Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Царски рез

Дискусија во 'Бременост' започната од hrizantema007, 20 март 2012.

1. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.804
    Siena sum vnatrsno no konecot e od nadvor.A od nadvoresnata strana sum lepena,nemam koci.Zarem seuste sijat nadvoresno?

2. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.606
    Мене ми го сецнаа пред да ме пуштат од болница... Кога дојдов дома немав ништо...:^)

3. katalina

katalina Популарен член

Се зачлени на:
    14 октомври 2010
    Пораки:
    1.614
    Допаѓања:
    771
    Jas imav samo 2 koncinja,na dvete strani od rezot.Mislam deka mi padnaa nekade posle 3 nedeli od carskiot.

4. LadyIvvy

LadyIvvy Истакнат член

Се зачлени на:
    6 март 2011
    Пораки:
    574
    Допаѓања:
    773
    Ve molam iskustvo so Carski rez vo Ohridskata bolnica

5. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.197
    Допаѓања:
    106.218
    Јас се породив пред две години во август, кога болницата беше нова, ми беше втор пораѓај и после еден царски препорачаа и второто исто, па си закажав датум, си бев пред тоа на анализи и на разговор со анестезиолог, утрото околу 8 отидов, ме примија веднаш, имаше 2 гинеколози, неонатолог, 2 анестезиолози... во глобала поминав прекрасно иисто сум задоволна и од односот понатаму од страна на сестрите. Е сега кога во оваа бременост прокрварев и лежев 3 дена таму, ссмо ќе констатирам дека инвентарот беше запуштен, оштетен, чешмите не работеа, за 2 години доста уништебо ми се виде, а од страна на персоналот, па .... прошлиот пат пољубезни ми се видоа, незнам. Здравје, какво такво кун нова година пак ќе одам, пред се бог да не чува.

На irenna му/ѝ се допаѓа ова.
  6. BellaS

BellaS Популарен член

Се зачлени на:
    8 декември 2012
    Пораки:
    974
    Допаѓања:
    931
    Женски, едно прашање, после царски рез колку минимум треба да се чека за повторна бременост? Од читање по нет до коментари од блиски луѓе и мислења на гинеколози се е различно. Некои велат, 12-18 месеци (што било преполачлива дистанца и после природен пораѓај, поради припрема на телото со доволно хранливи материи, матката да се врати во нормала и да обезбеди доволно храна и хранливи состојки за бебето итн.), некои велат 24 месеци, поради резот од царскиот, некои 12 месеци... Ваши искуства?

7. irenna

irenna Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2009
    Пораки:
    3.098
    Допаѓања:
    4.461
    Баш и јас го прашував гинекологот за ова, ми рече 2 години oд еден до друг пораѓај. Значи после 15 месеци може да почнете да мислите на уште едно бебе.

8. MilaP

MilaP Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.150
    Допаѓања:
    53.146
    I jas znam 2 godini,taka i mene mi rekoa.No koleska mi ostana bremena samo 3-4 meseci od koga se porodi i pak ja porodija so carski,pomina dobro.
    Jas mnogu dobro pominav so carski,laserski,imav samo 2 koncinja koi mi gi izvadija po edna nedela.So ranata se bese vo red ni mi pocrvene ni pak prekrvarev.Imav mnogu jaki glavobolki,mi rekoa toa od anestezijata e,a inaku ranata ne me bolese postojano mi stavaa inekcii protiv bolki.

9. Oscar Lady

Oscar Lady Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2015
    Пораки:
    1.205
    Допаѓања:
    6.380
    mozhe li da se porodam so carski rez dokolku jas sakam i insistiram na toa?
    Ili ne ? :(

10. MilaP

MilaP Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.150
    Допаѓања:
    53.146
    Vo privatnite kliniki mozes da se porodis kako sakas.Vo drzavnite bolnici jas koga se poragav so sin mi pred skoro 3 god. nemase sansi da te porodat carski osven ako ne moraat.Jas pak ke se poragam sega so carski zaradi zdrastveni pricini nemav potreba da prasam dali moze sega da se bira i neznam dali nesto se izmeni od pred 3 godini.

11. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.234
    Допаѓања:
    76.246
    Imase nesto ministerot mislam pred nekoe vreme deka rodilkata moze pak da bira kako saka da se porodi, ama neznam dali bas se vovede pak toj zakon... Zasto neli bese ukinato da ne moze, pa se zborese pak deka kje moze kako saka rodilkata taka... A zasto carski? Pa prirodno e 100 pati poubavo... :)

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. ennaz

ennaz Истакнат член

Се зачлени на:
    9 октомври 2013
    Пораки:
    269
    Допаѓања:
    412
    Мене докторката ми препорача најмалку една година да чекам пред да пробувам за второ дете. Значи тоа скоро 2 години ќе дојде помеѓу две породувања. Истото ми го кажа и хирургот кој ме породи. Сепак е индивидуално. Зависи како си поминала на првото породување, дали се било во ред. Најдобро е после една година да си отидеш на гинеколог да види во каква состојба е телото, циклусот и се па да ти потврди дали да поченш повторно да се обидиваш.

На BellaS му/ѝ се допаѓа ова.
  13. ennaz

ennaz Истакнат член

Се зачлени на:
    9 октомври 2013
    Пораки:
    269
    Допаѓања:
    412
    Душо искрено ти препорачувам да не инсистираш на царски. Од се срце. Јас толку лошо поминав на царскиот, едвај жива глава извлеков. И тоа со школска бременост, без никакви компликации, здрава права и многу физички активна бев. Ако можеш природно да се породиш не ризикувај. Секоја операција носи ризик.

На Oscar Lady и MilaP им се допаѓа ова.
  14. Mrs.Bass

Mrs.Bass Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2012
    Пораки:
    897
    Допаѓања:
    7.318
    јас супер поминав со првиот царски меѓутоа не препорачувам своеволно да бираш...од што бев во таква здравствена ситуација, во моментот докторот одлучи дека е најдобро да не се чека и да се оди на царски!

а за чекање на втор пораѓај после царски докторот ми препорача после 2 години...има и жени кои веднаш после 3 4 месеци останале повторно бремени и пак родиле со царски без никакви компликации...

15. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.302
    Допаѓања:
    285.296
    Секој со среќата.
    Јас најискрено би размислила дали второ повторно ќе одам на природно:tmi:.

Две недели дерман ми немаше дојдено и се ме болеше од природното(и сеуште ме боли после 6 недели). Не верувам да беше царски дека толку лошо ќе поминев...али како што реков, се е сплет на околности. Гаранција за полесно/потешко нема.

16. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.234
    Допаѓања:
    76.246
    Aman be :/ Jas edna nedela nemozev da sedam ubavo (znaci sepak sedev), posle odlicno bev... Ama ete ima razlicni iskustva i od carski i od prirodno, sekoj so svoja srekja :) @espana ima iskustvo mnogu ubavo so carski, duri i odma si stanala na noze :) Toa e... Mora da e razlicno, razlicni luge, razlicen oeganizam i toa e toa... :)

На espana му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Mrs.Bass

Mrs.Bass Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2012
    Пораки:
    897
    Допаѓања:
    7.318
    кој како ќе помине така ќе збори..точно!

како што реков немав никакви размислувања и убедувања како ќе родам ..бев опуштена скроз до последниот момент...
    јас поминав одлично со царскиот...немав големи болки ниту пак главоболки од анастезијата..станав од кревет после 24 часа...резот година и пол после царскиот ми бледнее дури накај "исчезнување" оди :nod:
    едвај се познава

18. MilaP

MilaP Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.150
    Допаѓања:
    53.146
    Luge prirodno si e prirodno,nemozete da kazete deka so carski ke vi bide polesno.Jas bev so carski dobro pomina operacijata i se ama i den denes me boli polovinata i site sto ragaa so carski se zalat od polovinata,od rbetot.Koga zborev so doktorkata mi rece normalno e zaradi anestezijata ke boli cel zivot.
    Iskreno nema nisto poubavo od prirodno da si go rodes,vednas ke ti go dadat bebceto da si go drzes.:)

19. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.302
    Допаѓања:
    285.296
    Раната што бев сечена беше околу 10 дена и кај мене.
    Ама од ребрата што ми беа потиснати и болките во половината/стомакот минимум уште толку не можев детето да кренам во раце. До ден денес не можам да клекнам, да се наведнам а без помош и без болки да се исправам.
    Најстрашното беше сепак хоророт со вакуумот. Јас ги молев веќе да не го мачат детето туку да ме сечат.

20. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.953
    Jas se pprodiv so carski i imam ubavo iskustvo bev so spinalna anestezija ,svesna ivednas mi go dadoa bebush ...prv den stanav na noze,od vtor pocnav niz hodnici po pola saat so saat da pesacam

На Kiflicka05 му/ѝ се допаѓа ова.