Se.porodiv.pred 5 dena... uste custvuvam bolka.vo vratot, pa I.koha me.pustija, denes.oti.se.razdviziv, osekam I bolka vo.kicmata,.glava me.stega, usi mi.zuaft, dali e normalno, nemozam.uste.da.stoam.nogu vreme, nekako.omalaksano, inaku bev so.spinalna
И кај нас во пп ама по правило треба да се биде гола како од мајка родена. Докторот кога ме виде и се развика на сестрата и само ми ја кренаа нагоре спавачата. @fana и јас имам дупки не се сеќањам на се сето тоа како магла ми е.
Реакција од спиналната. Пиј кафе. Мене ми помогна кофеинот за главоболките. Поттикнувал создавање на некоја течност во мозокот која е нарушена од спиналот. И многу течности да се чиста анестезијата. @24.07 не прават кај нас никаков проблем. Барем не спомнаа ништо. Искрено последно на памет ми беше спавачата.
Гола скроз гола ќе легниш, со чаршав од салата ќе те покријат. Без гајле воопшто нема да ти е важно тоа.
Во чаршав ве креваа за префрлување на кревет? Мене ме тераа сама да се префрлам иако креветите не беа на исто ниво и морав да се влечам.
Првото станување беше најтешко. Се полесно и полесно ќе биде. Јас после првото станување, станав уште 2-3 пати и се тушнав. Единствено страв ми беше скроз да се исправам. Чим почнат гасовите, се ќе биде полесно.
Јас немав болка само ако скроз право лежев, исто и кога ке станев гледав да сум пушка исправена.. само така помалку болеше, ако се наведнев со вратот нанапред одма ме штрецаше јака болка. Трае неколку дена, ме болеше и дома.. така сигурно некои 10тина дена ја имав болката, не секој ден, но често ме фаќаше.. пиј течности, ке помине.
И мене сама ми рекоја да се префрлам јас пробав ама не успеав, не можев уште и анестезија делуваше па видоа невидоа ми помогнаа. У гостивар јас се породив.....
I jas imam pisuvano na temava isto kako @iloveyou29 i @babyane18 i jas sama se vlecev od eden krevet na dr. Pa me odnesoa so livt gore kaj rodilkite pa od toj krevet da se premestam na dr vo soba kade sto trebase da lezam. Cudesna moja Makedonijo. Inace vo v se porodiv i jas.
Во Штип се породив јас. Да да сама и тоа едниот кревет беше многу повисок од другиот одвај се симнав и качив после пак. И тоа таа едната арогантна ајде побрзај немам јас цел ден, јас ли ќе те дигам ми викаше.
@babyane18 @tincemajmunce @iloveyou29 памет немаат тоа веќе знам, но душа како може да немаат тоа не знам. Жалам девојки за тоа што ви се случило
Во Чаир Скопје спавачата ми ја соблекоа скроз гола бев веќе кога ме седнаа на бокс...ми ставија анестезија и се тресев ко лист 4ч.потоа се затоплив и по 6ч.од царски не стануваше чистачката и тогаш си ја облеков спавачата.После следниот ден кога ме префрлија на одделение ми дадоа чиста спавача но јас си побарав..
Јас бев скроз гола, сама се префрлив од кревет на креветот за операција, бев со целосна анестезија не се сеќавам многу ама мислам дека тие ме префрлија, од операциски на обичен кревет. Следното утро пробаа да ме станат, станав ама ми се сврте вонумот и назад во кревет, за туширање никако само одмивање, кај нас во Охрид не ти даваат да се тушираш, плус мене почна раната да ко линее, препорака од докторот ми беше никако вода на раната се дури не извадиме конци. Препорака до сите што ќе се со царски, мрдај те ги нозете горе долу односно свиткај и испружи, за да циркулира крвта, така ми кажаа мене кога ме однесоа во шок соба. Со лесно на сите мамички, па и мене.
Прво, честитки! Здрава жива голема да расте момичката! Те читав дека со спинална си била, вероватно ти кажаа да пиеш многуууу течности, кафе, кока кола..за да ја исфрлиш анестрзијата побрзо. Нус-појава од неа е главоболка. Болката индивидуална е, ама после 3-4 дена намалува. При напор ( седнување, станување ) подболува, при кревање бебе, и мидерот е добра идеја со него ти е долесно, стегната си и полесно е. Гледај што почесто да ги мрдаш нозете,да се движиш, подобро ќе ти биде да не се залежуваш Туширање можеш уште одма чим стоиш на нога, но мене језиво ми беше сечена тазе да квасам рана одма. Држи ја раната на топло и очекувај да подболува и во иднина :/
Во Чаир ми донесоа кревет и двајца (анестезиологот и сестра) ме кренаа под мишки а една сестра нозете зошто нели не ги осеќаш и ме префрлија и ме возеа до шок соба