Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Царски рез

Дискусија во 'Бременост' започната од hrizantema007, 20 март 2012.

1. HEV

HEV Популарен член

Се зачлени на:
    13 февруари 2013
    Пораки:
    544
    Допаѓања:
    636
    јас сум со спинална и мислам дека е подобро само поради тоа што можеш одма да си го видиш бебушко,е сеа во зависнот од организмот пред мене имаше една царица на која не и фатила првата т.е спиналната па и ставиле локална.али сепак не е страшно само психички биди подготвена и во секој момент мисли на бебушко на нешто убаво народно речено на розево.
    Во врска со крварењето цариците не крварат јас не крварев многу само ко ке се напнев онака или ко ке се кикотев е тогаш осекав како нешто мегу нозеете ми праи жљуп шљуп.и нормално е малку да се крвари со царски. :) :)

2. SimonaTino

SimonaTino Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.735
    Допаѓања:
    1.575
    Anatinkerbel jas primav kleksan do 8mi a mi go prodolzija do 11 bidejki ne procitav vo otpusnata lista,a ne mi kazaa usno ne go primiv
    Koga otidov kaj maticniot ginekolog mi kaza deka sum trebala da primam uste dva dena pa da ispitam d-dimetri,a veke bese pominat eden mesec nisto od toa
    I taka ne ispitav,neprimav... :) I toa e

3. Buterflygirll

Buterflygirll Нов член

Се зачлени на:
    1 јуни 2013
    Пораки:
    159
    Допаѓања:
    77
    Јас сум родена со царски рез :D

4. katalina

katalina Популарен член

Се зачлени на:
    14 октомври 2010
    Пораки:
    1.614
    Допаѓања:
    771
    I jas sum carica so spinalna anest. :) ubavoto tuka e sto odma go viduvas bebusko stom se rogi,go slusas prviot plac.Toa se neprocenlivi momenti,momenti koi se pametat cel zivot.Losata strana na ovaa anestezija se bolkite koi gi trpis otposle,no ne e toa nisto strasno i neizdrzlivo.

5. ljubicicaa

ljubicicaa Популарен член

Се зачлени на:
    14 декември 2010
    Пораки:
    1.540
    Допаѓања:
    559
    a so ispituvanja se ova? maticniot gi pravi ili na bolnica?? jas nemam nisto napraveno :?:

6. SimonaTino

SimonaTino Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.735
    Допаѓања:
    1.575
    Ljubicica neznam za vo bolnica najverovatno I tamu se pravi,mene maticnata mi rece sega kasno e ( napisav pogore) ama ako sakas ke te bocnam da proverime
    Ne se soglasiv...Zosto neznam
    So prvoto ne ni znaev deka postoi vakvo ispituvanje,a bev isto so carski

7. ljubicicaa

Се зачлени на:
    14 декември 2010
    Пораки:
    1.540
    Допаѓања:
    559
    i jas prv pat slusam zatoa prasav

8. ana.tinkerbell

ana.tinkerbell Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2012
    Пораки:
    344
    Допаѓања:
    239
    На трансфузиологија се прават матичниот гинеколог ми даде упут, Симона и јас не видов во отпусната листа и после ме испаничија кога им кажав дека уште два дена требало да примам клексан а јас не обрнав внимание и пропуштив еден ден само се убив од трчање па и на трансфузиологија се изначекав требало да се закажува прво па се расправав таму од кај да знам јас кога ке се породам па и дека треба вакви испитувања да праам, бог да чува, гинекологот ми кажа као после секој царски рез требало да се праат овие испитувања демек и ко и кажав дека сум пропуштила не ми изреагира убаво, и сеа незнам колку е сериозно тоа што имам гранична анемија и зголемени тромбоцити као нормално било после царски рез ама пак мисла ми е...јас викам да не си раат, дури бев трудна 1000 испитувања па ми кажуваа на бебето главата поголема му билааа незнам ти што какви глупости па еве гледам сеа колку му е голема бог да чува :D да не е раат човек

На SimonaTino му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Cliona

Cliona Истакнат член

Се зачлени на:
    31 декември 2012
    Пораки:
    251
    Допаѓања:
    190
    Спинална :clap: Каква општа, неможеш да се оправиш после цел ден. Со спиналната си свесен, си го гушкаш бебушот одма чим го извадат, убавини. Јас бев пола ден со епидурална, и еве на никого не го препорачувам системот со само дозирање на анестетикот, болките можеби за нијанса беа послаби ама и те како ги чуствував, контракциите и така не траат долго и додека стиснеш за нова доза тие веќе поминале и практички болката си е присутна цело време, ако некој се решава за епидурална, мислам дека подобро е тој начин кој дозата на анестетикот ти ја одредуваат таму и постојано си тече, можете да си побарате и појака доза и буквално ништо да не осетите, начинот кој што јас го избрав со само дозирање НЕ. Потоа во истото цефче каде што ми беше епидуралната ми пуштија спинална, не планирав со царски да се породам но така излезе на крај но секоја препорака за спиналната доколку сте со царски. Нема ништо поубаво од тоа да си го слушнете првиот плач на најмилото и гушнете веднаш по породувањето :l:

