И јас сум породена царски , еве веќе 3 месец , кичмава не ја осеќам, значи премногу ме боли , пишете ве молам дали некој толку го болело кичмата и чаре што да се прави , кетонал пијам , дури си мислам да не ми е нешто недај боже...
Ако веќе се плашиш оди и провери се, ортопед, магнет, нека си кажат доктори мислење. Се мачкаш ли со нешто, коњски балзам или слично, штом пиеш кетонал значи многу те боли ама нема штета од некој гел, магнезиум, бедоксин исто смееш. Ако ти е за утеха, кичмата не ме болеше ама горе грбот кај плешките и стапалата ме убиваа, грбот ми беше камен и ништо не помагаше, а за стапалата калциум со вит д пиев. Помина се тоа кога се Научи да цица во нормална положба и кога почна телото да ми се враќа во форма
ова е најдобро решение @momomo не е до царскиот освен ако си примала спинална анестезија која придонесува за дополнителни болки. Најубаво се делува локално со физикални реагенси и креми,доста помага. Ама претежно таа болка е од прешлените. Дискус хернија,дископатија... Сепак појди на лекар.
I na klinika go ostavaat nekolku saati posle poragaj i osven za ispituvanja ne gi zemaat, cel den cela nok e so tebe. So carskiot po 10min stanuvav dur da go zemam, toa place jas placam.. pa se iskakalo pa nema rezervni spihozni, dur da viknes sestra noke, horor. Iskreno, treba mn poveke pomos da ima majkata
Затоа се чудам, таа болка тазе после царски не се споредува со ништо што сум осетила, не знам дали да кажам алал да ви е или дека ми е жал, и нехумано му звучи, ама ај да не забегувам понатаму. Во приватна се породив и стварно имав секаква помош а на почеток бебе само за цицање ми носеа
Zatoa vtorovo planiram vo privatna..na klinika e cisto i sestrite se fini ama ne postignuvaat malku se. Nikoj ne stiga da te pogledne, ne bi odela pak, kako vcera mi se sekavanjata, namesto ubavi spomeni od prvite denovi jas traumi imam
Девојки, оние кој што се породивате на закажан царски, како оди процедурата? Една ден претходно те примаат па утредента го вадат бебето или? Дали приемот значи дека ќе останам вечерта на патолошка и следната ден се пораѓам? Или можам да се вратам дома па пак да одам? Мене докторката кај што одам во Чаир ми рече дојди во недела јас сум дежурна па понеделник породување. Сигурно таа нема да ме породи чим е во недела дежурна а ја си сакав кај неа...
Јас на болница отидов во 7:00 во 9 влеговме во сала, во 10:30 бев на интензивна. Не лежев од претходната ноќ со закажан царски бев. Во државната болница во Битола.
Па речи и она да те прај. Јас приватно бев. Ме примија во 8 и во 12 ме внесоа во сала. Требаше во 9 ам имаше 2 итни пред мене па со задоцнување.
Мајки породена царски пред 40 дена, раната почна да ми гнои посетено хирург, рече ништо не е, дојди за една недела ако не престане. Се намали гонењето но пак имаше, отидов за една недела, ист одговор ќе ја пратиме не е страшно. Значи трета недела на едно место како дупче уште си гнои по малку. Ми рече само миење со топла вода и сапун. Да ставам нешто на своја рака или не ? Втор царски ми е, со првиот немав никаков проблем
@Scorpion91 Јас се породив во приватна. Историја, крвна слика итн се прават претходно а за царскиот отидов сабајлето, дента кога ме породија. Ама во секоја болница е различно. Јас се породив во Ремедика, а во Систина се оди од претходната вечер.
миење па уште со вода и сапун? Па мене ми рекоа на рана никако вода,ова ми е 5та операција а втор царски и никој никогаш не ми рекол да мијам рана па уште со сапун
После миење убаво истапки ја со крпче, да е целосно сува. Штом ти рекле дека не е страшно, ја пратат, слушај ги. Дозволено е миење со сапун и вода.
Знам за други гинеколошки операции ама и за царски сум сигурма, миење со вода и сапун но не директно триење на раната, туку само да помине пена преку неа. Миење за побрзо да задраве ми викаа во болница