Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Царски рез

Дискусија во 'Бременост' започната од hrizantema007, 20 март 2012.

1. Cliona

Cliona Истакнат член

Се зачлени на:
    31 декември 2012
    Пораки:
    251
    Допаѓања:
    190
    Зошто не дозволуваат по државниве царски по избор? |( Познаничка фати врски за во Чаир за царски, ама тоа е врски ако имаш, а јас немам... :|

2. SimonaTino

SimonaTino Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.735
    Допаѓања:
    1.575
    Luge sto e so carskiov?
    Majka priroda e majka priroda,zeni stvoreni sme za raganje,bolkite se trpat.
    Jas placev za prirodno dva pati,prviot pat karlicno,vtoriot pat puknat vodenjak 15 saati bolki porodilni I polosi od niv (deka na suvo butkase maliot da izleze )napon imav, se...i ne se otvoriv
    Se se izdrzuva ...I sto?Pak carski I kolku mi se saansite pak da rodam?Matkata sto ke izdrzi uste?Siena dvapati...
    Nedaj boze vo idnina si razmisluvam kojznae sto me ceka skraja da e kila,rak,cisti....taka bilo toa carski,pa operacija e ne e sala razmislete malku

На MacenceEna му/ѝ се допаѓа ова.
  3. vickyy90

vickyy90 Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2011
    Пораки:
    1.487
    Допаѓања:
    1.073
    Во право си симона за ова потполно те поддржувам и ја сум за природно,ама незнам дали е до нас жените на денешно време поосетливи сме,или пак дека гледаме на нет триста работи околу пораѓај па кога ке дојде време за чинот не фаќа страв и паника од тоа што не чека и се ни трга наопаку па мора царски да се породиме...И да после третиот царски ти ги подврзуваат јајниците(барем јас така сум слушнала,ако грешам нека ме исправи некој) и неможе више да се остане бремена... :(

На MacenceEna и SimonaTino им се допаѓа ова.
  4. Cliona

Cliona Истакнат член

Се зачлени на:
    31 декември 2012
    Пораки:
    251
    Допаѓања:
    190
    Страв мила, страв е во прашање :) А и не е секој човек ист, некој се плаши повеќе, некој помалку, ама не е за осудување ни едно ни друго :) Јас знам дека откако ќе се породам и ќе ги читам постовиве ќе се смеам што ли сум си мислела и што ли ми се мотало низ глава во овие моменти, ама сега дојди и прашај ме како ми е :$ Исто како и прв пат кога треба да одиш на гинеколог, си мислиш којзнае што ќе ти прават таму па после смешно ти е, не? Сега не е баш исто, боли ова ама да не се издржувало никој немало да раѓа :) Само нека поминува на сите со лесно па царски, не царски на крај нема ни да е битно. :*

5. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    2.813
    Допаѓања:
    39.631
    Не ми е сватливо ова , ама се плашам дека ке ме боли од пририден порагај :^)
    Исто е а сега а пред 50 години , и порано се плашеле исто како и денес ... само сега денес им се дава право да бираат на мајките --
    Ова поЧесто го гледам во <мк
    Сега дури е поолеснет тој процес на природен порагај со епидурал , порано и немало толку струЧен кадар на лекари , мајките рагале и на нивите итн итн

А царскиот е побезболен??
    Па операција е тоа , за тие што не знаат , природата си средила немајте гајле па нема да сте први кои ке родат дете !
    Поздрав

6. Silver.E

Silver.E Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2013
    Пораки:
    2.226
    Допаѓања:
    5.276
    И мои познанички наголемо се пораѓаат со царски.
    Сите се со истото оправдание - дека им е страв.

Ама, наивно е мислењето дека царскиот е побезболен и понеопасен. Си има и тој свои недостатоци и последици.

Најголема штета која можеш да му ја направиш на бременото тело е да го породиш неприродно, да му го смениш природниот тек без потреба.
    Си трпи телото, со сигурност. Не за џабе природата ни дала како да се породуваме.

