Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Царски рез

Дискусија во 'Бременост' започната од hrizantema007, 20 март 2012.

1. Forko

Forko Истакнат член

Се зачлени на:
    21 септември 2012
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    586
    после колку време од царскиот може да се има сексуален однос?

2. Twinja

Twinja Истакнат член

Се зачлени на:
    6 мај 2013
    Пораки:
    114
    Допаѓања:
    68
    Па сега Роза кој како си ја наредил :lol: Не сум докторско дете, но откако увидов дека без врски никој не те погледнува, се потрудив и си најдов - за да добијам соодветен третман.

Искрено не се сеќавам ....

Јас после 40дена бев на гинеколог и си прашав ми рече докторката дека се е во ред и ако сум спремна можам уште одма :D Но ние и да сакавме неможевме одма, со двете зверчиња по дома...

3. vickyy90

vickyy90 Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2011
    Пораки:
    1.487
    Допаѓања:
    1.073
    До 40 дена нели не смее,додека земе бебето мала молитва од црква, мајката да биде чиста трабало,бар јас така знам....а после не е забранет, која како може и како сака :)

4. Cliona

Cliona Истакнат член

Се зачлени на:
    31 декември 2012
    Пораки:
    251
    Допаѓања:
    190

Хахахах ме изнасмеа Фор, зорт а? :D :D :D

5. ikame

ikame Популарен член

Се зачлени на:
    6 ноември 2012
    Пораки:
    600
    Допаѓања:
    370
    :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

6. Cliona

Cliona Истакнат член

Се зачлени на:
    31 декември 2012
    Пораки:
    251
    Допаѓања:
    190
    Вики и јас имам слушнато дека на 40от ден се оди во црква за некаква молитва, дали голема или мала беше незнам, ама знам дека поп требало да му прочита молитва на бебето. Знаеш нешто повеќе за ова?

7. SimonaTino

SimonaTino Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.735
    Допаѓања:
    1.575
    na 40 den se odi na golema molitva zamislete me kostase 500mkd :) perenje pari
    pa posle forko mozes da rab na slucajot :)
    majkata i bebeto gi pee popot i se odi vo 3 kuki kaj majka,baba,sestra,brat,kum kaj sakate
    A malata molitva ja zema tatkoto koj nosi sise voda kaj popot i so taa voda se banja bebeto tie 40 dena
    Znaci koga ke se rodi bebeto denot koga ke dojde doma tatkoto odi po mala molitva a golemata si ja zemaat majkata i bebeto na 40 den od raganjeto

На Cliona му/ѝ се допаѓа ова.
  8. vickyy90

vickyy90 Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2011
    Пораки:
    1.487
    Допаѓања:
    1.073
    Еве Симона ти кажа на 40 дена се зема голема молитва,а ја по грешка сум пишала мала...ама нема врска
    и да се плаќа 500ден,бебето тогаш не влегува во црква туку само до влезот и тука попот ти ја покрива главата со таа престилката од мантијата и пее некоја молитва,после си плаќаш и си одиш на гости во 3 куќи е сега тоа зависи од кој карај си и какви ви се обичаите... :)

На Cliona му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Cliona

Cliona Истакнат член

Се зачлени на:
    31 декември 2012
    Пораки:
    251
    Допаѓања:
    190
    А ако мајката крвари уште на 40от ден, се оди во црква? Или може покасно да се земе таа молитва? Јас незнам дали да одам сега, некаде читав дека не морало да зе земе на 40от ден, можело и после тоа па сега незнам, сеуште крварам по малку :|

10. joelle

joelle Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2010
    Пораки:
    1.117
    Допаѓања:
    2.367
    која логика е на религијава да немаш секс до 40 ден или незнам што па бебето молитва да земе кога самото бебе е родено благодарејќи на секс.незнам зошто толку се замарате...

На elena.mak и cherry-pie им се допаѓа ова.
  11. HEV

HEV Популарен член

Се зачлени на:
    13 февруари 2013
    Пораки:
    544
    Допаѓања:
    636
    jaс крварев до 38 ден и идев на молитва ама сепак прашај си некој кој е во црква а за молитва после 40 дена неверувам дека може сепак мое е тоа мислење прашај си некој кој е во црквата.не се зема ниш од црква идиш таму попот си ја чита молитвата и тоа е.

