Јас мислам дека ако мајката сака и ако е медицински оправдано, секаде ќе дозволат. Ама особено на приватно, желбата на мајката е битна. Повеќето сакаат пак царски. И мојата цимерка на гак исто после царски природно се породи, мала разлика и беа дечињата исто (околу 2 ипол мислам).
Во помалите градови тешко се нафаќаат да пораѓаат природно после царски. Јас сеуште не знам како би сакала да се породам во иднина за второ. Сакам природно ама имам некој страв незнам зошто. А царски поминав многу лесно.
Не во Македонија Едит: Откако ме цитираше дали во мк , ме потсети дека здравството Македонија и странство не е исто, ама сепак споделив искуство дека е можно после царски рез спонтан пораѓај, нормално ако се е во ред и нема индикации за царски рез
Да, во мк реално треба да го најдеш докторот што би прифатил такво нешто. Како што знам во Мк само на ГАК пораѓаат природно после царски. За во приватниве немам слушнато дека некоја се породила така, за жал...
Сѐ што ти пишале погоре, плус јогурт Баланс. Сабајле кога ќе станеш по 2 јаболчиња и една чаша баланс јогурт, за брзо ќе ти помогне, гарантирам. И јас ја имав истата мака. Јаболките насабајле поттикнуваат работата на целиот систем за варење, а јогуртот е природен пробиотик. Без напнување само, опуштено. Мене и турско кафе ми помага понекогаш. Со лесно
Здраво мајки би сакала да се информирам за царски Предходно имав повреда на рбет и ми е страв да одам природно иаку бебушот е свртен со главчето надолу,инаку сум 8ми месец па сега да прашам дали има опција да си избереш за царски на гак или чаир и колку наплаќаат бидејки не сум од скопје и незнам како стојат работите.
Ако ти е заради рбетот може царски, ама ќе ти бараат потврда од ортопед дека неможеш природно да раѓаш. Инаку вака по сопствена воља на државниве тешко.
Зависи од првиот пораѓај како поминал, што била причината за царски. Јас разговарав со докторка од Ремедика ми рече доста жени се породиле природно после царски, а конкретно за мене ми рече секако дека може ама ако работата си тргне сама, без форсирање, провокации и слично. Значи ако телото ми соработува за разлика од првиот пат, ќе може.
Не стигнав до таму, немав нит контракции нит па ми пукна водењак. Ме породија во 38+4, зашо цтг то покажуваше контракции и заради лошата положба на бебето, рекоа подобро е на закажан царски. И јас им верував и се согласив. Сега имам триста мисли, можеби ќе се свртеше ако почекав уште малце... Реално јас сега не ни размислувам за второ ама желбата да го искусам природниот пораѓај ми е голема.
Не запнувајте за природен по секоја цена,ако има барем малце индикации за царски.На цимерката бебето се роди со скршена клучна коска и изнамачено после 7 -8 часовен природен при кој бебето се заглавило.Толку беше млитаво што не го ни избањале првиот ден,ниту пак глас пушташе да плаче.
Оф душичка... Скршена коска кај бебе Мене првиов царски ми беше со индикација поради поставеност на бебе, ама и вториот да е царски нема да се бунам. Колку се плашев одлично поминав.
Женски, дали после царски ви отекоа нозете? Мене цела бременост ми беа супер и додека бев во болница примав клексани и ми ги прекинаа. Ама отоциве ми се појавија само на зглобовите доле
Кај мене уште додека бев во болница кога да ме испуштат едната нога ми беше подувана долу кај глуждот ништо не изреагираа. Д димерите мн високи ми беа примав клексани по два пати на ден. Незнам кога како се повлече со бебе цело време не ни приметив дали штоо како . Консултирај се со специјалист
Нормално е. И кај менњ отекоа после царски. А во бременост не отеков никаде. Се вратија во нормала за скоро.
Мајка истата мака ја истргав, што се не пробував од храна ништо не ми помогна, само полошо од ден на ден стануваше. На крај прочитав за Портолак сирупот, безбеден е и за доилки и за трудници пишува во самото упатство, раат си видов (ни на бебче не му направи никаков проблем). Немој да се мачиш со чепчиња, само влошуваат бидејќи добиваш напон за во вц, а не можеш да одиш никако, немаш доволно сила да напнеш. Со среќа