Царски рез

Дискусија во 'Бременост' започната од hrizantema007, 20 март 2012.

1. Happyinlove

Happyinlove Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    10.838
    Јас лично бев така исплашена нормално е доза на страв и адреналин. Ден пред сама операција и гинекогологот ке те гледа на ехо а и анестезиологот ке ти земе анамнеза. Ке ти објасне кога е можно да почувствуваш гадење и е битно да кажеш пред да добиеш нагон за поврјќање одма ке реагираат. Мене ми се гадеше и добив нагон но веднаш кажав и дали инекција ставија незнам во секундата престана.
    Гола бев и ме покрија со чаршав над гради.
    На гради не ми го ставија бебе само ми го покажа докторот и веднаш педијатар го зема.
    А услов од интензивна да те префрлат е со раце да се преместиш од еден на друг кревет. Што значи ке има доволно пуштено анестезијата и полека ке се преместиш. Не е болно зошто си уште под анетезија горе доле. И јаки седативи ти даваат.

На K.Mari4ka, Lovebug01 и Izzy_0504 им се допаѓа ова.
  2. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.252
    Допаѓања:
    118.914
    Како да се преместиш сама? Кога тоа? Кога од сала те носат на интензивна?

3. Izzy_0504

Izzy_0504 Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2020
    Пораки:
    1.537
    Допаѓања:
    4.289
    Фала ти ептен :*

На Happyinlove му/ѝ се допаѓа ова.
  4. eli.karameli

eli.karameli Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2012
    Пораки:
    2.033
    Допаѓања:
    5.543
    @Happyinlove абе како памтиш вакви работи:) јас ништо не памтам од прв царски, дали сум се потрудила све тоа да заборавам или само по себе се избришало. Сега знам дека ми е само ужасно страв и дека едвај чекам веќе да помине.
    @fana да сама се преместуваш. Ете тоа памтам им викав што ви е бе будали, како сама нормални ли сте :rofl:

На K.Mari4ka, Meckicja, Izzy_0504 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. Happyinlove

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    10.838
    Од креветот на кој лежиш во интензивна на кревет од соба донесен со тркала.
    И ке се подисправиш на газ и со силата на рацете да го подигнеш газот. Све тежи тогаш нели нозете ти се дрва но олабавува анестезијата секако помагаат сестрите тука но доколку воопшто не можеш тоа да го направиш не те носат во соба.
    Два пати им реков еве нозеве пуштија ајде носете ме,неможев:) и чекав 3 саати да ми олабави

На Snowflake92, K.Mari4ka и fana им се допаѓа ова.
  6. Happyinlove

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    10.838

Како да не памтам па пред 18 месеци го пројдов :sweat::). Сега јово на ново.​
    Значи штом сум повторно на прагот не е страшно:rofl:

На Yowannty, PurpleMind, Kaetana и 2 други им се допаѓа ова.
  7. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.252
    Допаѓања:
    118.914
    Аааа .... Е јас тоа го правев по 24 часа од царскиот и требаше да станам од кревет на нозе и да седнам во инвалидска количка и да ме однесат од интензивна во соба. Во државна болница.

На SophiaBella и Happyinlove им се допаѓа ова.
  8. K7M10J

K7M10J Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2014
    Пораки:
    1.305
    Допаѓања:
    3.369
    Јас за во Чаир можам да кажам. Катетер додека бев на цтг ми ставија, без анестезија, така. Осеќаш ама не боли, може да те пецне евентуално. Клизма не ми ставија, коже дека немав јадено сабајлето, а некако сакаа одма царскиот да ми го направат. До сала во количка ме однесоа пошто со катетер и приклучена инфузија. Во сала се соблеков гола, за разлика со поголемото исто во Чаир само ја кренав над гради спаваќата. Седнав на креветот и ми рекоа да се свиткам колку што можам повеќе, со рацете на колена, колената споени и со главата надолу. Да ги опуштам мускулите, ако дојде контракција да не се стегам, да не мрдам. Анестезиологот ми го напипува рбетот, ми помина на рбет со нешто, па пак како да брише ама силно, како да ме гребе. Не ми стави аналгетик, едно боцкање беше, се осеќа како инекција кога ти ставаат. Дишеш длабоко ама не мрдаш :rofl: После се качуваш брзо на кревет, нозете полека се олабавуваат, ме покрија кај градите, ништо да не можам да видам. Со маска цело време бев. После тоа не знам за колку време го извадија син ми. Времето е релативна работа, а не гледаш саат. Телефон немав, немам слика. Кога го ивадија синко ми го покажаа да го видам над мене, ножињата му беа најблиски, му ги бакнав и го однесоа. Кажува педијатар апгар скор, тежина, висина, време на раѓање. Не можев да перцепирам што се случува, анестезиологот ме занимаваше со глупости, осеќав тегнење, влечење. Почна да ми се повраќа, ми ставија сад до мене, се исповратив што во садот, што надвор. После ме префрлија на кревет, ми ја ставија спаваќата до мене и ме однесоа во шок соба. Песок ми ставија на стомак. Инфузии цело време, инекции, мерење температура, притисок. Само вода смееш да пиеш. Јас си повраќав до другиот ден цело време, цела исповратена бев, зошто, не знам. Кога ќе ти се пуштат нозе те стануваат,т.е. те тераат сама да станеш и така. Ќе се помачиш малку ама колку побрзо станеш самостојна толку подобро.
    Стиснав на сред текст да се постира па допишував @Izzy_0504

