Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Хроно исхрана - правила и прашања

Дискусија во 'Диети' започната од Doozy, 5 јули 2017.

1. Hipster

Hipster Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јули 2011
    Пораки:
    5.779
    Допаѓања:
    22.420
    Тигрица и ти сакаш чудо. Па за 20 дена 2 кила не се малце. За здраво слабеење. Плус на телото му треба време да се навикне. Издржи уште минимум 20 дена ќе има поголем резултат.

И јас јадев жолчка за вечера, ма да јас ретко јадам јајца па затоа и се решив да не ја вадам. Ако не се лажам 9-10 јајца неделно е океј да се јаде, ја по тоа се водам.

Јас вчера по грешка се напив 3/1 нескафе. Глупача. А ми дое вкусно кафето викам од каде сеа благо. Смешки.

Јас мислам дела сум цело кило ослабена за три дена, просто не ми се верува. Колку ми е тешко ми се плаче дури ама коа се гледам у огледало сега и слики од пред 3-4 години си викам издржи гуци, пак да бидеш згодна:D

Без разочарување и само напред. Јас имам уште 58 дена од мојова рестрикција. Ќе видиме у октомври дали ќе продолжам уште или ќе се пребацам на траен режим.

На Bozica1980 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. tigrica92

tigrica92 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 март 2014
    Пораки:
    657
    Допаѓања:
    565
    Благодарам на поддршката...само други читам 7, 8 кг месечно губат па се чудев зошто мене не ми успева..

Иначе да нутриционист ми има лажано здраво било 1кг неделно , ништо повеќе од тоа

Колку кг имаш за симнување?

Последна измена од модератор: 6 август 2018
  3. Hipster

Hipster Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јули 2011
    Пораки:
    5.779
    Допаѓања:
    22.420
    Минимум 10, максимум 20 :D Со дваесет нема да личам на човек така да може 15 би бил некој идеален оптимум.

За слабеењето, некој брзо слабее некој споро, секој оргранизам е различен. Јас многу брзо слабеам ако се придржувам до некој режим на исхрана. Ама затоа и брзо се дебелам. Од секогаш сум била таква. Не знам дали е здраво или не ама таков ми е организмот.

П.С две кила сабајле викаше вагата, најтесните фармерки веќе ми се комотни. Викам мене ми треба мала дисциплина и одма се топам. Сеа ќе се фрлам и на вежбање, зашто само со диети е џабе. Зашто знам дека и да умира од вежбање и придржување до Октомври нема 15 кила да ослабам. 8-9 може, повеќе тешко. А вака не планирам да продолжам до крај на животот. Премногу месо ми е дури и за мене.

Последна измена: 6 август 2018
    На Bozica1980 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Hipster

Hipster Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јули 2011
    Пораки:
    5.779
    Допаѓања:
    22.420
    Ја сакав друго да прашам, што витамини пиете/пиевте додека сте/бевте на хроно?

Сакам да земам нешто плус зашто мислам дека ми фали нешто, ама нешто друго плус магнезиумот? Не прочитав ништо во книгата за ова а ја вратив веќе ми е срам пак да ја барам назад.

5. Hipster

Hipster Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јули 2011
    Пораки:
    5.779
    Допаѓања:
    22.420
    Грев напраив денес ми се згади од туната ја фрлил на пола јадење земав малце фета за вечера со салата. Малце коа викам викам малце ни 30 грама. Глупости ама од спарново не ми се јаде. Не знам што ќе праам, вечерата ми е голем проблем.

Идеме даље, нема разочарување. Денес почнувам со вежбање, па тоа ме теши, дека и овие маливе утки ќе ми ги избави.
    Како издржуваат оние по година дена на рестрикцика алал да им е. Ја пичка сум, цела недела не можам да издржам без една грешка.

6. tigrica92

tigrica92 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 март 2014
    Пораки:
    657
    Допаѓања:
    565
    Ќе ти ги сликам витамините покасно, иначе за 30 гр фета грешка си направила, мене денес ми свирна алармот (зашо многу заборавам па си наместив аларм) дека и завршува 28миот ден од рестрикција, а само 2.5 кг имам намалено :/ продолжувам на втора, јас не ги сакам мешунките баш па не ми е тешко без нив

На Hipster му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Hipster

Hipster Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јули 2011
    Пораки:
    5.779
    Допаѓања:
    22.420
    Колку кила имаш ако не е тајна??

Пошто премалку се 2.5 кила ако се придржуваш. Освен ако имаш 4-5 кила вишок само, тоаш вајда треба да вежбаш поише.

