Јас 5 месеци сум породена стомак имам ама можи да ми е дека сум така малку дебелка За излегување носев плетен фустан а и хулахопки облеков
МатернитИ. Големи се шансите да не се врати уште одма назад. Кај некои се враќа ама најчесто треба малце време..
Јас излегов со хеланчиња и долга маичка, најкомотно Стомак уште по месец од раѓање немав, рамна. А со првото природно породена, стомак имав 4,5 месеци и тоа како 4,5м трудна бев, така да се е индивидуално.. нема врска стомакот со царскиот
Кога се пораѓаш со царски, опоравувањето е поспоро него кај природно породените. Јас имам 3 царски, два со целосна анестезија 1 со спинална. Кај целосната, кога ќе те разбудат, осеќаш болка после будење до некое време дур проделува аналгинот во анестезијата. Со спинална ти се блокира од половина надолу и немаш осет до кај 6 -8 часа од аплицирање па кога ќе попушти анестезијата веќе си покриена со аналгин од анестезија и подобро е оваа варијанта според мене. Друго, по целосна анестезија наредни 24 часа не смее јадење пиење и те тера на кашлање за да ја исфрлиш анестезијата аплицирана преку туба. Со спинал одма почнуваш со пиење вода/сок/кафе/кокакола и преку урина ја исфрлаш анестезијата. Уште едно "за" од мене за спинал. Друго, резот може да биде хоризонтален или вертикален. Јас имам од вториот, високо до под папук и неизводливо беше да носам долен веш а камоли пантолони. Зависно од времето, но добро е да имаш некој подолг широк фустан за излегување од болница или широки труднички облеки кои сега ги носиш. Некои болници користат ласерско лепење на рана, некои конци кои се апсорбираат но кај мене трите пати имав конци кои по една недела ги иставав. А стомакот, за жал, останува голем само е помек ( секоја чест на исклучоците) Залежаноста убива и знам колку со душа се чека да се исправиш и да си го држиш бебето. .но совет мој - штеди се! Користи ја сета нега и помош на болница. По два дена кога ќе почнеш да стануваш, битно е да се движиш почесто за да ти се активираат цревата, со јадење почни но мнигу полека, цревата да почнат да кркорат и битно е да добиеш гасови и најважно од се да ги испушташ. Бебе родено со царски е поспано, и првото мајчино млеко содржи траги од анестезија и аналгетици но биди упорна со доењето, барај помош од сестрите, држи го на града повеќе...лесно е да го нахранат со шише но после за мајката е тешкото.. Жално е што многу мајки кои родиле со царски се осудувани како "исто ко да не родиле" и го избрале полесниот пат. Напротив, ова е потешкиот. Но среќа и за ваквата интервенција која постои. п.с. негата после царскиот е неопходна. никако одма стегање со мидер. никако кревање тешко. внимателно со исхраната. освен лузната која на промена на време подболува и често чеша, царскиот рез може да доведе и до другиб несакани состојби. за почеток, гноење или инфекција на раната, пукање на конците...а подоцна и кила, илеус... За крај - со лес и да се гушкате со бебуш. Мајчинството е најблагословена улога на овој свет
Фала ви МНОГУ на сите за објаснувањата!! Се надевам ќе се снајдам со се. Ако не, пак ќе ви се обратам.
Мислам тоа е индивидуално.... јас не се здебелив во текот на бременоста, а од болница излегов уште послаба... но сепак што си употребувала во текот на последните месеци, тоа земи, зошто стомакот се повлекува, но не за 3-4 дена после породување.
Јас излегов со фустанче/туника и хулахопки. Првите денови стомакот ми беше помал, ама сега... Сега имам поголем стомак отколу ко бев 6ти месец трудна. Инаку, кажав и претходно, уште послаба сум сега. Само стомакот е на мене.
Добро е да се направи контрола за стомакот ( освен нели гинеколошки после породување ) и кај интернист едно ехо како е соатојбата со цревата. Стомакот да се дуе не е во ред.
Јас направив ехо на абдомен поради дуење, чести боцкања и дури ми се мрда стомакот (ко бебе да мрда ), а и лигаво во столицата повремено.. Ми рекоа истенчени мн цревата и калцификати на дебело црево. Ми рекоа да пијам пробиотик и да следиме ситуација. Пазам што јадам, пијам пробиотик и како да е подобрено...
Јас излегов по обични хеланки и туника што ги носев пред бременост, ама комотни беа во секој случај. Ама затоа градите не можев да ги сместам никаде, за 2 броја ми пораснаа дури бев во болница, едвај ги сместив
Ме исплашивте сега. Јас мислев подуена сум дека не одам редовно во вц и дека не се движам. Секако ќе направам ехо.
Можеш место обичен градник, да купиш од оние спортските, со поеластичен материјал. Ништо не мора да значи, мене градите не ми се зголемија многу за бременост, ми беа само маааалку подотечени, ама истите прслуци ги носев. После кога надојде млеко, едноставно немаше време нов да купувам, уште бев во болница.
Alal vera kako uspeavte hulahopki da oblecete? Jas edvaj trudnickite helanki gi protnav I gledav poskoro coma da stasam. Vo vrska so anestezijata sto pati se pokajav sto ne zemav celosna,mislev deka zeludnikot ke mi izleze sekoj moment mislev deka me povratam. Inaku od doktor imam slusnato deka so celosna anestezijata se rega bebeto pospano sto ne bill slucaj so spinalna. I mnogu boli bre koj sto saka nema rece dva dena ne mozev da stanam,prviot obid samo sto se ispraviv pocna da me tera na kaslanje a rana boli nema teoretski sansi da se iskaslas. Moze e do mene da ne se isplasi nekoj gledam deka poveketo nemale tolku silni bolki.
@Skorpija25 @gjoker4e и останати женски, немав намера ич да ве уплашам, само најдобронамерен совет, ако забележите било какви абнормалности - трк до на преглед. јас ви пишам моментално од кревет, пред десет дена оперирана од илеус - честа нуспојава од царски. Ми се наду стомакот ко трудна и среќа што се јавив на лекар.
Не знам зошто мислите дека целосна е полесна од спинална? Сум ги примала и двете анестезии, нема споредба за закрепнувањето. Иако прилично лесно закрепнав и од двете анестезии, целосната каде каде повеќе истоштува, суво грло, зашеметеност, исцрпеност. Неколку саати ми требаа да се соземам. Сепак, сѐ зависи од човек до човек.