12. Cliona

Cliona Истакнат член

Се зачлени на:
    31 декември 2012
    Пораки:
    251
    Допаѓања:
    190
    Се јавив мила, прашав во Св. Петка и ми кажаа дека не се оди ако мајката крвари, тек кога ќе се исчисти тогаш може да се оди, не морало точно на 40от ден, поточно ми рекоа за молитва никогаш не е доцна, ќе си дојдете кога ќе ви престане крварењето. Ете, ако уште некој го интересираше истово, проверено ваков си бил редот.

13. nevesta

nevesta Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2010
    Пораки:
    286
    Допаѓања:
    110
    мене ми треснаа една глупост зелена и доволно да ме стават во мисла, наводно не сум проширена карлично и можно било ради тоа да се пораѓам со царски !???!! мислам можда и не е глупост, ама ај доктор или стручно лице да ти го каже тоа, ама вака комшијски муабет и да ти го плесне, глуспоти и така да е не се кажува, барем ја да сум не би кажала, и сеа сум у мисла.
    Има некоја што не била огромна па си се породила природно ? И дали може однапред да се каже и предвиди дали ќе се породиш царски или природно ?

14. Afrodita25

Afrodita25 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 декември 2012
    Пораки:
    193
    Допаѓања:
    75
    Ајде глупости, мислам дека нема шанси спрема надворешниот изглед да се предвиди како ќе се пораѓаш. Дали ќе се пораѓаш со царски ќе ти каже гинекологот, ако ти е наместено карлично или ако иамш некој друг проблем

15. SkarletOHara

SkarletOHara Популарен член

Се зачлени на:
    3 јули 2012
    Пораки:
    1.227
    Допаѓања:
    2.885
    Моја пријателка се породи со царски поради ова, карлицата и била потесна од главата на бебето нешто така, но тоа секако треба да го утврди гинекологот.

16. katalina

katalina Популарен член

Се зачлени на:
    14 октомври 2010
    Пораки:
    1.614
    Допаѓања:
    771
    Jas koga se poragav imase edna zenicka so tesna karlica i na nea i kazaa da si odbere den koga da ja pravat carski.Imeno neli zatoa pred poragaj ni ja merat karlicata i go merat obemot na glavceto na bebeto za da procenat dali trudnicata moze da rodi prirodno ili ne.

17. nevesta

nevesta Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2010
    Пораки:
    286
    Допаѓања:
    110
    па тоа ми е и мене, еве како ја да си проверам дали сум тесна или не? како па таа ме примети дека сум ??? како треба да сум раширена кој дел се мери ?? ако знаете кажете сама да се измерам, па на следна контрола ќе го оптеретам гинекологот :)

18. SkarletOHara

SkarletOHara Популарен член

Се зачлени на:
    3 јули 2012
    Пораки:
    1.227
    Допаѓања:
    2.885
    Мислам дека ти е рано за да се замараш со тоа, сама секако неможеш да измериш, тоа ќе го мерат докторите здравје таму 9 месец, значи не зависи само од твојата карлица ќе зависи и од големината на главчето на бебето.

19. Vetruska

Vetruska Популарен член

Се зачлени на:
    13 февруари 2013
    Пораки:
    791
    Допаѓања:
    493
    Aј вака ќе ви кажам: по надворешниот изглед не може вооошто да се примети како ќе се породиш. Имав другарка која ептен ама стварно ептен беше тесна. Значи вака да ја гледаш како мало дете изгледаше од што беше тесна. Се породи за 3 минутки со 3 напони. Докторот и рекол: да си се шетала ќе ти се лизнело бебево од тебе :D Така да тоа ваква-таква карлица од надвор гледно ништо не значи посебно.

Значи најмногу и пред се како е поставено бебето и како е папочната врвца, плацентата да е на средина или погоре, колку е големо бебето, колку си ти јака и физички колку си била активна (спортистките затоа побрзо и полесно се породуваат, заради силата во мускулите во тој дел) и слично. А надворешниот изглед најмалку има значење.

На Cliona и nevesta им се допаѓа ова.
  20. vickyy90

vickyy90 Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2011
    Пораки:
    1.487
    Допаѓања:
    1.073
    И да не се водиш по религијата мислиш дека тие неколку недели после пораѓај ке помислиш на секс.....самата рана(без разлика дали е царски или е "доле")боли,мачење за да бебето фати за цица,како прво крварењето се уште се чистиш....па бебето ноќе плаче дење спиедодека да се прилагодиш на целата таа ситуација,цел ден ти е пореметен и нема шанси ни на крај памет да ти текне на секс :)