Ако мислиш на седната па да станам одма,а од легната скроз да станам после една недела....иначе од кога дојдов дома дури и спиев седната ...така поубаво и поудобно ми беше.
На првата контрола по една недела од кога дојдов дома....само два конца со скалпел ми сецна и толку.....ништо не осетив ...
Mene me operiraa vo 10.30 h petok, stanav sabotata okolu 14.00 h . Da ne te lazam i najstrasno e stanuvanjeto posle celata procedura.Za ranata ne se grizi, nema nisto da i bide, misli samo deka mora da stanes i ohrabri se. Jas prviot pat ne uspeav da stanam , mi se zavrti se pred mene, pa legnav i mislev deka nikogas nema da stanam, no vtoriot pat si dadov sila i stanav. Za 5 dena se cuvstvuvav dobro i spremna da se grizam za 2 deca. Spremi se dobro psihicki i se ke bide dobro.
Јас станав следниот ден едвај. Па наредниот ден два или три пати со помош од сестрите. Многу ме болеше се и се чудев дома што ќе правам. Четвртиот ден сама се бањав полека полека но успеав. Дома уште максимум 5 дена се тетеравев. Еве после месец ипол се правам ко порано, веќе и вежбам. За станување помагај си со рацете, а за раната не се плаши нема да се отвори. Секој ден ќе ти е полесно, не се секирај
А женски ако лепенката на раната е од страната малку пододлепена има гајле? Сестрите ме убедуваат дека не било страшно,ама ми е страв да не навлези некоја бактерија
Велат крстот, значи назад во радиус на матката, ама не мора да значи, со првото, немав болки во половината, само нагони за по голема нужда и болки напред. Овој пат имав контракции константно што последните неколку денови се качуваат до 100 на ЦТГ и се чудеа докторите и сестрите, па бев сосем затворена ( ако прашуваш за породилни)
Да После недела дена бев само за кончињата од страна ми ги сецна и толку Ништо не ни мачкав само се миев со вода
Дали после царски сте имале потешкотии со дишењето, како задишаност,конкретно во болничките денови, втор ден после операција? И кога лежам имам некое чувство на стегање во едната страна од градниот кош и вратот. Притисокот нормален.
Како гушење осеќав првиот ден кога си дојдов дома, значи 4ти ден од породување. Не сфаќав што ми се случува и испаничив, а уствари млеко ми надоаѓало... Ако си уште во болница, нека стави доктор слушалка на гради за секој случај, али без гајле може само млеко да ти доаѓа.
Велат цревата притискаат нагоре и слабост на абдоменални мускули, многу често се случувало, ама ќе ме прегледа доктор. Хоуп соу
Уште неколку совети за царскиот што добро ќе беше да ги знам однапред. Гасовите никако не ги задржувајте, нема срам тука. Кога ќе станете што поисправени бидете и внимавајте на дишењето. Мене ми беше тешко 3 дена дишењето, дишев брзо и ко кратко да речам, ама приметив дека колку сум поисправена толку дишењето ми се стабилизираше. Главата исправена кога станувате и одите за да не ви се врти. Од адреналин кога ќе си одите дома ништо нема да ве боли, јас наведната патики облакав Со лесно на сите и брзо опоравување
А дали ви се гадеше и имавте нагон за повраќање од кога ја ставија спиналната??? Кај мене тоа се деси, и незнам дали како несакан ефект од спинал, дали притисок ми се качил од страв... појма неам
Јас имав, ама мислам од возбуда, страв....им кажав, ми ставија нешто во инфузијата и за 1 мин ми пројде..