Реално со диетава се јаде мнооооогу количински. Не сакам да критикувам никој ама со јадење 5 јајца на појадок а без трошење на тие калории со физ активност не е здраво. Не сакам да си го научам организмот на 3 меса за ручек зашто е надвор од здрав разум за мене. Може и количниски јадеш многу, направи математика малце со калории.

8. martin01

martin01 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 декември 2012
    Пораки:
    494
    Допаѓања:
    529
    kalorii od hidrati i kalorii od proteini ne e isto iako imat ista kaloriska vresnost. drugo e 1000 kalorii proizlezeni od jajca, meso, mlecni proizvodi a drugo e 1000 kalorii od ovez, oriz,grav, slatki, blagi, bomboni.
    hidratite i mastite ni se izvor za energia a proteinite se osnoven graditel na muakulna masa mada itie mozi da se iskoristat kako energia ako e potrebno :) stegajte jajca posto jajcata se evtini, sodrzat proteini i aminokiselinski profil bcaa i ne sodrzat hidrati :D

9. tigrica92

tigrica92 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 март 2014
    Пораки:
    657
    Допаѓања:
    565
    7
    80 imav sega imam 77, se pridrzuvam skroz osven navecer mesto belki jadam celi jajca, mnogu malku jadam i opsto site mi velat kolku malku jades a kako se popravi...mislam da ispitam da ne imam nekoj zdravstven problem :(

На Hipster му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Hipster

Hipster Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јули 2011
    Пораки:
    5.779
    Допаѓања:
    22.420
    Да, оди на лекар нека ти направат крва слика зашто ме чуди што си дисциплинирана а не слабееш. Но без обезхрабрување, продолжи да си пазиш и почни некоја физичка активност. Ти држам палци!

На LollySky му/ѝ се допаѓа ова.
  11. tigrica92

tigrica92 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 март 2014
    Пораки:
    657
    Допаѓања:
    565
    Inaku pravev krvna slika pred 3, 4 mes se super mi bese vo granicite, da ne treba nekoi specijalni ispituvanja da pravam ili da povtoram pak istata postapka?

12. Hipster

Hipster Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јули 2011
    Пораки:
    5.779
    Допаѓања:
    22.420
    Оди прво на матичен и направи општа крвна слика, па ќе раскажеш убаво за проблемот да те прати на некој интернист за подлабоко испитување (најверојатно хормони)

На LollySky и tigrica92 им се допаѓа ова.
  13. mia zarovska

mia zarovska Активен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2018
    Пораки:
    63
    Допаѓања:
    48
    Каква веза има хормонот со дебелеење?
    Зошто ги терате луѓето без потреба да трчат по болници. Како прво диетата е катастрофа,не само што е превземена од кето диетата туку и се е испомешано,инсулински спајк цело време и зошто не се слабее. Па златна, со леб јадење и без физичка активност 10 години нема да ослабнеш. 20% протеини,70% масти и само 10% хидрати. вака е правилниот начин на исхрана а хроно диетата е копирана од кето. Ништо неве кошта наместо хроно да започнете со кето. После престанок на хроно диетата килограмите брзо се враќаат. Исто и метаболизмо забавува и складира масти и наместо да се слабее вие се поправате. Слушајте луѓе кој имале искуство со диети,булкинг,кат и слично

На martin01 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. martin01

martin01 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 декември 2012
    Пораки:
    494
    Допаѓања:
    529
    masti, hidrati i proteini vo dorucekot. Samo zamisli so trpi zeludnikot za da ja svari taja hrana. Najloso e sto prvo se varat mastite i proteinite a del od neiskoristenite hidrati se pretvorat vo masti i stojs vo mesto.

15. Hipster

Hipster Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јули 2011
    Пораки:
    5.779
    Допаѓања:
    22.420
    Зашто ширите дезинформации?
    Ти не си чула дека од пореметубање на хормони можеш нагло да се здебелиш? Никој не и рече дека сто посто е тоа, ни не е на одмет да се провери. Ко на бајачка да ја пратив се понашате.

