две недели на вага едваај 1кг во обем ич сега да седнам да се најадм и ке го снема и тоа -1 дефинитвно не е за мене
Не знаев... прв ден одма грешка . ручекот беше пилешко со салата а вечерата бидејки не бев гладна само краставица
Има некој подолго што е на хроно јас веке 28 дена сум на рестрикција и сум - 7 кг ама како што иде времево се повеќе ми треба шеќер Во овие 28 дена благо ич не сум каснала
Здраво на сите, дозволете да ви се придружам и јас почнав со хроно исхрана (рестриктивна) од понеделник, и бидејќи сега за сега запишувам што јадев да се споделам со вас. Ако имате некој забелешки исправете ме, едвај запамтувам што кога можеше . Имам и некое прашање, дали смее да се јаде малку таан за ручек, или тоа е само за доручек? Би правела т.н. бабагануш, пасиран печен црн патлиџан со лимон таан и магдонос, но не знам дали може да се јаде за ручек. И второ прашање, дали е многу погрешно ако кафето се пие подолго време ) или вистина идејата е освен вода тие минимум 4 саати пауза друго ништо да не се внесува? Некако сум научена многу споро да го пијам кафето, и од после 30мин после доручек на работа го пијам по малку скоро до ручек време)) Еве го моето мени за 1 недела до сега (сликите се од ден бр.6 (ако пишува леб значи од дозволено брашно, ако е со квасец значи тостиран). ден 1. 1. леб со путер, кашкавал, шунка и патлиџан 2. динстани зеленчуци лечо со мелено месо и салата 3. тофу и авокадо ден 2. 1. леб со путер, пилешко, урда, патлиџан и краставица 2. пилешки копан и црвена зелка 3. марула и две варени белки ден 3. 1. варена спелта со хумус, рукола, патлиџани и кориандер 2. варен спанаќ и салата со семки од тиква 3. тофу и кинеска зелка ден 4. 1. палачинки од спелта со кисело млеко, краставица и шунка 2. мисиркино месо и салата 3. скуша од конзерва и салата ден 5. 1. леб со хумус патлиџан и пинџур 2. грилован зеленчук и салата 3. тофу и цикориј ден 6. 1. леб со намаз од варени јајца, путер и маслиново масло (мн е вкусно! ), шунка, младо кромидче и маслинки 2. кременадли со динстан карфиол, салата од моркови и зелка 3. мисиркино месо и спанаќ ден 7. 1. просо со урда, магдонос и патлиџан 2. пиперки полнети со свинско мелено месо, салата од моркови и зелка 3. печени пиперки и тофу
имате ли некои идеи за јадења за ручек што не вклучуваат месо? печурки, бадеми/лешници.. а друг извор на протеини? може ли наут? ништо не ми текнува.
Белки испржени, можеш белки пржени со праз, со пиперки, со домат.... Риба можеш за ручек и за вечера, туна конзерва можеш за ручек и за вечера.... Ако ми текне уште нешто, ќе ти пишам
@KidA е да ќе заборавев.... Викендов си направив турлитава по хроно... Исецкав црн патлиџан, тиквица, праз, кромид , лук , печурки, магдонос... Сетоа тоа го ставив во поголем пекач , потоа ставив вода, црвен пипер, црн бибер, хималајска сол, свинска маст , па се убаво измешав и правац у рерна на печење.... Абе прсти да си полижеш.... Се изнајадоа и дома моиве
не, се јаде месо со зеленчук. ама не мора да е секогаш месо, тоа и јас прашував - може да биде друг протеин: печурки, риба, лешници, белка.. ако има некој друго нека надополни. турли тавата е исто супер идеја
@KidA Значи јас колку што сфатив, доручек јаглехидрати со протеини, ручек и вечера само протеини.. Скробни зеленчуци никако ? Не ми е јасен режимов некако, сакам да почнам ама да не утнам се плашам.
да, така му доаѓа - не се јадат компири, мешункасти, грав и слично, цвекло и морков само свежи - повеќе треба зелен зеленчук, може спанаќ блитва зелка и итн Само на почетокот е тешко, ќе сфатиш после со што се комбинира, оваа страница е добра како за старт за основните принципи http://hronohrana.com/start
Пак јас еве го моето мени од втората недела, можеби на некој ќе му биде полезно, а можеби некој ќе ми укаже на некои грешки што ги правам. Јас се чувстувам убаво, не знам точно колку имам ослабено ама полесно ми е и за чудо сеуште не ме фатила криза за благо Дури и најадено се чувствувам цело време, си мислам дали да намалам од количината, да ме фати некогаш здрав глад . Поздрав на сите и со среќа! Ден 1. 1. Просо со кисело млеко, краставица и шунка 2. Свинско и тенка боранија 3. Авокадо и краставица Ден 2. 1. Леб со кисело млеко и сувом.свинско 2. Донер месо и салата 3. Мисиркино со тиквички и пиперки Ден 3. 1. Фалафел со хумус, патлиџан и магдонос 2. Риба и динстан зеленчук 3. Тофу и пиперки Ден 4. 1. Кајгана, месо и печени пиперки и патлиџан 2. Кременадла и салата 3. Лосос на скара и зелена салата Ден 5. 1. Хумус, леб, патлиџан, маслинки, печени тиквички 2. Зелена салата со туна, малку лешници 3. Динстани тиквички и печурки Ден 6. 1. Просо, јајца со патлиџани и пиперки, шунка 2. Телешко и грилован зеленчук 3. Туна стек со спанаќ Ден 7. 1. Овес со телешко, краставица и урда 2. Свинска кременадла и грил.зеленчук, салата од моркови и зелка 3. Брокула и пилешко