Царски рез

Дискусија во 'Бременост' започната од hrizantema007, 20 март 2012.

1. Be-yO-nCe

Be-yO-nCe Популарен член

Се зачлени на:
    6 март 2013
    Пораки:
    1.428
    Допаѓања:
    6.954
    Што беше причината за толкав рез? Дека на истото место или итноста да се извади бебе што побрзо?

2. macalavica

macalavica Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2013
    Пораки:
    3.256
    Допаѓања:
    4.922
    Не знам, и првиот рез беше голем, сестра ми има исто два царски има мала бледа линија е резот мојот е катастрофа.

3. Alekce5

Alekce5 Активен член

Се зачлени на:
    24 март 2022
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    3
    Ve molam za sovet, imam zakazano carski vo petok, kako pominavte, jas premnogu se plasam i sum golem korkac, :( mozebi e glupavo prasanjeto no ete, mislam deka ke se onesvestam, a pametot mi e celo vreme na operacijata, znam deka e individualno no ve molam za sovet i bez osudi.

4. minne992

minne992 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 ноември 2013
    Пораки:
    4.411
    Допаѓања:
    26.657
    Само смирено и без паника
    Како планираш спинална или целосна анестезија ?
    Ете јас дека две природно третото царски и сакав целосна баш поради тоа да не мислам што се случува во моментот
    Нормално е да си вознемирена сепак операција е ама брзо завршува

5. Alekce5

Alekce5 Активен член

Се зачлени на:
    24 март 2022
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    3
    Iskreno ne znam, sto e popametno i sto e podobro za polesno da pomine... Kako bi me sovetuvale nemam iskustvo, prvo mi e

6. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    5.229
    Допаѓања:
    13.204
    Не знам дали воопшто имаш избор, мене ми кажаа дека веќе не ставаат целосна. Не е ништо страшно, и со спиналната ништо не осеќаш, музика си врти во позадина додека те спремаат, после кога те сечат се исклучуваш, за ништо не си свесна, иако си прксутна. Јас влегов без ниту една мисла во сала, така и си излегов, лагано. :D

На Mateas и Alekce5 им се допаѓа ова.
  7. minne992

minne992 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 ноември 2013
    Пораки:
    4.411
    Допаѓања:
    26.657
    Спинална незнам како е пошто не сум имала такво искуство , сама се одлучив на целосна. Битно се добро помина малку мачно будењето ама се на се добро
    Колку помалку размислуваш толку подобро ке поминеш , мисли на бебе и на себе и се ке биде во ред

На Alekce5 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. V.N.

V.N. Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2020
    Пораки:
    3.251
    Допаѓања:
    14.810
    Со првото како и да раѓаш секако е паника :)
    Јас ја родив ќерка ми со царски, со спинална анестезија. Те боцкаат во кичма не осеќаш ни ништо. Операцијата или пораѓајот како сакаш кажи го мислам дека е15 минути, после те средуваат и те носат на интензивна и препорачливо е да мируваш дури ни глава да не вртиш за да не ти се лоши. Додека си на интензивна полека почнува да ти се враќа чуството во нозете. Е сега првото станување после 24 часа е потешко, ама па проаѓа.
    Незнам каде планираш да раѓаш државно или приватно, ама процесот е ист разликата е во негата што ја добиваш. Ако те интересира нешто конкретно слободно прашај.
    Инаку мене сега ќе ми биде 2 царски, ама овој пат и јас ќе одам на закажано ( првиот пат ми пукна водењак, па ме чекаа да се отворам, па болли јаки и на крај под нож) така да и мене ме фаќа нервоза веќе. Сепак подруго е кога знаеш точно кога се ќе се случи.
    Како најтазе ете може и @eli25 кога ќе биде во можност да сподели

На Mateas, fana и Alekce5 им се допаѓа ова.
  9. Alekce5

Alekce5 Активен член

Се зачлени на:
    24 март 2022
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    3
    Ti Blagodaram mnogu, sekako sakam da cujam i drugi mislenja bi mi bile od korist, i kako e procesot okolu negata posle carski, za kolku vreme se oporavuvash ?

