Мислам дека и од финансиски аспект е го прават овој рез, докторите треба да одат обука. Не сум сигурна дали друг доктор воопшто може и знае ваков царски да прави. Сигурно учел ама класичен царски веќе им е како добро утро, а овој е покомплициран. http://zdravstvo.gov.mk/prvpat-vo-z...-ekstraperitonealen-carski-rez/?cn-reloaded=1
Мое мислење е дека го одбираат тоа што им е полесно,затоа и се заборавила техникава, ако се сака се се може овој доктор што веќе посетил обука може да ги обучи останатите, само дали се има желба.
Zdravo. Porodena sum pred 1 mesec i od poragjaj imam bolka samo na ednata strana na ranata, najmnogu koga ja krevam nogata. Mislev deka ke pomine po vadenje na koncite ama nema mnogu golema promena. Ima li nekoj slicno iskustvo?
И јас после еден месец од царскиот имав болка само од левата страна. Повеќе чувствував како влечење внатрешно, како да ќе се скине нешто внатре. На станување и легнување најмногу. Бев кај матичниот, ми направи ехо, се си беше супер. Со тек на време помина. Отиди си кај твојот гинеколог, чисто едно ехо направи, секако после 40 дена треба да одиш на прв преглед. Ќе си бидеш мирна.
Не ми е јасно зошто си се запнала за техникава. Ги читаш само позитивните страни на истата, а ништо не си прочитала кога е контраиндицирана и кои последици може да ги има. Може да биде ризична за бебето, затоа што подолго време поминува од резот до вадење на истото, особено ако мора веднаш да се извади поради фетален дистрес, затоа е контраиндицирана во доста ситуации. Зголемен е ризикот од повреда на бешиката и уретрите, може да пукне перитонеумот, да се излее содржината од матката екстраперитонеално. Никаде во светов овој метод не се користи како рутинска цезареа, само во конкретни индикации.
Дали ви се случило после еден месец од царски да имате непријатен мириз долу и да ве чеша.Инаку проблеми со раната немам.
Не би требало. Можеш да направиш контролни брисеви или на своја рака вагиналети да земеш. Зависи каков мирис има ама не треба да мириса.
Јас имав користев Микотрит исти се како канестенот само што не се таблети туку супозиторија и одмивај се со хиперманган ако најдеш по аптекиве.
Здраво, дали некоја имала болки во половината после царски, јас еве после 8 месеци уште ги имам обично кога ќе заспијам на стомак после тоа се будам со болки незнам дали се од спиналната што невервам или пак од тежината од бременоста, некоја вакво искуство да имала? Добро би било да одам на ортопед ама овде во Битола ич не ми се оди, да не знајте некој добар приватен?
Спиналната ја ставаат високото не долу во половината нема шанси да е од тоа поголема е воројатноста од што ти тежел стомакот на напред науршена е статиката на телото може треба да ги зајакнеш малку грбните мускули.
2 и пол месеци после царски, скоро па цело време ме боли половина. И кога лежам, и кога седнувам. Овие денови ќе одам на масажа од физиотерапевт, па се надевам дека ќе има некое подобрување. Не верувам да е кај мене случај од тежината бидејќи не се поправив многу, а и како ветрушка бев во бременоста,.не сум била искривена, ама после пораѓајот 2-3 дена не можев да се исправам убаво и имав силни болки. И мене ми е на мисла дека може е од спиналната, ама не може да знаеме со сигурност без консултација со лекар.
Isto i ja bev posle vtor carski so spinalna samo masaza mi pomogna i ne krevaj tesko nisto osven bebus
Година и 2 месеци после царски со епидурал истото ми се случува. Помагаат вежби за грбни стомачни да легнеш на земја и да се креваш со предниот дел од телото да зајакнеш мускулатура. Само ова беше лекот за мене
Можеш да вежбаш после 3 месеци од царски. Кој ти ја кажал лагата за да не правиш притисок на стомакот те излажал.