Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Царски рез

Дискусија во 'Бременост' започната од hrizantema007, 20 март 2012.

1. Mammissima

Mammissima Нов член

Се зачлени на:
    22 ноември 2013
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    1
    Заборавив да кажам дека сега сум бремена со второ ,наскоро ме чека породување.Но,ова си е нормално наместено,со главчето надолу па докторот се надева на спонтано,природно породување.А јас потајно се надевам повторно на царски :lol:

2. ana.tinkerbell

ana.tinkerbell Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2012
    Пораки:
    344
    Допаѓања:
    239
    А може после царски рез природно да се породиш? мене ми кажуваа демек не се препорачувало или јас сум грешка :?:

3. Mama25

Mama25 Популарен член

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    1.440
    Допаѓања:
    10.957
    Може зошто да не.Ако се е во ред со тебе и бебчето е правилно свртено нема потреба од втор царски. Незнам кој ти кажувал такви глупости,се чудам во последно време што слушам и читам какви се не заплашувања и дезинформации им се кажуваат на бремени жени.
    За пример ја земам мојата кума која со првото пред 10 години е поредена царски и тоа е сечена од папокот надоле и пред 4 години се породи природно на Гак :hai:

4. kostadinka24

kostadinka24 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2012
    Пораки:
    729
    Допаѓања:
    290
    Ajde ako ima nekoja so carski sto rajgala so celosna anestezija da mi ja opise cela procedura kako odi sto odi od priem pa koga stavaat katetar koga anestezijata dali preku infuzija ili maska itn znaci me interesira bas se.Mi de blizi denot a neznam kako odat rabotite i samo na toa mislam mnogu mi e strav.

5. Daci07

Daci07 Активен член

Се зачлени на:
    5 декември 2013
    Пораки:
    94
    Допаѓања:
    21
    Феминки здраво.....да ве прашам за мислење....моја колешка од работа пред една година се породи со царски рез и сега повторно е бремена......значи сега е четврти месец......дали имате информација дали сега ќе можи да се породи по природен пат или ќе мора пак со царски рез????

6. kostadinka24

Се зачлени на:
    12 март 2012
    Пораки:
    729
    Допаѓања:
    290
    Нема ниедна породена со царски рез под општа анестезија?????????

7. StEfAnIjA-84

StEfAnIjA-84 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 декември 2013
    Пораки:
    112
    Допаѓања:
    33
    ... По се што прочитав, ЗОШТО тогаш викаат дека зборот „царски“ се однесува на бебето а не на мајката???
    Демек бебето не се мачи, не трпи да го влечат дур излезе-затоа царски, а мајката е таа која си добива операција која подоцна ја сеќава како таква...???
    Е ајде де???

8. kostadinka24

Се зачлени на:
    12 март 2012
    Пораки:
    729
    Допаѓања:
    290
    Ме интересира дали на тие што раѓаат со царски кога им го пукаат водењакот,јас бидејќи ќе бидам со општа анестезија пред да ме успијат или после????? :^)

9. HEV

HEV Популарен член

Се зачлени на:
    13 февруари 2013
    Пораки:
    544
    Допаѓања:
    636
    водењакот ти го пукаат за време на операцијата доколку директива идеш на царски а ако идеш прво природно па царски тогаш нз како е.инаку ти ништо не осекаш кога го пукаат ниту гледаш и не е страшно ниту за бебе ниту за тебе ако мислиш дека има опасност нема бидејки тоа е дел од операцијата.

На kostadinka24 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. vickyy90

vickyy90 Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2011
    Пораки:
    1.487
    Допаѓања:
    1.073
    Ако одиш директно на царски тогаш го пукаат за време на операцијата,откако ке те успијат.А ако те спремаат за природно пред да се качиш на бокс ти го пукаат со едно големо шило,слично како тоа за отварење коверти :) Не боли ама е доста непријатно чувството

11. kostadinka24

Се зачлени на:
    12 март 2012
    Пораки:
    729
    Допаѓања:
    290
    Neznam dali prasanjevo e za ovde ama tuka mi bese najsoodvetno.Me interesira dali nekoja od vas devojki koja se porajgala so carski ima prethodno primano terapija i do koga smee da se zema terapijata pred operacija i koga posle operacija.i da se izvinam za latinicata od mob pisuvam