Ама, голема улога играат и муабетите, интернетот, каде слушаме и читаме сенешто и сите млади се плашат.
    Уште поголема вина има кај докторите кои личат на касапи и банкари, а не на доктори.
    Се нема едукација, се нема разбирање.
    Породилиштата се направени како производна лента.
    Без чувства и осет.

На feferona, Serafima и HEV им се допаѓа ова.
  7. SimonaTino

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.735
    Допаѓања:
    1.575
    Da golemo vlijanie ima internetot I ljubopitnosta na lugeto da procitaat sto I kako ke bide sto nema vrska so ona navistina ke se slucuva
    Zeni se poragaa so minimalni bolki za 30 min,drugi za 1saat ,treti za eden den kako e pisano sekoj organizam prica za sebe
    Sekoj se plasi duri ne vleze na ginekologija....e togas sekoj saka pobrzo da se olesni I da si guska bebe
    Mene mi bese puknat vodenjakot veke 12 saati imav bolki pouzasni od bilo koj na suvo butkase bebeto celi 3 casa dur bev na provokacija ...
    I koga vidoa ne se otvaram do od 11 do 14 cekav za carski, provokacijata ja trgnaa mi dadoa sredstva za smiruvanje I koga prestanaa bolkite si legnav I celo vreme si placev,se kolnev sto ne se otvoriv da si rodam koga istrpev se...

8. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.391
    Допаѓања:
    250.143
    Но и вие ги заплашувате девојките кои се одлучиле за царски, демек најлоша работа е.
    Операција е, да, ама не воопшто толку ризична и страшна како што ја преставувате.
    Напредна медицина, денес какви сложени операции се прават, па луѓето преживуваат, вие овде царскиот го направивте како операција на мозок.
    Некои не можаат природно, од било која причина, па мораат на царски.
    За некого природното породување е поголем ризик.
    Затоа секој си има право на избор.
    Без непотребни паники и стравови, и се ќе биде во ред.
    Во спротивно психата е страшна работа.

На Cliona му/ѝ се допаѓа ова.
  9. ljubicicaa

ljubicicaa Популарен член

Се зачлени на:
    14 декември 2010
    Пораки:
    1.540
    Допаѓања:
    559
    ете може јас сум една од ретките која сум за царски рез, и кога би ме прашале мене за совет пак ке речам само царски рез... да операција е нормално дека боли ама сигурно не како породилните болки :(
    ако прочитате наназад ке го видите моето породилно искуство и по сите болки шо ги претрпев тие 17 часа, болките после операцијата не беа ништо во споредба со претходните, уште првиот ден бев на нозе, се разбудив после 1саат а бев со целосна анестезија... но како и да е зависи и од самиот организам ;)

а за симона тино ако имаш по некоја капка како жолтеникаво кај кончињата тоа е добро значи дека тие почнале да гнојат и ке ти паднат кај и да е, кај мене беше така, и се мачкав само со 70 % алкохол по 1-2 на ден, и за 2 месеци ми паднаа :)

и уште нешто незнам какое во др болници, ама ете бт после царскиот шијат ласерски, со лента, и јас имав само 2 кончиња, по едно на двата краеви, а ете после 3 месеци имам само бледо розева линија, која е мн ниско и воопшто не се гледа, а е некаде долга 20на см

10. SimonaTino

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.735
    Допаѓања:
    1.575
    Kakva kapka be zlatna mi tece mlazce 2-3 pati na den I toa ubavo sinojka utop se napraviv
    Sme gi plasele tie so carski sto sakale pa tie gi plasat onie prirodno sto sakaat neli?
    Jas ne rekov deka e bolno tuku ne e opcija za poragaj deka e operacija I mozni se posledicii vo idnina citajte malku ja sumvprotiv carski I jas iskusiv porodilni bolki na suvo I se izdrzuva