Последна измена: 27 септември 2020
    На azelea, Hristinakiki02, PurpleMind и 5 други им се допаѓа ова.
  9. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Во Ремедика ставаат локална пред епидурална/спинална. Ова со песок дека ви ставале ме зачуди, мене мислам такво нешто не ми ставија или не сум видела. Инаку да, се преместуваш сама од операциона сала на кревет со тркалца ама мене тоа полесно ми беше од станувањето на нозе. Уште те држи анестезијата, па не осеќаш никаква болка. Мислам дека бев скроз гола зашто со една спавача влегов со сала, а после во соба бев со друга. Воопшто не е страшна анестезијата не размислувајте за тоа, при операцијата осеќаш само притисок во стомак и влечење, претпоставувам кога го вадат бебето.

На fana, K.Mari4ka, Kaetana и 2 други им се допаѓа ова.
  10. monalizicka

monalizicka Истакнат член

Се зачлени на:
    20 мај 2020
    Пораки:
    102
    Допаѓања:
    90
    Во петокот имав царски, од вчера наваму имам големи отоци во нозете. Дали е нормално ? Во бременоста немав :sweat:

11. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Не е нормално. Уште си во болницс?

На fana му/ѝ се допаѓа ова.
  12. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.252
    Допаѓања:
    118.914
    Не е нормално.

13. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    2.316
    Допаѓања:
    12.990
    Мене ме убедуваа дека е нормално, ама верувај не е. Испитај димери, протеини во урина. Сигурно е нешто покачено.
    Пишував и претходно, мене димерите ми беа во плафон, а претходно немав проблеми. Едвај чекав да ме испуштат од болница и на своја рака испитав се.

14. K7M10J

K7M10J Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2014
    Пораки:
    1.305
    Допаѓања:
    3.369
    И јас ова и пишав во друга тема исто праша... Пуштена е од болница, само 2 дена додека била во болница примала клексани

На thinkerbell му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Butterfly1107

Butterfly1107 Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2018
    Пораки:
    2.039
    Допаѓања:
    5.454
    Јас имав отоци на нозете после царски, 5 дена бев во болница од кои 4 примав клексани. Исто во бременост немав никакви отоци. Докторот и сестрите ми рекоа дека е нормално. Ми спаднаа отоците после недела дена од царскиот.

16. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Се примаат клексани после операција секако, јас немав отоци ама 5 дена ме боцкаа.

На Butterfly1107 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. ..barbie..

..barbie.. Истакнат член

Се зачлени на:
    9 октомври 2018
    Пораки:
    673
    Допаѓања:
    657
    Ова само за оние кои примале клексани и во бременоста или генерално за сите важи? И дали после тоа ви ја продолжија терапијата со клексани и дома и колку време?

18. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Јас не примав во бременост ама после да, само во болница.

На Kaetana му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Butterfly1107

Butterfly1107 Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2018
    Пораки:
    2.039
    Допаѓања:
    5.454
    Клексани се примаат после секоја операција било каква.

На Ringishpil_, Kaetana, Jana06 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. Tsukinory

Tsukinory Популарен член

Се зачлени на:
    13 јануари 2019
    Пораки:
    1.107
    Допаѓања:
    5.867
    Девојки имам неколку прашања поврзани со царски:
    1.Мора ли да купувам гаќи со мрежа за царски или може да си поминам со бабинските?
    2.Дали е полесно да си направам целосна депилација пред закажан царски вклучувајќи и интима. Или да го оставам тој дел само концизно среден за да не ме чеша понатака?
    3.За државна да земам ли плус спаваќа или ќе ми дадат друга по потреба?
    4.Дали има услови да се избањам целосно и коса со оглед на тоа дека може да ме фатат и 5 дена а ќе ми е шубе да излегувам немиена со бебе?
    5.Дали во државна има услови да си понесам пумпа за гради за да го забрзам процесот на идење на млеко или да оставам за дома да почнеме?