Царски рез

Дискусија во 'Бременост' започната од hrizantema007, 20 март 2012.

1. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.604
    Допаѓања:
    76.836
    Многу долга рана... мојава 10цм е (ме копкаше, ја измерив сега), бебе од 3800г извадија и башка ме чистеа (мекониум многу од бебка). Итен царски со трчање во сала, за 7 мин ја извадија дека беше со паднати тонови, испиено и вдишано мекониум, а не ме исекоа многу и се чудев како успееа од толкацка рана да ја извадат... Имало сигурно некоја причина кај тебе, золва ми миом и вадеа и тоа надвор од матка и беше, матка не сечеа.. а раната огромна од крај до крај... Може и до кожата е нешто, еластичноста и сл :?: Мене најмал проблем ми беше тоа, па и повеќе да ми останеше белег, живи и здрави битно. Порано ама се замарав за белегот од слепото црево, планирав и тетоважа да напраам таму :rofl: Сега уште се познава тој (на 17г ме оперираа) и немам гајле :D

2. theTulipsLover

theTulipsLover Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јуни 2021
    Пораки:
    139
    Допаѓања:
    202
    После колку време од царскиот ти го донесуваат бебето во соба и ако е се во ред со мама и бебе колку денови се лежи во болница? За Чаир прашувам.

На Mateas му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.619
    Допаѓања:
    40.110
    Па вечерта после царски не, утредента, после 24 часа, вадат катетер и ти го носат.
    Мене ме држеа 3 дена.

На theTulipsLover му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Adorabela

Adorabela Популарен член

Се зачлени на:
    10 февруари 2019
    Пораки:
    1.014
    Допаѓања:
    2.072
    Tebe super posle 24 chasa....jas se porodiv vo 10 i 20 sabajleto vo 5 utredenta mi go donesoa:rofl:.

5. Arababy

Arababy Истакнат член

Се зачлени на:
    13 октомври 2021
    Пораки:
    1.115
    Допаѓања:
    2.022
    Јас во 14 часот се породив во 20 часот вечерта ми го донесоа

6. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.619
    Допаѓања:
    40.110
    Во Чаир? Како бе на сите различно?

7. Adorabela

Adorabela Популарен член

Се зачлени на:
    10 февруари 2019
    Пораки:
    1.014
    Допаѓања:
    2.072
    Ne vo Cair....jas sum porodena vo Struga

8. Saf

Saf Популарен член

Се зачлени на:
    6 март 2018
    Пораки:
    1.259
    Допаѓања:
    1.611
    Јас се породив сабајлето, вечерта кај 6 саат ми го донесоа на интензивна да го видам. 3 дена држат со царски ако е се во ред.

На Mateas и Bebulleee им се допаѓа ова.
  9. Mateas

Mateas Истакнат член

Се зачлени на:
    1 март 2021
    Пораки:
    283
    Допаѓања:
    600
    Isto za carski vo Cair prasuvam..posle samata procedura na carski, ne nosat vo shok soba ili?
    I kolku vreme lezime tamu i kade ne prefrlaat potoa..?
    Koga ni davaat torbica ili telefon da se slushneme so najbliskite?
    Prv poragjaj mi e, a se blizi za nekolku dena pa da se informiram. :l:

Sorry na latinica

10. The_Doctor

The_Doctor Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јануари 2022
    Пораки:
    364
    Допаѓања:
    776
    Прв ден ме сместија на патолошка, тој ден пред прием земаат крв, ехо, цтг де по ред. Вечерта одиш кај анестезиолог за да те распраша околу предходна здравствена состојба алергии и сл.
    Сабајлето околу 5-6 те будат, правиш цтг, па клизма добиваш, па потоа одиш во преродилна. Таму една сестра запишува некои податоци околу тебе, друга ти става канила, трета ти става катетар. Колку и да звучи лошо катетарот сепак не го осеќаш како нешто болно туку е малку непријатно али и ептен брзо го ставаат така да дур де освестиш имаш веќе катетар. Потоа чекаш ред за сала...
    Кога одиш во сала анестезиолог те боцка со спинал кое исто така не енешто болно сл. како крв кога ти се зема го чусвтвуваш.
    Почнува породувањето...
    Јас искрено ништо не се сеќавам бидејки ми ставија и за спиење малце али. ич не се бунам околу тоа :D
    Се расонив убаво во шок соба, погледнав во саат и видов дека се на се сум била околу 20-30мин во сала.
    Цел ден си лежиш во шок соба. Јас искрено немав никакви болки до вечерта, кога почнав да осеќам болки бидејќи ставаат и ампула за собирање на матката. Ама ќе си побараш нешто за болки и ќе добиеш. Цел ден си без телефон, не дозволуваат телефон во шок соба, се дур не те префрлат а одделение кога и ти ја носат торбицата. Вечерта околу 10 ни ги донесоа бебињата на кратко да ги видиме 
    Следното утро околу 6 те будат и следува подготовка за прво станување од кревет. Не се плаши, боли точно, но не е нешто што неможе да се поднесе. јас сама си се исправив и чекав да дојде сестрата да ми помогне околу одењето до лавабо.
    Дур лежиш во шок соба мнооогу течности пиј, и така имаш катетар.
    Во соба мене многу доцна ме префрлија, некаде околу 4 следниот ден али тоа беше зашто ептен немаше место па чекав да се ослободи кревет. Обично помалце де седи во шок соба.
    Од кога ме префрлија во соба преубаво, неможам да се пожалам. И сестрите фини и све.
    Телефонот беше до мене, најпосле можев да се чујам со блиските.
    Бебето ти го носат најаднео средено и мирно си лежи до тебе во креветчето. Ти се чудиш што е волку мирно:D:D
    Во четврток ме примија на патолошка, петок сабајле се породив, сабота попладне во соба бев, понеделник околу
    12 ме пуштија.
    Мислам дека се објаснив, ако имаш уште некое прашање слободно :)