На MacenceEna му/ѝ се допаѓа ова.
  11. ljubicicaa

ljubicicaa Популарен член

Се зачлени на:
    14 декември 2010
    Пораки:
    1.540
    Допаѓања:
    559
    ауу штом толку ти тече најдобро слушни се матичниот гинеколог или тој шо те породуваше, кај мене кога се појавија неколку капки одма му се јавив на др шо ме породи и ми рече само алкохол да ставам

12. Cliona

Cliona Истакнат член

Се зачлени на:
    31 декември 2012
    Пораки:
    251
    Допаѓања:
    190
    Ена, не ти е сфатливо затоа што веќе си го поминала тоа :) Баш читајќи во породилни приказни го прочитав и твојот пост и оној дел каде велиш болките станаа неподносливи и си побарала со царски да те породат, па си добила епидурална. Е сега исто да прокоментирам јас, а царскиот понезболен е? :) Не иде, нели? Нормално е секој да се плаши, особено па уште кога незнаеш ни како е, ни како ќе биде а ни колку ќе боли. Не ме сфаќај погрешно, само обиди се да не разбереш и нас кои сме уплашени и кои си го замислуваме тој чин како којзнае колку страшен. Ти си била уплашена, што е нормално, а каде каде си се пораѓала во подобри услови од овде. Ќе излезе сега дека се зајадувам, ама не е така, само некако глупо ми дојде, излегува како да ни се потсмеваш зошто сме уплашени и не учиш што е царскиот небаре ние од пештера сме излезени, а притоа и ти во еден момент си сакала да те породат така :)

П.С. Ако и јас вака на идните трудници им се чудам зошто се плашат, слободно постирајте ми ги мислењата каде што замарам сега во врска со пораѓајот, зашто најверојатно и јас ќе се сеќавам само на најубавите моменти кога сум го гушнала бебушко и се другото ќе остане во магливо сеќавање :$

На Forko му/ѝ се допаѓа ова.
  13. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    2.813
    Допаѓања:
    39.631
    Убаво што си го проЧитала моето искуство со породувањето , ама верувај јас не се потсмевам на вие што тек сега ке се породувате

И јас да на докторката и се симнав во 02Ч да и побарам нешто за намалување на болките , и побарав и царски од што имав ненормални болки во киЧма ама тоа незнаЧи дека и добив царски :^)
    Кога бев доволни отворена си добив епидурал и потоа и полесно беше , и на крај се породив нит ме сеЧеа нит ништо , си крварев секако до 40 дена нормално , ама после пола ден од породување си станав немав ни рана нит ништо ,си го држев детето

Болките ги има секоја трудница , низ тоа мора да се помине ... и да на крај краева се заборава на болка и се кога ке си во видиш детето
    Само немојте да плашите и други дека ептен е страшно кога не сте поминале низ тоа ...
    Јас можам со моето искуство да кажам дека и не е толку страшно
    вие како сакате

Поздрав

На Bozica1980 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Forko

Forko Истакнат член

Се зачлени на:
    21 септември 2012
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    586
    Cliona.... :clap: :bow:

15. Espadrila

Espadrila Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2013
    Пораки:
    1.155
    Допаѓања:
    20.886
    Дојди во мојот град да се пораѓаш, тука сите шо се вика по дифолт се за царски. Докторот така смета....Не мора да преговараш со него дека сакаш царски. Радо ќе те послуша од прва, па и прв ќе ти предложи....
    Само ќе си преговараш да те сече хоризонтално во бикини зоната... :lol:
    Се шалам, ако не сум грешка од постовите разбрав дека не си во Мкд, ако си повели ваму.... :)
    Од искуство на другите ( а малкумина познавам лепени, претежно се шиени) во глобала немале проблеми со раната дали е шиена или лепена. и двата начина се ефикасни но пофин изглед мислам дека има лепеното.
    Разговарај и со својот гинеколог да видиш шо ќе ти каже за предностите и мааните на двата начина.
    И....со лесно

