Majki porodeni so carski na ranata sto stavavte otkako vi ja trgnaa lepenkata? Jas vcera ja izvadiv lepenkata i mi rekoa slobodno da se banjam i da stavam sprej i betadine no sube mi e da ja ostavam nepokriena. Sovet nekoj? Denes mi e 5ti den od carskiot.
Ништо не ставав, ништо не мачкав. Треба да е непокриена за да си диши кожата. Јас само си купив повисоки гаќи (од оние до папок) и тие си ги носев додека убаво не заздрави.
Fala na odgovor . Znaci slobodno banjanje i gaki normalno ? Mene nekako sube mi bese da ne mi se inficira taka iako taka mi rekoa da pravam i vo bolnica.
Да буквално така. Ќе пазиш само шампони купки да не одат натака, водичка ако помине не е проблем. Ќе си бришеш со тапкање со крпа. После (ако ти е шубе, со пегла стерилизирај си ги гаќите пред да ги облечеш, помини ги на најјако со пеглата). Јас не мачкав ни бетадин, ништо. Многу брзо ми помина раната, без никаква мака. Честитки за бебчето Ова второ ти е така? Ников ти го памтам малку
@augustd јас уште вториот ден по царски се истуширав со помош на сестра, без ништо на раната. Нема гајле, ќе си заздрави сама.
Nishto ne staviv....samo posle kapenje ranata ja beishev so tapkanje ne so trienje.Ich ne ja shtiti chim ti rekle da ne ja shtitish.
Ништо не ставав на раната.Се туширав од втор ден во болница со помош на сестрата (без купка) Потоа и дома по два три пати најмалко секој ден ја туширав.Од болница ми кажаа дека нема потреба ништо да не ставам,само со туш вода да поминува врз раната и потоа со пешкир нежно да ја тапкам да биде сува.
Жени после колку време од царски почнавте да вежбате или да практикувате било каква поголема физичка активност, макар и велосипед? И односи кога ви дозволија? Имам контрола дури за 25 дена, нема да додржам со прашањава.
Зависи од жена до жена, ќе ти кажат после преглед. Мене пример за односи ми рече по 40 дена, т.е после прегледот, за вежбање 6 месеци, а за втора бременост најмалку 3 години. Ќе ти каже докторот што те пораѓаше.
Природно си породена? Леле леле и јас какви чудни вдишувања имав, ко вдлабнатина во стомак осеќав, к кога станував не можев да дишам. Немав начин да земам воздух, и така еднаш на едно станување, за малку ќе се онесвестев. Во плодност бев, среќа ме придржуваа, па ме прскаа со вода, дишев алкохол и одма кога ќе седнев, се враќав во нормала. И сега, поубаво дишам легната, отколку станата. Со дијафрагмата можда има врска. * Јас малку ви се упикав во муабет
@elenaklasik царски бев, ама последниот месец цело бебе беше горе во дијафрагма напикано, може и тоа има врска. И јас Плодност бев, исто и мене ме придржуваа или ќе ме вратеше сестрата в кревет да земам воздух. Исто така ко што опиша, ко дупка, ко вдлабнатина некоја и се закашлував за да дишам.
Јас мислев до мене е. Дека слаба сум по градба и реков ете едно дете роди и се преврте целата. А тоа често било, среќа форум постои па ќе се окуражиме вака. Јас и бодежи во матка, какви страшни грчеви имав! Две недели и после тоа, дома ауу кога цицаше бебе, страшно болеше, на лекар заминав да видам што е. Среќа сѐ беше ок, ама ептен се загрижив. Мене пример не ми дадоа никакво средство за матката, не знам зошто. Дали заборавија, дали проверија состојба на матката, па сметаа дека не мора, којзнае... Мислам дека по породувањето ми направија масажа за да се враќа, ако се сеќавам, малце магловито ми е. Односно за крвта да истече после плацентата. Можда и во соба ми направија. Ама знам ми рекоа, ајдее природно си, немаш рана. Е вистина немав, ама се чудев што боли вака и зошто чудно се осеќам.
@elenaklasik тоа собирањето на матката стварно е болно баш ко ќе цицаат најболно е. Вака ко ќе се потсетам ми се враќа се, инаку си ги заборавам потешките моменти намерно.