Јас бев за природно до сам крај ама од повеќе причини на ден на терминот се одлучив сепак за царски и бев на разворот во болницата и закажавме царски. Можеше царски дека првиот пат бил царски па шансите се 60% за природно ама како сакам јас така. Ни со прсти никој ме немаше проверено ме прашуваа дали сакам прво и јас на терминот реков ајде да ме проверат. Ептен се преубаво беше, човек си, се однесуваат преубаво со тебе, за се прво ќе те прашаат или ќе ти кажат, каква анестезија, па додека ме боцкаше една ме држеше како гушната навалена накај неа и ме галеше по грбот. Навистина едно прекрасно доживување како на филм со прељубезен персонал, да се такви и во Мк нема да има истрауматизирани родилки на кои некој им се дерел ги удрил и им ги кажал погрдни зборови, арно да беа такви ама никогаш нема да се сменат, жена на жена што се пораѓа, што е најубавиот момент да и го направат пекол пораѓајот и да ме вреѓаат мене дека сум неспособна да го држам бебето каква мајка ќе бидам
Мило ми е што си поминала убаво со второто, така и треба, а за овие од мк немам више зборови, гледат само побрзо да те поминат и те фрлат во соба како партал, ништо више не ги занима. Инаку за проверка на грлото на матката во мк , пишав и погоре, дека тој докторот ми ја бутна цела рака и тоа онака насилнички па мислев дека органите внатре ми ги изместува, многу ме болеше мноогу. А тука во Гер гинекологот ме провери со една сонда, незнам дали е за истото, ама мислам дека е, значи тоа ич не болеше. Немам зборови. Многу ми е жал за тие жени што треба да се ппраѓат во мк.
Navistina mi e zal sto ti se slucilo toa, sepak mislam deka ne treba da ne zalis, pa ne se site doktori isti vo Mk. Ne e ubavo vaka da ne stresiras, sega da ni e strav i na poragjaj da odime. Ima mnogu rodilki koi se zadovolni od svoite doktori.
Извини, не сакав да предизвикувам стрес, само си го кажав моето искуство, точно е има многу добри доктори, алал да им е и секоја чест, али понашањето на овие другите стварно им е непрофесионално, они завршуват се како што треба али толку им е менталитетот, од мојот пораѓај се поминати 5 год а јас сеуште имам траума од игли, кога и да треба да ми вадат крв мене ми се заматува а во најлош случа се онесвестувам и на инфузија завршувам. Пак ќе кажам, секоја чест за исклучоците. Затоа жени, убаво ќе се распрашате пред пораѓај, кој и каде ќе ве пораѓа, ке барате и на сила да ви одговорат ако треба за нешто што ве интерисира, што не треба да е на сила туку треба се да ви биде објаснето многу на фин и убав начин.
Јас мислев дека сме во темата породилни приказни. Сеуште не сфатив дали е подобро да се премолчи пеколот кој ни се случил или да се предупредат другите да одат само со врски и пари или во приватна болница. Јас би сакала да ме предупредеше некој и на време да знам што да правам, а не да верувам во болницата и да поминам низ пекол.
Не е исто, со сондата мерат должина на цервикс, а со рака дали е омекнато и отворено грлото на матката. Со рака прегледуваат и во Германија за тоа.
Sekako deka barame podobri doktori, zatoa i se konsultirame ovde, si razmenuvame mislenja, za da znaeme kade i kaj koj doktor da odime Ima i takvi kako sto ti se oogodil tebe, ne vikam ne, ama brzo se doznavaat koi se.
Искрено да си кажиме треба со гајда да не жали. И да, за жал има и вакви породилни приказни, не се баш сите: отидов и за 3 саати од прием бев породена. Овде во Македонија е така, да не се лажеме, професионален однос имаш или со пари или со врски.
Ова стварно за жалење сме ние... јас што сум ги читала приказниве по форумов и од мои блиски пријателки искуства со нашиве доктори по државните болници сум запрепастена. Не ми е јасно која е причината така да се понашаат со трудници и родилки без разлика дали имаат незадоволства од своето работно место во однос на услови, плата и слично, се знае на прво место си доктор/сестра/акушерка и се знае која ти е должноста спрема пациентите ! Според мене е недозволиво на денешно време да има таква НЕГРИЖА спрема нас родилките. И да, секоја чест на исклучоци оти секако ги има.
Затоа што за нив тоа им е една рутина, не се однесуваат како према жени туку како спрема крави. Инаку @fana само со пари мислам добиваш професионален однос, некогаш и врски, врски и накрај кога ќе дојде денот пак не се замара со тебе.
Jas kolku sto znam, forumov e za podrska, da se utesime i da si pomogneme a ne da se plasime poragjaj. Sepak fala na nepodrskata i stravot.
Епа малце и грешка си Форумот е и за размена на искуства ... Од породување, од исхрана на бебе, од искуства со доктори, од искуства со пелени ју нејм ит. Некои имаат убаво искуство да споделат. Тие што имале лошо искуство исто имаат право да го споделат.
Taka li? Znaci podrska jok ovde? Samo za razmena na iskustva? Stvarno ne sum znaela, ili krivo citam i pisuvam nekogas koga se tesime na forumiv i si davame podrska.
Има и тешење и поддршка има и споделување искуства, членката што го почна муабетов го почна со споделување искуство. Темава е Царски рез не е Поддршка. Ако те плашат искуства од други луѓе не практикувај да читаш многу, особено не пред пораѓај, а не може на интернет да не пишуваат луѓе сопствени искуства зошто некој што се плаше може да прочита.
Ima spodeluvanje iskustva, znam, no koga gledam deka nekoj se plasi, nema da go dotepam uste tolku, tuku ke probam da go utesam ili pak voopsto nema da prokomentiram.
Ти викам ако се плашиш не читај зошто не може интернетот да се изолира, можеш ти да се изолираш од такви теми пред пораѓај. И мене короната ме плашеше едно време и престанав да отворам, не им викав да не пишуваат. Плус членката се извини и кажа дека воопшто не и беше намерата да предизвика стрес туку да посочи како си поминала за да не оди и друга жена на истото место и да го помине тоа што го поминала таа. И тоа е тоа, нема зошто да не коментира кога темата е за коментирање.