16. Cliona

Cliona Истакнат член

Се зачлени на:
    31 декември 2012
    Пораки:
    251
    Допаѓања:
    190
    Од тука сум мила, него зборев во Скопје не даваат по државниве болници царски по избор, само доколку има потреба од тоа, или пак можеби со врски, незнам. По приватниве можеби и можеш да си бираш, ама одлуката падна, одам прво на спонтан пораѓај, па ако не бива, царскиот не ми бега :)

17. Dreem.Girl

Dreem.Girl Истакнат член

Се зачлени на:
    16 октомври 2012
    Пораки:
    336
    Допаѓања:
    118
    Јас цело време сакав црски и се породив со царски рез и не се каам за одлуката :) станав малку и првиот ден а веке вториот седев и го доев бебето во раце и баш ми дојде во глава дека ми велеа немој царски, месец дена нема да можеш детето во раце да го земеш :tmi: е јас за една недела бев способна се да си правам сама по дома така да секој си е приказна за себе некој не може царски а друг не може природно и мислам кој како си сака и како е најдобро за бебето се разбира така треба да се породи а кога ќе го земеш малото во раце се заборава се :inlove:

На Cliona, Mama25 и HeidiDiWalt им се допаѓа ова.
  18. Mama25

Mama25 Популарен член

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    1.440
    Допаѓања:
    10.957
    Најпрвин ќе кажам,нема таков човек кој не се плаши,тоа и докторот ми го рече. Вака се однесуваше нашата кратка конверзација- Што ти е...?
    -Многу ми е страв докторе :sweat:
    -Има ли некој што не се плаши?! САМО ЛУДИОТ !!! Би било ненормално да не се плашиш!!! (Следи виц)

Cliona
    како и да се одлучиш мила со лесно нека ти е! Само накратко сакам да ти помогнам јас со двете дечиња сум царски,со првото така требасе да биде немав избор а со второво и после породуваерто не сфатив зошто сум царски :) Како и да е,ако имаш човек на гинекологија или било каде се е можно по твоја желба и не само во здравството туку сегде (ова го велам од искуство) Што се однесува до лепенките ги прават сегде и државно и приватно,сега сегде шијат ласерски и пред 3 години беше така.Поубаво е само заради тоа што резот многу доле т.е.бикини рез и не се гледа како порона кога ги шиеле вертикално.Кумата моја се пораѓала пред точно 11 години и е шиена вертикално дури сега ме премислуваше да им кажам така да ме сечат :D затоа што помалку болело,колку стварно помалку боли незнам (иако пред 3 години на старата гинекологија имаше мајки во соба кои претходно биле шиени хоризонтално и тврдеа дека сега е навистина поболно).Шиењето мила е многу ефикасно и ич да не му се мислиш ако дојде до царски,нема никакви компликации (нели зависи и од докторот) Јас кога пршав годинава зошто толку брзо ме тргаат од интензина ми рекоа,дека со раната се е во ред и порано би ме симнале на оделение,држењето било највеќе ради спиналаната. Да не должам многу јас сум на истото место сечена и Фала Богу еве 2 недели ми се нема ништо случено,дури подобро функционирам него ли првиот пат,те поздравувам :hai:

На Cliona му/ѝ се допаѓа ова.
  19. SimonaTino

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.735
    Допаѓања:
    1.575
    Браво мама25,мило ми е што вториот царски ти е подобар од првиот,кај мене е обратно
    Со првиот бев во нормала уште првата недела,а со вториов дури сега после 24 дена и уште осеќам тапа болка на самото место
    До пред 4 дена од раната ми течеше некаква жолта слуз,па фала богу таму се затвори
    Ама сега од кај г-жа се чистам,до кога незнам,ќе одам на ехо после празнициве да видиме што се дешава

На Mama25 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. katalina

katalina Популарен член

Се зачлени на:
    14 октомври 2010
    Пораки:
    1.614
    Допаѓања:
    771
    Mamicki kako se grizevte za ranata,so sto ja mackavte,vi stoese prevrskata ili ja trgnavte.Ne znam dali da ja otvoram ranata,mi e strav,pomina nedela dena?