Царски рез

Discussion in 'Бременост' started by hrizantema007, Mar 20, 2012.

1. Andrejaaaaaa

Andrejaaaaaa Истакнат член

Јас се породив во чаир, со царски. Ме пораѓаше доктор Илиевски. Задоволна сум од докторот многу посветен и човечен, и после операција доаѓаше секој ден да ме види во соба.
    Во шок соба седев само 3,4 саата, имаше многу жени и немаше место, одма не префрлаа на одделение, иначе по правило требало да лежиме до утредента во шок. Јас се породив во 9ипол во 2 веќе бев на одделение. Бебе ми го донесоа истиот ден, вечерта околу 19 часот и првата вечер го земаа не го оставија на спиење, а веќе од утредента ми го оставија и за спиење. Те стануваат уште истиот ден, некаде 12 часа после операција станав, со помош, отидов до чешма да се измијам и неколку чекора низ соба.
    Катетарот ми го извадија другиот ден околу 17 часот, пред тоа бебе цело време беше со мене нема врска што имав катетар ми го оставија.

Во однос на грижата и негата, не сум задоволна. Никаква помош немавме околу бебето се сами, мене многу ми беше тешко, ептен ме болеше без аналгетик немаше шанси да функционирам, а таму немаше кој рака да ми подаде да станам. Немаше разлика природно или царски си породен, третманот е ист. Најјвише помош добив од чистачките. Реално.
    Сестрите арогантни и во тие 2 пати кога ќе се појавеа, никаде ги немаше. Се на се не сум баш задоволна од делот после породувањето.
    Додека на патолошка беше по ок. Многу подобар третман, пољубезен персонал... Уствари тоа е тоа што јас барав, некој да ме третира ок, како жена која носи дете и треба да раѓа или е породена.... Дали храната била убава, постелнината дали била сменета пред 2 дена или дали имало мравка ми е во втор план и не толку битно. Али според мене на тоа поле се беше ок, и спавачи носеа редовно, чистеа редовно, менуваа постелнини...

stevemila and tina2018 like this.
  2. Cakicka

Cakicka Активен член

Dali vi se slucilo ranata na carskiot od ednata strana da e kako otecena,kolku 1 prst otprilika. Nemam nekoja bolka,tuku mn retko kako peckanje. Doktorkata me vide i rece deka e ok,so tek na vreme ke se povlece.
    Pominaa 7 meseci i po malku sum zagrizena.

3. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Немам болка но еве скоро 11 месеци после пораѓај знае да ме пецка од страна на раната. Видливо отечено нешто немам но местото околу раната точно колку една рака е тврдо сеуште. Се повлекува пополека.

Cakicka likes this.
  4. Santaa

Santaa Истакнат член

2,5 год после царски сеуште пецкање од време на време и на едно место тврдо како топче.

5. Daydream

Daydream Популарен член

Кај мене така беше од левата страна на почетокот. Мислев дека лошо ме сошиле и дека така ќе ми остане. Баш како отечено беше. Ама брзо се повлече, после отприлика 2 месеца си се израмни и таа страна. Сега еве 5 месеци после царскиот си е исто како и пред да останам трудна. Само што резот уште ми се познава линија. Уште е црвена, од една страна гледам почна да обелува ама многу споро оди. А болка или пецкање немам никакво.

Cakicka likes this.
  6. KittyCat:)

KittyCat:) Популарен член

Девојки
    Само што ми се јавија правев ПАП тест во ред бил. Е сега ми рече имало некоја линија во матката дали во текот на бременоста сум крварела кажав не ме прашаја после пораѓај им кажав секоја недела по 2 дена дека крварев дали бебе цица да ... Демек ќе закажиме ехо во најбрзо време да дојдиш да те видиме.... Искрено малце се исплашив дали после пораѓај може да се појави преграда ? Или од царскиот да се познава нешто внатре секој совет е добредојден .... Дури да закажат а кизнај кога ќе биде по се изгледа Македонија ќе имам ехо а тоа е после 3 септември

7. Lilijan7

Lilijan7 Истакнат член

Виоплекс спрејот колку време после царскиот рез го користевте? Дали само тоа едно пакување од спрејот или повеќе?

8. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Едно само

Lilijan7 likes this.
  9. Marijana88

Marijana88 Активен член

Породена сум со царски на30 јули и денес околу 8 навечер на левата страна на резот видов бледа крв течна како со гној и мислам течноста како мирис да има..да напоменам конците сеуште ми стојат, сабајле веднаш ке одам на преглед ..имате ли искуство помагајте дали можам да користам нешто..фала однапред

10. Santaa

Santaa Истакнат член

Бивацин прашок ако имаш мајка, од тој што се става и на папочето кај бебето

Marijana88 likes this.
  11. mjay.yyy

mjay.yyy Популарен член

Породена со царски дали ви е темна столицата дали имате запек како е кај вас?

12. Ugrinoskat

Ugrinoskat Активен член

Porodena sum carski odkako ne otpustija od bolnica mi dadoa terapija uste 10 dena da primam fraxiparine a potoa na kontrola na transfuziologija dali mora tamu ili moze i vo privatnive lab ? I so potocno e taa kontrola so se proveruva vi blagodaram

13. Simsot

Simsot Истакнат член

Девојки 10 дена после царски рез ми се појави потечено топче над раната, дали има некоја со такво искуство? Во паники сум дали ќе се повлечи само по себе или да се третира. Дали да одам на преглед на доктор веднаш ?

14. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Ако си во можност најдобро е да отидеш за да бидеш мирна, ако ти е полесно веднаш ако не утре. Не знам што би можело да биде ама ако немаш болка или температура не се потресувај. Доктор најдобро ќе процени, ние сега не знаеме колкаво е, дали е точно над раната, каква боја има, дали те боли, дали те боли на допир…

Simsot likes this.
  15. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Темна е ако пиеш нешто железото, не знам дали и без тоа е темна ама можно е. Запек не треба да имаш, треба редовно да одиш во вц. Храни се здраво, внесувај течности, јади сливи, сок од сливи компот, јогурт, грозје…

mjay.yyy and tina2018 like this.
  16. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Дали беше на преглед и како помина?

17. Ugrinoskat

Ugrinoskat Активен член

Porodena sum carski odkako ne otpustija od bolnica mi dadoa terapija uste 10 dena da primam fraxiparine a potoa na kontrola na transfuziologija dali mora tamu ili moze i vo privatnive lab ? I so potocno e taa kontrola so se proveruva vi blagodaram

18. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Se proveruvaat ddimeri i hemostaza. Mene mi bea visoki vrednostite pa mi prodolzija terapija okolu 20 dena po carskiot gi primav. Mozes i vo privatniye ama nema da mozes da gi refundiras tie sredstva

19. mjay.yyy

mjay.yyy Популарен член

Фала многу на советот

gjoker4e likes this.
  20. KittyCat:)

KittyCat:) Популарен член

Точно 4 месеци без некој ден после царски ми дојде менструација :@ ... Луѓе болка страшна имам ептен ме боли и местото од царскиот. Нормална е ваква болка за прва менструација или секое идење сега вака ќе биде