Пиј многу течности, кафетин можеш да се напиеш, кока кола, и кога ќе лежеш биди поткрената повисоко. Мене ова последното ми го кажа докторката. Јас дека навикната на ниско да лежам, и таму си го спуштав креветот по навика сѐ додека др не ми кажа. Кај мене траеше и една недела откако си дојдовме дома, ама претпоставувам продолжи затоа што пак лежев на рамно и одбивав да пијам нешто против болка.
https://www.asahq.org/madeforthismoment/preparing-for-surgery/procedures/c-section/ Според објаснувањето кај мене беше спинална. А дали некаде има на документ запишан, не верувам.
Хм. Баш се мислев. Мене ми дадоа епидурална, бев свесна кога ми ја даваа. Но, бев и успана во текот на царскиот. Не прашав тогаш, некако не ми текна во тој хаос, а сега ме копка.
Најверојатно почнале со епидурал, ама после скроз те успеале со целосна... Знае тоа да се случи, кога има некоја индикација да трае повеќе од што треба операцијата...
Целосна како даваат? Јас одма одкако ме боцнаа во кичма, ме прашаа нешто како дали трнат нозете, реков да, ме легнаа, само памтам таа шипка за платно дека ставија и од тогаш се изгубив.
Помала бев кога бев под целосна за друга операција и колку што памтам во инфузијата ми ставија голем шприц со бела течност, а последно што памтам пред да заспијам е таа големата маска кога ми ја ставија на уста, веројатно гас.
Венски ја даваат, имам примено 2 пати целосна. Јас за царскиот бев со спинална и цело време бев будна. Најверојатно имало индикација за скроз да те заспијат. Маж ми правеше еднаш операција со спинална и 2 пати го прашале дали е добро пред скроз да го успијат (дека на мониторот давало нешто дека не е океј), па го успале со целосна сепак. Е само не ми е јасно дали на секое такво успивање скроз, интубираат? Јас еднаш општа имам примено за операција на слепо црево и еднаш ме успаа за да ме чистат со вакум после природен пораѓај...
Целосна ако ти дале ќе се разбудиш после 1 саат или 2, зависи како ти ја дозирале. Јас иначе бев со спинална, ама исто како тебе бев како успана, ништо не се сеќавам, се сеќавам само кога ми ја ставија спиналната и ми уклучија инфузија и почна да ми се врти. Прашав зашто ми е врти ми рекоа ми ставиле нешто за смирување дека јас ептен бев потресена. После тоа само како кроз магла знам кога ми го покажаа бебе кога го извадија и ми го кажаа апгарот. Кој знае каква дрога ми стаиле да ме смират, јас се тресев цела
Zdravo na site idni majki I majki da se prijavam ovde deka sum bremena 34 nedela so bliznacinja dolgi godini cekani, primam kleksan sekoj den , pred bremenost, vo bremenost I treba 6 nedeli posle carski. Znam deka treba da se stopira pred carski rez pa sakam da cujam vasi iskustva kolku vreme pred carski rez go stopiravte kleksanot? Jas sum vo stranstvo I nemam verba ovie sto me vodat se totalno izgubeni
Јас исто примав фраксипирин цела бременост и царски ме правеа во среда сабајле а фраксипиринот последен го ставив во недела вечер
Има ли некој повеќе информации за новиов начин на изведување на царски рез,екстраперитонеален царски, почнато е да се изведува на повеќе родилки или таа беше една за на телевизија? Мислите дека е подобар начин? Вака убаво звучеше на тв.
Јас читав дека таа имала повеќе големи операции во тој предел и затоа таа опција ја избрале. Пишуваше дека на само неколку места ја правеле, значи треба обука специјална за тој тип на царски. Не верувам дека ке се изведува без друга дијагноза.
Не ми е јасно зошто да не се користи кога личи дека е подобра опција, многу побрзо заздравување,50% помалку болка, нареден преглед баш ќе зборам со матичната дали има некоја информација, ако има некој што работи на гинекологија нека сподели мислење.
Тој метод се применува во исклучителни случаи, не е за рутинско породување, башка не се сите искусни и обучени за таков тип цезареа. Од друга страна, мислам дека ако мора да се извади итно бебето, не е опција, оти подолго време треба за пристап до матката.
во мојот случај би бил договорен царски, па чисто би сакала да имам опција да одберам на кој начин би бил извршен царскиот, е сега ако нешто се искомплицира боже мој. Како и да е на почеток сме со оваа постапка иако убаво би било во консултација со доктор да одбереш.