1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Царски рез

Дискусија во 'Бременост' започната од hrizantema007, 20 март 2012.

1. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.880
    Допаѓања:
    18.754
    Доктор ти кажа дека мора царски?
    Ако е се во ред, а мора царски, пред 38 нема да те породат. Со тогаш ке качи уште.
    Ако се до крај износени, и бебе од 2,5 кг и бебе од 4 кг се супер. Килажа зависи од генетика.

На Jana06 и ..barbie.. им се допаѓа ова.
  2. ..barbie..

..barbie.. Истакнат член

Се зачлени на:
    9 октомври 2018
    Пораки:
    673
    Допаѓања:
    657
    Да, и треба да закажеме термин, ама јас некако неодлучна сум. Сакам до краен термин, ама не препорачува докторот. Благодарам на советот и споделеното искуство.

3. Chuchanov

Chuchanov Истакнат член

Се зачлени на:
    5 ноември 2019
    Пораки:
    1.519
    Допаѓања:
    2.942
    Исто бев и јас, во 39та ми закажаа царски застануваше цели 4 недели плодот, се роди 2640 и фала му на Бога без никакви компликации, еден ден пред царски ја измерија 2810. Немаш причина за паника слушај само доктор

4. ..barbie..

..barbie.. Истакнат член

Се зачлени на:
    9 октомври 2018
    Пораки:
    673
    Допаѓања:
    657
    Здраво. Спинална анестезија или целосна? Какви искуства имате? И дали доколку пациентката испаничи со спинална, а интервенцијата е почната, има опција да се успие со целосна? Би ви била многу благодарна ако споделите.

5. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Каква паника! Анестезиологот следи се и става лекче.

На Butterfly1107, ..barbie.. и Moce19 им се допаѓа ова.
  6. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Мислам дека никаде веќе не породуваат со целосна освен ако не се искомплицира. Зошто да испаничиш? Ти додека испаничиш бебето ќе го извадат, буквално за 5 мин го вадат. После додека го средат и го сликаат тебе ќе те затворат и готово. Ништо страшно. Ќе се возбудиш нормално бебе ти се раѓа ама ќе си мислиш на убави работи. Ехее, после колку има за паничење ама мораш да бидеш присебна.

На Butterfly1107, kukla21 и ..barbie.. им се допаѓа ова.
  7. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.250
    Допаѓања:
    148.760
    Јас двапати бев спинал . Првиот пат ме боцнаа од трет пат, дека сум екс спортист потешко беше, а вториот пат мин 7-8 пати ме утепа една неписмена од боцкање и не успеа. :sweat:
    Среќа сум психички мн јака па не ми се слоши. Од државна дојдена постара и со искуство.
    Дојде др анестезиолог и ме погоди од прва.
    И иако немав ок искуство вториот пат никад целосна не би одела. Незз дал е возможно да смени тогаш, ама јас не сакам да ме успиваат целосно воошто. Ама тоа сум јас. :)
    Еве Бубале има искуство со три царски, нека каже. Само не можам да ја тагнам

На Butterfly1107 и ..barbie.. им се допаѓа ова.
  8. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Јас сум била со целосна за друга операција, не можев да си дојдам при себе до утредента. Многу лошо ми беше, повраќав, ме носеа до вц зашто не можев сама да одам, ужас. За царскиот бев со епидурална зашто требаше прво природно да бидам, царскиот испадна во последен момент ама нема споредба. Исто како да не сум била под анестезија.

На Kaetana, ..barbie.. и LadyC им се допаѓа ова.
  9. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.250
    Допаѓања:
    148.760
    Исто чувство! Ни главоболки, ништо. Башка одма бебе гледаш. :inlove:

На Butterfly1107, Izzy_0504, ..barbie.. и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. ..barbie..

..barbie.. Истакнат член

Се зачлени на:
    9 октомври 2018
    Пораки:
    673
    Допаѓања:
    657
    Фала ви многу девојки. Прво искуство ми е и затоа сум малку уплашена. Деновиве и не можам да заспијам од што мислам на тоа, а нема опција за да се проба природно. Сеуште немам термин закажано, ама веќе сум 38ма, па кај и да е, ќе треба.

На LadyC му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Спинална.. дефинитивно. Пред сѐ - буден си, тука си, ќе си го видиш бебето, мозокот ти е буден. Избегнуваш интубација ...

Инаку - да. Успеваат и на сред операција со спинална ако има потреба. Од искуство на блиска другарка.

На ..barbie.. и MilaSs12 им се допаѓа ова.
  12. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    @LadyC кој анестезиолог ти се погоди жити се толку мн да те боцка? Ќе ги направам партали така да ми се случи.

13. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.250
    Допаѓања:
    148.760
    Не ја знам како беше по име, истата и се погоди и на @NanaMia , знам дека нејзе и се слоши. :(

14. Radica-m

Radica-m Активен член

Се зачлени на:
    3 јули 2019
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    34
    Може,јас сум така породена пред 4год. Почнавме со спинална а завршив со целосна и немав никакви проблеми.

На ..barbie.. му/ѝ се допаѓа ова.
  15. NanaMia

NanaMia Популарен член

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    731
    Допаѓања:
    2.938
    Ќути, ми се извини отпосле докторката моја, нова била, ама не знам колку пати ме боцна, ми се слоши, па ме боцнаа адреналин изгледа, не сум стручна, ама одма ме дигна. Али пак ќе кажам, жената беше возрасна, демек искусна ќе кажеш, ама толку лошо искуство здравје. Инаку целиот процес успешен.

На LadyC му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Tsukinory

Tsukinory Популарен член

Се зачлени на:
    13 јануари 2019
    Пораки:
    1.107
    Допаѓања:
    5.867
    Женички едно прашање имам а поубаво овдека да си испаднам проста место да ми смеат во болница...Со царски бебето се вади преку стомак и се чисти после матката од постелката крв и се што е внатре. Ме интересира со закажан царски како ќе се отвори и исчисти и цервиксот со мукусниот чеп? Читав дека го отварале рачно ама постои така опасност од инфекција. А ако го остават природно а не се отвори убаво па нема да има дренажа на крвта може да се собере во матката и истата да не се намали. Знам дека сум малце графички досадна со деталите ама би сакала да знам каков е процесот кај нас во државните болници и општо?

17. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Кај ти текна на ова? :D Ќе се исчистиш сама не се секирај, ако се собере крв во матка ќе знаат докторите без разлика државно/природно.

На Butterfly1107, cinderella5 и Tsukinory им се допаѓа ова.
  18. Tsukinory

Tsukinory Популарен член

Се зачлени на:
    13 јануари 2019
    Пораки:
    1.107
    Допаѓања:
    5.867
    Докторат спремам на тема царски 8)

На Nefertiti., dromka, Keti84 и 6 други им се допаѓа ова.
  19. K7M10J

K7M10J Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2014
    Пораки:
    1.305
    Допаѓања:
    3.369
    Не знам за ова да ти кажам затоа што првиот царски беше итен со претходен обид за спонтано породување, маста ми ја извадија, а вториов ми пукна водењак, чеп ми падна дома.

На Tsukinory и cinderella5 им се допаѓа ова.
  20. tekitiki123

tekitiki123 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 април 2020
    Пораки:
    165
    Допаѓања:
    203
    Царски бев на 30.09,после тоа постоперативно примав клексани од коа ме пуштија дома 10,проверив ди димерите ми се 670. Дали имам место за паника, ќе звонам утре кај матичната денес не крена па реков да се консултирам тука.

Последна измена: 15 октомври 2020