На SimonaTino и Afrodita25 им се допаѓа ова.
  10. amanta22

amanta22 Активен член

Се зачлени на:
    4 ноември 2012
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    2
    мамички а вие што сте породени со царски и што правевте испитуванја за димера сакам да знам дало додека бевте во болница после царскиот дали ви земаа секое утро крв? засо јас додека бев во болница тие 3 дена ми емаа секое утро крв а и ни матицниот ни никој не ми реце да правам испитуванја

11. ana.tinkerbell

Се зачлени на:
    29 ноември 2012
    Пораки:
    344
    Допаѓања:
    239
    Срц не треба матичниот да ти каже, тоа го пишуваше во отпусната листа до сега колку што знам на сите со царски им е наложено да се направат тие испитувања, а за земањето крв и мене ми зимаа цело време за нешто појма немам и јас за што знам само дека цела сум модра од инекции што ме боцкаа

На amanta22 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Cliona

Cliona Истакнат член

Се зачлени на:
    31 декември 2012
    Пораки:
    251
    Допаѓања:
    190

Хмм, мене не ми пишуваше во отпусната дека треба да ги проверам димерите, ниту пак некој ми спомна нешто за тоа :o Во текот на бременоста ги проверував два пати, првиот пат во 7ми месец ми беа 1515 и не ми препишаа никаква терапија затоа што бебушот си напредуваше како што треба и после во 32та недела ми беа 1650 и повторно не ми дадоа никаква терапија со образложение дека за таа гестациска недела димерите не се толку високи. Значи имав мало покачување во бременоста но после пораѓајот не ми рекоа ништо да ги испитам повторно. На вас што ви рекле, сте имале проблем со покачени димери во бременоста?

13. meU

meU Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    2.633
    Допаѓања:
    3.054
    Јас додека бев на интензивна, некои 2-3пати ни земаа крв, а доле на одделение секој ден по 2 инекции.
    Претпоставувам дека земањето крв е за контрола, дали е се во ред, зошто сепак се губи крв после породувањето.

14. ljubicicaa

Се зачлени на:
    14 декември 2010
    Пораки:
    1.540
    Допаѓања:
    559
    мене ниту еднаш не ми зедоа крв додека лежев на болница, нормално само еднаш кога ме примија и толку беше земање крв

15. Twinja

Twinja Истакнат член

Се зачлени на:
    6 мај 2013
    Пораки:
    114
    Допаѓања:
    68
    После царски нормално е да се покачени ДДимерите и затоа после 7 дена се прави една контрола. Мене во Државна секој ден ми земаа крв(зошто имав покачени Димери).

16. Cliona

Cliona Истакнат член

Се зачлени на:
    31 декември 2012
    Пораки:
    251
    Допаѓања:
    190
    Девојки да ве прашам, после царскиот кога почнавте да спиете на страна и на стомак? Јас после 9-10 ден веќе си се вртев на страна но на стомак не сум легнала уште, некако страв ми е а немам никакви болки, па велам ајде да си прашам :) Инаку поминати се не цели 3 недели од пораѓајот :o

17. Twinja

Twinja Истакнат член

Се зачлени на:
    6 мај 2013
    Пораки:
    114
    Допаѓања:
    68
    Јас после 2 месеци и тоа случајно. Мм ми кажа дека сум спиела на стомак, зошто и онака цело време спиев само на стомак пред да се породам. Од тогаш почнав и сама да си легнувам на стомак, пу пу до сега немало никаков проблем.

На Cliona му/ѝ се допаѓа ова.
  18. ana.tinkerbell

Се зачлени на:
    29 ноември 2012
    Пораки:
    344
    Допаѓања:
    239
    Пред една недела ми беа д димерите 1480 ми дадоја да пијам цефалексин антибиотик, кога појдов пак пред 2 дена ми беа 1080 д димерите што значи сеуште ми се високи :( требало да бидат под 500 вредноста, ми дадоја инекции да примам FRAKSIPARINE се викаат 10 инекции и за 2 недели пак да идам да проверам, многу ми е страв да не се искомплицира нешто пошто знам дека со зголемен број на тромбоцити можно е засирување на крвта, а срц тебе незнам зашто не ти напишале во отпусната, ваљда се ти било во ред инаку мислам дека даваат на сите во извештајот дека треба да се испита

19. Cliona

Cliona Истакнат член

Се зачлени на:
    31 декември 2012
    Пораки:
    251
    Допаѓања:
    190
    Незнам маци, ете малку ми беа покачени во бременоста ама отпосле не ми спомнаа ништо, колку што знам не ми ни испитаа :o Ај баш да ја најдам сметката од болница, ги пишува услугите што ни се наплатени па да видам, може испитале, и така 12 000 плус доплативме |( Ако не па кога ќе одам на контрола на гинеколог за некои 15-20 дена ќе потпрашам па ако треба и ќе испитам. Те гушкам :*

На ana.tinkerbell му/ѝ се допаѓа ова.
  20. amanta22

amanta22 Активен член

Се зачлени на:
    4 ноември 2012
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    2
    Cliona a kolku plativte se vkupno za poroduvanje vo Remedika?