш револтот,само тоа.

И да, ми даваш причина плус,зошто да ги почитувам пријателите-христијани,затоа што твоето и нивното размислување се небо и земја разлика.
    Последица на семејно воспитување.

На Rose96, Ginger^ и crimson им се допаѓа ова.
  9. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.480
    Допаѓања:
    13.717
    Ај прашај се зошто цел свет нема проблем со будисти, туку сите бегаат од муслиманите како од чума??

На okcenzi му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.480
    Допаѓања:
    13.717
    Живеат како господа оти се нелојални. Не плаќаат даноци, сите пари ги ставаат во џеб повеќето, а полиција во места населени со муслимани знаеме дека ретко оди. Не ми требаат такви пари кога ќе седам дома и само деца ќе раѓам, до 10. Јас сама си ги правам парите, одам на работа и чесно заработувам. Во подрум не чуваме дрога , пиштол дома немаме. Не мораш ти никого да скааш, затоа што вас реално никојн не ве сака , само лицемерие е тоа дека некој во земјава из чиста мира сака муслимани. Не ве сакаат, само се трудат да бидат коректни. Некој што убавина невини луѓе на езеро, па и неговите сонародници да ме сакаат. Не фала не ми треба.

11. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.480
    Допаѓања:
    13.717
    Еве во Парламент земи го примерот, колку УЧКИ има, а па некои дури и се градоначалници и нормално дека ќе живеат како господа. Земаат огромни плати, плсу мито, корупција, дневници и што не. Ќе бидат господа додека се вработуваат по Рамковен и ги храни некој сопственик на дуќанче во Кратово на пример, или Берово што ќе го казнат затоа што за геврек не дал фискална.

12. crimson

crimson Форумски идол

Се зачлени на:
    14 декември 2011
    Пораки:
    4.052
    Допаѓања:
    52.523
    Сега откако ми кажа дека никој не сака муслимани во земјава, очигледно сум живеела во заблуда, јас мислев дека ја обожавам другарка ми. Ми ги отвори очиве.

Само ти пишуваш по ваквиве теми, буквално насекаде те има. Видовме дека си полна со омраза, опушти се малку.

На Bender Rodriguez, Rose96, Someonespecial и 6 други им се допаѓа ова.
  13. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.480
    Допаѓања:
    13.717
    Па ако не ти убиле некој во 2001 година, ако не ти запалиле куќа, викендица, оправдано, можеш да ги сакаш.

На Bitter-Sweet му/ѝ се допаѓа ова.
  14. crimson

crimson Форумски идол

Се зачлени на:
    14 декември 2011
    Пораки:
    4.052
    Допаѓања:
    52.523
    А замисли, грешка си. И пак не генерализирам.

На Sanjichka007 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.086
    Допаѓања:
    220.879
    @Tanjamm
    Не е воопшто убаво, хумано и христијански да се однесуваш вака, да имаш толку многу предрасуди и гнев во себе.
    Човекот е човек, и како таков насекаде го има дали лош или добар, во сите вери и религии постои хуман и не хуман народ.
    Не значи дека ако имаш болно минато треба да се однесуваш вака цел живот, не е добро према самата себеси, ослободи се од својот гнев и навреди, предрасуди и злоба чисто за себе да ти биде полесно и да најдеш мир.

На Аргентина *, Someonespecial, karak и 3 други им се допаѓа ова.
  16. Sanjichka007

Sanjichka007 Популарен член

Се зачлени на:
    5 јуни 2012
    Пораки:
    1.544
    Допаѓања:
    11.928
    Се гледа колку си ја познаваш религијата.
    Би ти препорачала прво малку да се заинтересираш за својата религија пред да почнеш да навредуваш за Исламот.

Прва работа, камбанарија не бие само за празници, туку секој ден, ако не си знаела.
    Втора работа, оџата не урла, туку кажува молитва.
    Трета работа, веќе во една тема ти реков, нема што тебе да ти смета колку пати на ден муслиманите се молат.

На eloves, Kukla994, Bender Rodriguez и 2 други им се допаѓа ова.
  17. Anabelle.Amorette

Anabelle.Amorette Форумски идол

Се зачлени на:
    14 декември 2013
    Пораки:
    3.078
    Допаѓања:
    44.203
    Се изначитав постови преполни со генерализации,гнев,омраза,а и недоволна информираност колку сакаш. Како што има од христијаните лоши и добри луѓе,така има и од страна на муслиманите.
    Религијава не треба да е нешто кое предизвикува конфликти. Нема никој право да мрази некого поради религијата,секој си верува во тоа што сака и секој почитува обичаи на својата вера,повеќе или помалку.
    Да не почитувам некого поради тоа што има различна вероисповест,поради тоа што е воспитан и израстен на поинаков начин,па и тоа да ме нервира и ми предизвикува гнев...Тотално бесмислено е.

Последна измена: 22 август 2015
    На eloves, tessie, Kukla994 и 3 други им се допаѓа ова.
  18. NovusOrdoSeclorum

NovusOrdoSeclorum Популарен член

Се зачлени на:
    14 септември 2011
    Пораки:
    1.044
    Допаѓања:
    2.270
    @Tanjamm жал ми е што некого ти убиле во 2001, ама не верувам дека тоа била @ar.ik или некоја твоја другарка муслиманка.
    Ги мразам и исламот и христијанството и сите религии, и оџите и камбаните, бидејќи сметам дека сите луѓе се исти на овој свет, а не поделени како што квазирелигиозните мислат.
    Но мојата омраза кон религиите е лична и не се обидувам да ја наметнам на некој кој се одлучил животот да го посвети на тоа. Наротив, обожувам да слушнам сечие верување и секогаш сум била дел од сечија традиционална трпеза. Имам изедено тони балкава за бајрам и јајца за велигден. Дружбата ми била битна. Луѓето со кои сум седела.
    Зошто да се однесувам како гестаповец со цела една религиозна група, затоа што некогаш со некој од нив сум имала лошо искуство? Ако некоја од Скопје ти го ќари дечкото, ти сите скопјани ќе ги мразиш?

На eloves, Miss666, Bender Rodriguez и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. Bender Rodriguez

Bender Rodriguez The lovable rascal

Се зачлени на:
    27 јуни 2015
    Пораки:
    2.623
    Допаѓања:
    32.782
    Луѓе, сите теми за религија ги претворивте у дискусија за исламот (да не речам, говор на омраза од страна на одредени членови).

Ако некој има нешто да каже за христијанството, т.е. за почитувањето на жените и неверството, бујрум. Да не ја полниме темава со глупости и офтопици.

На Аргентина *, crimson, Kukla994 и 1 друга личност им се допаѓа ова.