На unearthlysarah, Freckles., Kolache na mama и 2 други им се допаѓа ова.
  11. Mateas

Mateas Истакнат член

Се зачлени на:
    1 март 2021
    Пораки:
    283
    Допаѓања:
    600
    Премногу ти благодарам на исцрпниот одговор, ми значи и верувам ќе помогне на многу кои за брзо ги очекува овој чин кој е бесценет, бидејќи ни го дава најголемото богатство во рака! :l:

Ете некои детали не знаев, сега ми се многу појасни. Мене секако требаше да ми закажат дека сум со близначиња (36+5), но ми рекоа понеделник на ехо и цтг па после тоа ќе видиме кога ќе закажеме... Од една страна сум со возбуда што/како ќе биде, а од друга едвај чекам да ги запознаам бебињата :sun::sun:.

На Freckles. му/ѝ се допаѓа ова.
  12. The_Doctor

The_Doctor Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јануари 2022
    Пораки:
    364
    Допаѓања:
    776
    Нема проблем и мене многу ми требаше искуство од прва рака па затоа знам колку секое мислење ти е битно...
    Значи понеделник ќе бидеш 37+1, немора да значи дека тогаш ќе те задржат. Ако бебињата си се стабилни, со доволно плодова вода, уредно цтг, тогаш може за 2-3 дена да те викнат пак.
    Мене така ме викнаа во понеделник и се договорив прием за четврток да правиме кога бев 38+3.
    Кај тебе се близначиња, не би требало подолго од неделава да те држат непородена.
    Кој доктор ќе те пораѓа?

13. Inamya

Inamya Популарен член

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    1.475
    Допаѓања:
    4.283
    Мајки, после царскиот точно еден месец крварев. Кога да одчекувам циклус? Или индивидуално е?

14. The_Doctor

The_Doctor Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јануари 2022
    Пораки:
    364
    Допаѓања:
    776
    Јас добив редовен циклус точно 40тиот ден.

На Inamya му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Adorabela

Adorabela Популарен член

Се зачлени на:
    10 февруари 2019
    Пораки:
    1.014
    Допаѓања:
    2.072
    Individualno e...ama povekjeto dobivaat odma...jas se porodiv 22.04 a dobiv na 11.06.

16. Mateas

Mateas Истакнат член

Се зачлени на:
    1 март 2021
    Пораки:
    283
    Допаѓања:
    600

Па и јас според тоа дека се близначиња мислев дека порано, сега гледам на апликацијава сум утнала 1 ден, всушност понеделник ќе бидам точно 37.
    Требаше др.Неџипи, но на одмор е и се враќа во сабота на 2ри.., ми го препорача др. Трајчевски (ако дојде до пораѓај меѓувремено додека е на одмор), бев кај него на ехо, но не успеав да се договорам дека тој би ме пораѓал, туку како што го разбрав кој и да се падне :|.
    Ми ја препорачуваа и Скепаровска, ако не издржам додека да се врати мојот др., па ќе видиме што ќе кажат во понеделник :)
    Не сум сигурна за ништо уште а знам дека се ближи денот, стомакот нагло ми се спушти надоле овие 2/3 дена:!:

17. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.524
    Допаѓања:
    38.737
    Јас по година и пол добив :rofl: така да индивидуално е.

На MilaSs12 и Inamya им се допаѓа ова.
  18. The_Doctor

The_Doctor Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јануари 2022
    Пораки:
    364
    Допаѓања:
    776
    Сите доктори што ги наброја се супер. Така да кај кој и да си, без гајле.
    Чим е таква работата може и Неџипи да го чекаат ако се е во ред.
    Како и да е, во понеделник ќе знаеш повеќе...
    Со лесно

19. Mateas

Mateas Истакнат член

Се зачлени на:
    1 март 2021
    Пораки:
    283
    Допаѓања:
    600
    Да, така е. Ќе биде во ред само со позитивна мисла..

Ти благодарам најмногу, секое добро! :inlove:

На The_Doctor му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.798
    Индивидуално е. Јас имав некое крварење на 40тиот ден и мислев дека е менструација, а како што читам скоро секоја била во иста ситуација, па ќе го помеша со мензис. Инаку, добив некаде после 6-7 месеци, раат :)