Пошто моево во 33 недела е уште напречно поставено, во случај да остане така и следниве недели ми рекоа дека ќе закажеме за царски после 38ма недела. Нека каже и некој од искуство сепак
Мислам дека зависи од тоа зошто мора царски.. Во мојот пример бебето беше карлично наместено. Постоеја многу мали, теоретски шанси да се сврти како што треба и планот беше да се чека до последно. Во меѓувреме пукна водењакот и немаше веќе простор за чекање. Ако е од некоја друга причина каде што е неизбежно, си закажуваш во консултација со докторот.
Кај мене ќе биде поради прв царски,вториов закажан ќе биде. Матичната ми рече после 38 недела отприлика. По секако од 36 ќе ми даде упут за цтг па ќе се договорам со гинекологот што ќе ме пораѓа точно кога.
@i13dk @Bicka77 i kaj mene ista prikazna 36 sum a taa so glavata gore e, tesko deka ke se svrti. Malce sum u zbunka od edna strana nejkam da forsiram i da odam na zakazano,a od druga si vikam zaso kontrakcii da osekam da me boli koa sekako toa e toa. Ako e zakazano jas bi si zakazala posle polna 39,t.e. veke vo 40ta nedela ama zdravje ke vidime sledno ctg kako ke bide
Кога ќе почнат болките имаш доста време, не боли одма неиздржливо. Најдобар совет ќе добиеш од докторот.
Зависи од причините за царски, кај мене поради тоа што првиот беше царски, вториот ми го закажаа после полна 38ма недел, бев последно на преглед во 38ма недела, докторот кажа, постелката созрева во некаков интензитет што може да терам уште една недела, исто и според ЦТГ, па ми го закажа тогаш породувањето точно на 39та недела. Кажа ако во меѓувреме недобијам болки или пак ако не ми пукне водењак, но тоа не се случи, па си остана на закажаното.
Јас бев на цтг во 38+4 и докторот ме задржа ,и дента ме породи. А пред царски во предродилна лежев некои три саати ,и пак ми правеа таму цтг и покажа контракции и ми почнаа болки ,дали од возбуда или им дошло време случајно истиот ден
Секое искуство е лично. Јас една е*ана болка не осетив. Контракции не добив воопшто до самиот крај, ЦТГ ништо не покажуваше, малку и како зачудени да беа сите, али ете и така можело.
Кога се знае унапред дека ќе е царски не се чекаат болки туку закажуваат обично околу 38ма недела. Освен ако претходно не те фатат болки ама и тогаш не те чекаат да се отвораш туку одма би почнале царски мислам. Моето искуство беше вака. Јас имав закажано породување поради недостиг на плодова вода и мораше да се заврши бременоста. Закажавме ден за прием во болница и планот брше да пробаме природно со провокација, ако не бива одиме царски. Од приемот бев уклучена на цтг цело време, бебето немаше движења и мораше веднаш царски. Мали контракции имав поради прегледот со рака, ги покажуваше на цтг ама јас скоро ништо не осеќав.
Јас чекав до 41 недела да се заврти бебето, карлично беше, ама пошто не се заврти, сепак мораше царски. 40+3
Fala vi na site za odgovorite, ke vidime i doktorot sto ke kaze. Ako treba da se zakazuva jas si imam i datum odbrano
Јас одрв на природен пораѓај 41 недела, 1 недела лежев да ме породат природно, што се не пробаа и на крај завршив на итен царски поради губење на тонови на бебе, испадна дека му била замотана папочната врвца 2 пати. Сега сум 30 недела, малиот е скоро 21 месец и пак се надевам на природен, ако некој доктор се нафати во Чаир. Разлика ќе се 23 месеци.
Моето беше карлично и ме породија 38+4, ако си во Систина чим поминеш 38ма недела ќе ти кажат дека може, освен ти ако не сакаш да почекаш. Мене докторот ме праша, кога сакаш да се породиш, јас му реков тој да каже кога и ми рече дојди утре
Devojki dali nekoja osekjala pecenje na ranata od carski rez samo na ednata strana? Od koga stanav vcera na krajot od desnata strana me pece ranata
Da me bolese leviot kraj samo. Doktorkata rece deka e od fascijata obvivka na muskulot shto e shiena .
И мене исто, ама се мислам дека е од конците дека таму е крајот на шиењето, од левата страна е кај мене. Ама со секој ден поминат се помалку пече.
A posle kolku dena uspea da odis po golema nuzda? Jas veke tret den kako sum operirana ama osekjam napon deka imam potreba da odam ama strav mi e