Јас имам хематом под, а вчера видов како подливче и над раната.. хематомот го имав уште во болница, докторот исто рече нормално е, се е ок. @eli.karameli зачистење и мене ми рекоа - само одмивање со вода, ништо друго @Jana06 мене ми стсвија песок во Ремедика.. може и тебе ти ставиле, а не се сеќаваш
И мојата 2 пати беше класично шиена, ама од страните ги имаше овие за да држат конецот. Небитно, чим не реагираат ваљда се е во ред. Ако можеш некако фа видиш од каде тече крвче, па сама да видиш како е. Ако нема гноење, мирис и сл, би требало да е ок. Сепак повеќе различни доктори те гледаат. Некој би изреагирал ако има простор за грижи. Нели те пуштија од болница?
Дали ја мачкавте раната со некаква крема? Мене почна да ми се лупи и да ме чеша. И дали носевте мидер и колку време?
Д-димерите се покачуваат после операција, клексаните се за да се спречи згрутчување на крвта и за да се намали ризикот од појава на тромб и негово откачување. Јас немав никакви проблеми со д-димери во бременост, ама после вториот царски и во болница ме боцкаа, и дома после направената контрола примав уште најмалце десет. Од болница ме пуштија со сите параметри на крвта во минус, освен д-димерите што ми беа плафон. Фала Богу се среди. Ама прилично комплицирана операција беше, три саати траеше.
прашав бидејки маж ми имаше операција а не прими ни клексани ни антибиотик после опп опп му беше 45 мин др рече шо требало се у сала било ставено
Можеби и не се прима после секоја операција. После првиот царски ни јас не примав, пола саат траеше. Можеби кај тешки и комплицирани операции има такви последици како покачени д-димери, особено кога има големо крварење. Кај мене тоа беше случајот, три часа на операциона маса, детето го извадија пет минути откако ме отворија, ама мене ме крпеа долго.
Јас после двата примав. И во МК и тука. Без да ми проверат димери после операција. Во принцип во Ремедика ми кажаа дека превентивно се прима после секоја операција. Мене во Ремедика не му ставија песок. Не ставаат на сите. Мислам дека ставаат ако матката не се "собере" доволно за да го намалат крварењето.
Јас верувам дека сега е пракса кај нас постоперативно да се даваат клексаните. И цимерката ја боцкаа, не само мене, и таа царски се породи. А за песокот, со првото ми ставија, со второто не. И со двете на ГАК сум породена.
Јас примав клексани 6 дена. Ми ги проверија димерите еднаш по царски, втор ден мислам дека беше. Песок не ми ставаа. Примав инекции за враќање на матката. На државно сум породена.
На Гак забележав дека вреќичката со песок ја ставаат од една на друга, ако стигне до тебе ок, ако не, никому ништо. Кај мене стигна и ми стоеше некои 30 минути, па ми ја тргнаа.
Девојки, сегашни и идни мајки, дали ќе може да ми кажете која килажа на плодот е безбедна за закажување на царски, со оглед на тоа што може да има +/- разлика во мерките од ехо и родилната тежина?
Килажата е скоро па небитна. Битно е колку се развиени органите, ама кога жената ке влезе во 9ти, односно 37+ нема ризик дека белите дробови се недоразвиени. Се смета дека терминско бебе е родено во 38+. За закажување царски докторите гледаат протоци и околуплодова вода. Избери доктор на кој му веруваш и не се оптеретувај со вакви работи. Мисли позитивно, уште малку ке станеш мајка.
Во 36+4 на ехо тежеше 2,600, па поради тоа што можно е да не се точни мерките, односно се случува да се поголеми на ехо, отколку ко ќе се роди, ми ствара загриженост.