Леб има само во појадок, ограничени количини. А гледам, еден тон луѓе ослабеа со дитава и ни еден не се пожалил дека го вратил килата после прекинување ако пазел на исхрана. Нема потреба за кревање тензии и иронични постови. Ако не ти се допаѓа не ја држи, ама да убедуваш у нешто што не е вистина не е во ред. Плус секаде и секој препорачува физичка активност за одржување на килажа. Ама кога има доста вишак секаде ти даваат диета за одстраниш вишок пред да почнеш тело да правиш и одржуваш. Така да не гледам ништо лошо во диетава зашто е здрав начин на кој можеш да ослабеш 5-6-7 килограми за можеш полесно да вежбаш и да стигнеш до иделаната тежина/да одржуваш килажа. И не не ги прочитав ова од квази стручњаци на форум, туку го знам од нутриционист.

Само не знам што треба според вас “стручњаци” што треба да се јаде за појадок, зашто очигледно вие на марс живеете и јадете посебна храна што нема калории.

Последна измена: 19 август 2018
    На Doozy му/ѝ се допаѓа ова.
  16. mia zarovska

mia zarovska Активен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2018
    Пораки:
    63
    Допаѓања:
    48
    Нешто си чула ама не си разбрала. Инсулинот е е тој кој што можи да прави проблеми али дека хормоните се проблем за дебелеење тука си се зафркнала. Друга работа,ова диета не е здрава пошто не е точна и сите ти го кажаја истото погоре. Ијас сум нутриционист со години уназад и вакво чудо немам сретнато во моја кариера. Леб за време на кетоа? во која диета то го има? таман ке влези телото во кетоза и одма го вадиш од кетоза поради внес на хидрати. Цел живот мислиш да бидеш на диета? сигурно не. Ниту една,значи нуту една диета не е здрава пошто телото се носи до голем психички стрес,нозокот нема храна и излегуваат разни здравствени проблеми. Хидрати и масти не се мешаат во оброк. Калориите од хидрати и протеини несе со иста апсорбациа и искористливост. Примарен макронутриент е хидратот а секундарен мастите. КОга не се внесуват хидрати а се внесуват масти,тогас телото ги користи телесните масти како извор на енергиа. Секој да гладува ке ослаби ама после престанок сите ја враќаат килажата. Кко што кажав,со вакви диети ке ги пореметите луѓето пошто правилната диета се вика кето диета а не хроно. Продолжетеси со диетиве и после прашувајте зошто не слабеете!

17. tribulus

tribulus Активен член

Се зачлени на:
    13 август 2017
    Пораки:
    66
    Допаѓања:
    55
  18. Hipster

Hipster Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јули 2011
    Пораки:
    5.779
    Допаѓања:
    22.420
    ^^Па со фактот дека имам ослабено и до сега ми е доволно покажувачки факт дека делува. Тргни ги на страна тие 2 парчиња леб, се фати ко да се јаде кило леб на ден, остатокот е кето диета. Протеини со зеленчук. И да нема да сме цел живот на диетава, барем јас не сум, само сакам на малку побрз начин да симнам вишок кој ми пречи во вежбите кои ги правам. Впрочем, и да сакам да бидам цел живот ќе бидам, еден тон луѓе знам што не јадат бел леб и не јадат леб со месо и зеленчук па имаат 80 години и се здрави и фит.

А дека постои дебелеење од хормонални проблеми и мали деца знаат, но океј, нема да ти се мешам и јас да те учам, на факултет промакнале доста.

Сите станавате нутриционисти, ама правописов малце да го подобрите немаше да биде лошо.

На крај на денот, треба да се согласиме дека не се согласуваме. И не ме цитирај повеќе, не ме интересира твоето мислење. Темава е за хроно совети и оброци, не за тоа дали е штетна, делотворна правилна глупа или не. Башка, 100ти луѓе се стопија без грам физ. активност(што не го земам за нешто добро) она убедува дека не се слабеело. Фејн, не се слабее.

Последна измена: 19 август 2018
    На Doozy му/ѝ се допаѓа ова.
  19. LollySky

LollySky Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.953
    Допаѓања:
    14.017
    Кажи им на тие со полицистични јајници, хипотироидизам, хиперинсулинемија или проблеми со хипофизата или надбубрежните жлезди дека хормоните не предизвикуваат дебелеење.
    Ако си прочитала пет статии во Убавина и здравје, тоа не те прави експерт.

На Doozy, Bozica1980, martin01 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. martin01

martin01 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 декември 2012
    Пораки:
    494
    Допаѓања:
    529
    estrogenot mozi da dovedi do poremetuvanje i ginekomastia ali to e kaj postari zeni posle poragaj :) problemi so insulinot isto taka...mnogu faktori se,stres,tableti za sreduvanje na pritisok...kaj mlado cupe ne bi trebalo da gi ima tie problemi.