12. verba

verba Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2013
    Пораки:
    312
    Допаѓања:
    198
    Здраво Костадинка,
    на ова прашање сигурно лекарот ке треба да ти одговори. Инаку не се секирај, гинекологот пред царскиот се ке ти објасни. Кај мене царскиот го закажавме три дена порано и ми направија крвна слика, направивме ехо, проверија плодова вода, консултација со анестезиолог (ти треба документ која крвна група си).
    Еден ден порано односно вечерта пред денот Д те примаат во болница. Потребно е да не се јаде од 20ч понатаму. Во болница во текот на нокта прават неколку пати цтг и ставаат клизма за прочистување.
    На денот на царскиот доколку си со општа анестезија откако ке ти ја стават заспиваш и се будиш на интензивна нега за неколку часа.
    Ако си со спинална анестезија, свесна си за време на царскиот но не чувствуваш болка. Откако ке го извадат бебето (отприлика за 15тина минути) ти ја зголемуваат анестезијата и за време на затварање на стомакот си спиеш. После на интензивна се останува 4-5ч и правец во соба 5 дена.
    Е сега анестезиолозите препорачуваат спинална анестезија освен ако нема некоја причина да се оди со општа (на пример проблеми со притисок).
    Нека е со лесно и не се секирај операцијата со царски е брза и безболна, всушност помачно е покасно додоека да зарасне раната ама и тоа поминува.

13. iva-na-na

iva-na-na Активен член

Се зачлени на:
    3 декември 2013
    Пораки:
    86
    Допаѓања:
    18
    најдобро е да се консултираш со докторот кој го имаш одбрано за породување или со матичниот гинеколог, во врска со терапијата. Се сложувам со верба околу постапката освен што јас кога се породував (во Плодност) родилката после мене беше со целосна анестезија и се разбуди одма по операцијата само што ја сместија на интензивна, а на интензивна сите станавме до наредниот ден.

14. verba

verba Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2013
    Пораки:
    312
    Допаѓања:
    198
    Јас се породив во Сиситна и таму на интензивна останавме 5-6 саати (баш сите трудници што бевме тој ден беа пренесени во соба до крај на ден). Макар што тоа нешто многу не ти менува, лежиш и на интензивна и во соба :D

15. emilijamak

emilijamak Истакнат член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    457
    Допаѓања:
    207
    Kazete mi dami dali posle carskiot e normalno da te boli matkata, ne deka boli neizdrslivo no sepak e prisutna nekoja bolka kako koga si malku nastinat ili pred ciklus, inaku veke dve nedeli kako sum operirana a 9 dena kako sum aktivna, mislam so domasni obvrski, pesacenje i sl....

16. Mama25

Mama25 Популарен член

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    1.440
    Допаѓања:
    10.957
    Да нормално е да боли и ич да не се секраш за тоа ќе понине сепак е рана и треба време да зацели. Само би ти препорачала колку можеш физички работи да избегнуваш барем месец. Препорачливо е, дури и во болница советуваат пред отпуштање.

17. emilijamak

emilijamak Истакнат член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    457
    Допаѓања:
    207
    so ranata nemam nekoj problem, znaes od vreme na vreme peci, cesa, no vnatre matkata me boli, izgleda se mesti vo normalna polozba i golemina zatoa boli, samo uste edno prasanje, kolku vreme e normalno posle carski da se krvari, jas eve veke 2 nedeli krvaram e sega bledo e ne e jako no e prisutno????

18. Nova

Nova Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    1.045
    Допаѓања:
    1.127
    Кај мене помина веќе цел месец и уште крварам, индивидуално е.

19. verba

verba Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2013
    Пораки:
    312
    Допаѓања:
    198
    јас крварев 40тина дена и примив инекција за да ми прекине крварењето. Ама после 20тина дена добив циклус кој беше многу обилен

20. Mama25

Mama25 Популарен член

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    1.440
    Допаѓања:
    10.957
    Tocno taka,treba vreme matkata da se vrati vo normala,a sto se odnesuva do krvarenjeto toa e individualno. Kaj mene bese 30 i kusur dena kolku me drzi pamtenje. Ama eve od togas mennstruacija nemam dobieno skoro 10meseci-raat. Kako odminuva vremeto taka i krvarenjeto ke ti bide poslabo dodeka ne prestane skroz.