Муабетот беше за касапење а тоа се мисли на надворешен изглед за длабочината е друг муабет али за физички со природното ако испукаш (нормално дека секоја не пука) знае да биде многу лошо
Iskreno ne mislev na nadvoresen tuku bas na site.sloevi sto posebni se secat pa se sijat na carski dlaboko vnatre vo utrobata i sledstveno procesot na zazdravuvanje na seto toa
Само да кажам 8 недели после царскиот сеуште ме боли внатрешно ако се оптеретам премногу. До кога не знам. На ехо се беше во ред и вчера си добив период, ама првите месеци да се движиш почесто не ќе можеш многу.
Isto Prviot prirodno,vtoriot carski ama ne bi gi sporeduvala,mozebi bidejki prirodno pominav lesno i vednas na noga A sega ranata uste ja osekam,isto 8 nedeli sum
Зависи од човек до човек јас уште нареден ден застанав на нога без некои големи потешкотии и за неполни две недели супер си функционирав. Али не секој ги поднесува операциите така лесно
Неможеш да кажеш дека она првите месеци нема да може да се движи убаво, бидејки секоја жена и организам е различен.
Јас секако кажав само мое искуство, а како ќе биде таа после царскиот ќе видеме ако сподели со нас. Кај мене е вака и сеуште ме боли ако се наведнувам многу.. А иначе за на нозе другиот ден одма бев на нозе.
И пиша дека првите месеци да се движи нема да може многу. Јас читав дека првото станување било хорор нешто најболно. Ете кај мене не беше така а и кај повеќето мајки кои ги знам.
Првото станување ми беше болно и одма се вратив во кревет, мене ми беше лошо исто кога ме притискаа на стомакот да видат кај е матката мислам? Матката мислам дека викаа пошо не ги разбирав убаво.. Тоа ми беше најболно..
Мене грбот ме болеше многу ама он и претходно ме болеше, ги викав да ме боцнат за болки пошо пукнав една вечер. И дента пред да си одам дојде една девојка вика може ли една масажа Ме намачка со нешто и дома си отидов како нова.
Лелееее грбот Уште ја памтам таа болка ама дека нонстоп легната и од тоа ме болеше. Се вртев цело време лево десно и така спиев. Станувањето не ми беше посебно болно освен моментот кога требаше да се исправам во седечка положба, после на нозе кога се исправив помина. Подгрбавена одев тој ден и после полесно ми беше. А првиот туш е стварно priceless.
Да ве прашам тие што се пораѓавте царски наскоро, посебно во другите градови не во Скопје, сега поради ситуацијата со Ковидот нели недаваат посети, во смисла првин можеше да дојде секој од блиските или сопругот, да ви донесе нешто што ви фали, сега како идат работите околу тоа? Знам дека после породувањето треба да пиеш многу течности за да се исчистиш од анестезијата, па дали може во секое време некој да ти донесе сокови, вода, ледени чаеви.....И друго што ме интересира може ли да си носиш своја постелнина, перница...Во помалите градови условите и хигиената не се на ниво како во државна во Скопје затоа прашувам. Пред 4 години кога се пораѓав сопругот влезе во собата ми намести постелнина ама сега сигурно нема да дадат да влезе посебно пак ако има друга родилка во истата соба, тогаш немаше, па барем бев со моја постелнина. Несум лигава ниту пак капризна, само сум многу гадлива ама навистина хигиенскоте услови во нашата болница се немам коментар...
Да ама пак нозете додека ги спуштиш, да седнеш, па да се исправиш Сега вака не ми изгледа страшно ама тие првите два дена тешко беше
Мони многу полесно од првиот пат. Барем јас после 9 месеци убаво го паметев секој детаљ како се одвиваа работите. Прво станување болно секое наредно како да не бев оперирана. Единствено грб ме болеше многу од лежењето па после 3та вечер се свртив на страна
После царски тешко е спиењето на страна мора на грб? А за спиење на стомак од кога да се надевам ако сум царски? Го сонувам моментот да си легнам на стомак. Некој совет што би имале за ако одам на договорен царски?