На Mateas и V.N. им се допаѓа ова.
  10. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.619
    Допаѓања:
    40.110
    Јас бев од памет извадена ама најмногу што ми дрндаа да форсирам природно.
    Самата операција ти не ја осеќаш. Кога ќе се врато осетот после, ќе имаш болки, но се се издржува.
    Јас бев под целосна, но не по мој избор.

Нега некоја посебна немаш, се бањаш, се поминуваш и неа. На почеток не со сапун само вода.
    Опоравањето кај секого е различно, јас многу брзо се опоравив. Трет ден ме пуштија, јас си варев кафе дома зошто сакав таманаки да ми биде.
    Ама кај секого е ова различно.
    Без паникаминстрес, нема да постигнеш ништо.

На Mateas му/ѝ се допаѓа ова.
  11. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.990
    Допаѓања:
    117.234
    Најнормално си се тушираш убаво ја бришеш раната и толку.
    Треба да јадеш често но по малку храна со растителни влакна за мека столица да нема потреба да напнуваш и тоа е...
    Ќе биде се во ред, не е страшно колку што изгледа :)

12. V.N.

V.N. Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2020
    Пораки:
    3.251
    Допаѓања:
    14.810
    Ооо и ова околу храната задолжително да внимаваш
    Мене никој не ми кажа и си почнав со грав, зелка, патлиџан...се што не треба :)
    Нешто по лајт за подобро и за тебе и бебуш полесно да ги помине грчевите

13. Adorabela

Adorabela Популарен член

Се зачлени на:
    10 февруари 2019
    Пораки:
    1.014
    Допаѓања:
    2.072
    Nishto ne e strashno....samo pozitivna misla,toa mora da pomine....i ne prashuvaj mnogu mnogu sekoja so svoeto iskustvo sho ne znachi deka taka i tebe kje ti bide.Eve jas se porodiv na 22.04 tuka sum za da ti kazham sve do najmal detal ako vekje tolku te interesira....

14. Be-yO-nCe

Be-yO-nCe Популарен член

Се зачлени на:
    6 март 2013
    Пораки:
    1.428
    Допаѓања:
    6.954
    И мојот не е баш мал 14тина цм и келоид.. |(
    Ама твоево ко баѓи да ми изгледа, низ цел стомак. Можи па така изгледа на слика.
    Како ти одеше опоравувањето?

15. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.619
    Допаѓања:
    40.110
    Што е келоид?

16. The_Doctor

The_Doctor Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јануари 2022
    Пораки:
    364
    Допаѓања:
    776
    Без паника. Првиот ми е царски со спинална но добив плус нешто за спиење така да целиот царски не без свесна... Убаво се освестив во шок соба.
    Така да секогаш има опција од кога ќе ти ја стаат спиналот да си бараш плус да појачаат доза на медикаменти у инфузија и да дремеш со цел да не им го слушаш цел разговор или едноставно да не паничиш.
    Околу опоравувањето јас мислев кујзнае колку тешко ќе биде, читајќи најразлични искуства но реално добро поминав.
    Точно дека првата вечер е поболна зашто добиваш и инекции за собирање на матка, но плус ставаат и нешто за болки посебно доколку си на приватно или доколку е желна сестрата во ГАК/Чаир...

Најбитното!
    Ние идеме на операција за убава работа! Да си родиме бебе:inlove:
    Во исто време има други што идат на некаква операција од друга причина и немаат избор...
    Ризици има секаде, за се...
    Но колку можеме да не мислиме на тоа... сепак вакви интервенции се прават стотици на ден.
    Со лесно :inlove:

На Sweetheart87, Alekce5, Mateas и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. doubleinfinity

doubleinfinity Популарен член

Се зачлени на:
    23 ноември 2012
    Пораки:
    2.402
    Допаѓања:
    4.968
    И мојава е околу 15 цм и од една страна сега ми е направен келоид...дали претходно си имала келоиди? или лузни од мала што се правеле како келоиди...мене докторката што ме правеше царски ми рече дека сум таква, склона на келоиди, бидејќи јас бев претходно правена операција од кила, и резот ми беше на исто место каде што сечат за царски, намерно така докторот ми го направи, за во иднина ми рече ако си царски само ќе се продолжи резот...и најдобриот хирург ми ја оперираше килата и пак цела рана ми се направи со келоиди ама јас појма немав што е тоа...кога почнав да одам на болница пред пораѓај докторката ми вика ама раната ти е цела со келоиди? и јас што? епа тоа задебелувањето ми вика се викаат келоиди и баш ме праша дали како мала ми се правеле лузни кои тешко поминувале...и кога ме прашевеа царски ми ја исчистија раната цела ама еве сега година и пол после царскиот гледам пак келоид...ама тоа е...изгледа стварно сум склона на нив

Келоид е како задебелување на кожата, побарај на интернет ќе видиш како изгледа, како парче кожа задебелено и поткренато

На Emotional123 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Addicted

Addicted Истакнат член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    136
    Допаѓања:
    65
    Еве и јас се породив со втор царски пред 9 дена. Иако втор, чувството на страв и неизвесност е неизбежно.. иако многу позитивно размислував во повеќе од времето последните денови имав моменти на голема нервоза и стрес.. Се помина добро, бев спремна психички и знаев што ме чека. Од дома отидов прочистена, таму не ми ставаа клизма, неколку инфузии и почна операцијата, ставањето на анестезијата не е болно само да соработуваш со анестезиологот. Операцијата траеше секако еден час, гледав и слушав и бев многу свесна за се (на првиот царски не толку). Од кога ќе го видиш бебето здраво и живо и ќе го доближат до тебе, во тебе ќе се разбуди една нова личност појака од било кога. Првата вечер исто очекував страшни и меиздржливи болки, но не беше така.. сестрите ставаа инфузии, инекции за болка и помина во сосем издржливи болки. Е сега понатаму опоравувањето не ми одеше многу лесно, имав и јаки главоболки од анестезијата, иако станав одма наредниот ден сепак чувствував јако болки, кои со инекции за болка поминуваа колку толку. Јас немам искуство со природен пораѓај, но немам лошо искуство со царски. Кога си го гледаш детето ти доаѓа сила за се.

На Speechless, Mateas, Snowflake92 и 4 други им се допаѓа ова.
  19. Be-yO-nCe

Be-yO-nCe Популарен член

Се зачлени на:
    6 март 2013
    Пораки:
    1.428
    Допаѓања:
    6.954
    Немам никакви други лузни освен бсж вакцината. Не ни знаев што е келоид.. Затоа толку тешко ми падна кога се направи ваква. Ама тоа е што е тука е иако сеуште не можам да се опуштам пред сопругот.. Колку и да е свето распнете ме ама јас изгрдена се осеќам.
    Дали те боли на допир?

20. doubleinfinity

doubleinfinity Популарен член

Се зачлени на:
    23 ноември 2012
    Пораки:
    2.402
    Допаѓања:
    4.968
    И јас не знаев што е келоид...ако не ми спомнеше докторката јас не ќе знаев..мислев нормално е раната од килата да ми е таква...

болки немам на самата рана, имам од страна од време на време кај ципата, иста болка што ја имав пред да се оперирам од кила, и се си мислам дека пак ќе ми се направи кила, зошто воопшто не се пазам, кревам дете од 12.5 кила и милиони други работи, одам на работа, после цел ден со него и искрено немам време за застанување, освен навечер и знам дека од тоа ме боли, најмногу од кревање ама никако да се чукнам во глава да престанам да кревам

во врска со самодовербата немам проблем искрено, бидејќи лузнава ја имам од 2018 година, сега со царскиов само ми ја продолжија, а операцијата од кила морав некогаш да ја направам така, не ќе оставев да се доведам во животно загрозувачка состојба заради една лузна...така и ова...мисли си дека таа лузна ти го даде најубавиот благослов во животот..немој да си толку строга спрема себе..

На fana му/ѝ се допаѓа ова.