Царски рез

Discussion in 'Бременост' started by hrizantema007, Mar 20, 2012.

1. Bebulleee

Bebulleee Форумски идол

Точно, истото ми го кажаа и мене. После 2 години

tincemajmunce likes this.
  2. Kitten

Kitten Форумски идол

Би ти препорачала да одиш на ГАК за пораѓај ако имаш таква желба. Без проблем со две години разлика се пораѓаат на ГАК. Другиве клиники не се расположени.

cinderella5 likes this.
  3. Vittoria

Vittoria Активен член

Јас да си кажам мислење за ова царски резови, не поддржувам во никој случај освен ако не е медицински оправдано. Па уште кога ке слушнам, имаше скоро и во мк таков случај да го извадиле (а не се родило како што велат) во целосна амнионска обвивка, се чудат ли се бунат ко да не станува збор за наука туку знак некој... Тоа кутрото таму пред време бркаат да го вадат па уште и сензација прават од случајот. После зашто по светов имало се повеќе лица со алергии, астма или какви се нови ретки белодробни заболувања.

GolemaMala likes this.
  4. Autumn_

Autumn_ Популарен член

Мене ми препорачаа 1 година да почекам е оптимално иако и ппрано да е нема да е страшно. Ама тоа беше докторот што ме оперираше и кој секако знаеше што работел при првиот царски. После 18 месеци останав бремена повторно и ниеден доктор не ми кажа дека сум избрзала, сепак последицата беше што вториот пат си отидов на закажан царски

Anaouou likes this.
  5. Mantub

Mantub Форумски идол

Раѓање во амнионска обвивка е кога не пукнал водењакот, бебето излегува заедно со водењак, и е интересно и затоа го снимаат.
    А не дека бебето страда, бебето не сфаќа дека е родено и си ужива како во матката, не правете се експерти на секоја тема, каква врска имаат ретките белодробни заболувања? :^)

6. Autumn_

Autumn_ Популарен член

Поддржувала или не, царски е честа пракса во модерна медицина. За оправдување на царски си постојат протоколи во болниците, а во денешно време и желбата на родилката се става на вага при одлуката на докторот, и е сосем во ред тоа. А дека царски е причината за состојбите што ги напиша, не би рекла, нормално дека спонтаниот пораѓај е природниот тек, ама денес не се потпираме само на природата за да истераме цела бременост и родиме.
    Инаку и јас не поддржувам само по желба на мајката царски, ама тоа повеќе го гледам како слабост на докторот за да и даде опции како обезболување, или да ја увери дека тимот ќе даде максимална поддршка при породувањето, па со тоа и не ни осудувам кога родилка инсистира на царски и без мед индикација Родилиштата кај нас функционираат на начин на кој на многу родилки им влева страв, и на форумов може да се добие таков впечаток од напишаните искуства

7. Vittoria

Vittoria Активен член

“Исто така и породувањето со царски рез е поврзан со зголемен ризик од појава на астма.“
    Ете ова го пишува со нај обично клик на нет а ти постирав од википедија секако за до експерт имаш уште многу да читаш, од разни стручни литератури.
    И дај не ме цитирај за без веза, никаде не пишав дека бебето страдало при царски рез, туку дека нема ништо чудно или интересно според мене кога го вадат со целата амнионска обвивка.

8. Mantub

Mantub Форумски идол

Ама се прашувам зошто раѓањето во цела амнионска обвивка го прикажуваш ко нешто негативно и користиш "кутрото" за бебето кога е нормална појава таквото раѓање.

Autumn_, fana and Snowflake92 like this.
  9. Vittoria

Vittoria Активен член

Зашто мене тоа не ми е природен тек на породување ете затоа така ми изгледа. Кога го видов тоа, кутра мора да е мајката или бебето во некаква си здраствено или евентуално животно загрозена состојба со која е спречено нормалниот тек на бременоста па мора да се оди на операција. И од каде според тебе моето мислење е приказ на нешто негативно? Пишав јас погоре, читај убаво... Значи со нови времиња, нови мед. практики и ОПРАВДАНИ методи за решавање на проблеми, тоа е според мене она што треба да е овој зафат.

10. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Ова не е тема за дали царски или природно преферирате си има посебна тема. Ова е тема за тие што се породени или ќе се пораѓаат царски. Зошто тука се пишуваат вакви непотребни коментари? На крајот кој како сака нека се пораѓа не е ваша работа! Гледајте си за вас и вашите бебиња.

11. DELFINA81

DELFINA81 Популарен член

Мајки ,дали некоја се има породено царски поради ивф и поради години 40 на пример,без некои др.посебни проблеми од типот висок
    притисок,дебелина,голем плод.карлично поставено.....?

12. fana

fana Форумски идол

Па не е природен де.
    Операција е.

13. Keri

Keri Популарен член

Сестра ми и една моја колешка се породија царски само поради тие две причини, години и ивф. Сестра ми на 38, а колешката на 45.

DELFINA81 likes this.
  14. Annath

Annath Форумски идол

Замисли, мажот ми е така роден, со обвивка, при спонтано породување. И тоа ли е нешто ненормално?

Nd_sk, mamaJana, Brpbrp and 1 other person like this.
  15. ..barbie..

..barbie.. Истакнат член

Се е индивидуално, за нова бременост најдобро е консултација со гинекологот кој те породил. Мене мојата др. кога отидов на контрола по месец ипол од царскиот рез, ми рече по една година, може, меѓутоа има жени кои останувале по шест месеци и имале уредна бременост, т е. по шест месеци и да останам повторно бремена, не е страшно.

Anaouou, Autumn_ and Keri like this.
  16. merina.93

merina.93 Истакнат член

Јас ни за гак не сум слушнала тоа а не па за приватниве

17. tekitiki123

tekitiki123 Истакнат член

Здраво мајки. Сакам да прашам за тие што се породени царски рез, крварев до 45 ден, 49 ден добив менструација. Од тогаш ми доаѓа редовно, но ми прекина пред 7 дена а денес на бришење имав како кафено. Дали е можно организмот уште да се чисти? Пред 3 м породена сум. Инаку на контрола на гинеколог на 46 ден од пораѓање све беше во ред. Фала ви

18. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Тоа на гак што се случило биле близначиња во два посебни водењака што едното при сечење е пукнато а другото бидејќи доаѓа одоздола нормално ќе искочи со целосен водењак :) Македонија и нејзините чуда сегде се случуваат па и демек кај нас (facepalm)

Annath likes this.
  19. ..barbie..

..barbie.. Истакнат член

Девојки, ми се уврте едно прашање во глава овие денови. :^) Дали вгнездувањето на плодот на местото на раната од претходниот царски рез зависи од тоа колку време е поминато од една до друга бременост? Гледам една членка во труднички муабети има пишано дека се соочува со таква компликација и дека било ризично, па ако некоја има искуство, да ми подобјасни што значи тоа? Благодарам.

kikiritkaTa and Bicka77 like this.
  20. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Мислам дека нема врска тоа сепак природен процес е каде би се вгнездило нема поголеми шанси да биде каде што е сечено ако мислиш на тоа, секое имплатирање е различно снашката е останат 6 месеци после царски и се немаше имплнтирнао на исто место кај што е резот

..barbie.. likes this.