Zhenata mora da ima pravo na izbor kako ke se poragja dokolku toj izbor ne go zagrozuva nejzinoto zdravje ili zdravjeto na bebeto.
Докторот прави проценки и одлучува за ризиците и целокупната состојба на трудницата и бебето. Инаку да, целосно поддржувам правото на трудницата да избере дали сака епидурал или не, да и биде дадено како опција.
А дали знаеше за здравјето на бебето подобро е природно? Дека со царскиот не ги добива потребните бактерии од мајката.
Znachi mozhe da izbere epidural, a ne kako ke se poragja. Toa nema smisla. Vidi i ovde na forumov kolku chlenki se porodile so carski i kako pominale, a kako pominale onie so prirodno.
Има смисла, и тоа голема. Имам три деца родено и лично доживеано секаква варијанта од пораѓај, точно знам како се одвива и без да читам како поминале другите.
И јас сум царски душо уживај. И не, не се сметам помалку мајка. Нејсе, мислам дека не е целта да се расправаме и докажуваме иако и мојот пост беше таков. Вистина е дека и со царски и природно може да има компликации и секој организам различно се опоравува. Лично сметам дека општо и генерално, како што имаше пишано и друга членка, природно е подобро. А кој како сака нека се пораѓа. Се надевам ќе родам и природно па ќе можам да споредам. Може грешам, којзнае
Ako e prirodno ne znachi deka e podobro. Smetam carski e mnogu podobro od prirodno, zatoa sho e i pobrzo, i pomalku bolno i najvazhno ne se machi zhenata ni bebeto. ( pri poroduvanje, se machi i bebeto, da) Znam sluchaj kade sho zhenata prirodno se poragjashe, bebeto ne izleguvashe, pa mozheshe da se zadushi. Ete kolku e podorbo prirodno.
Јас се плашам да не те чита некоја новопечена трудница којашто сеуште не е доволно едуцирана и да помисли дека стварно царски е подобро. Сигурно фемина форум е единственото место на кое што пишува дека царски е најдобро. Затоа е најдобро до секој член да пишува колку години има, според мислењава не ми изгледаш како да имаш допирна точна со брак, бременост, бебе.
Зошто сркогаш се фаќате за лошите приказни? А знаеш колку позитивни случаи на природно породување има? Знам најмалку пет што се породиле во рок од макс 4 саати од прием. Нвм, кој како сака нека се пораѓа. Тука ќе се одјавам од муабетов. Како и да се породите со лесно нека ви е. Кога го држите бебето во рака на секоја болка се заборава
Dali sum vo brak, imam bebe, e moja lichna stvar. Ovde sme na anonimen forum i ne generalizirav tuku pishav: SPORED MENE E PODOBRO, ili vo prevod ja taka ke se poragjam. AMA toa NE znachi deka velam site taka da pravat. Ne mi isprevtruvaj zborovi.
Od iskustvo so priroden poragjaj i carski rez, so carski pominav prelesno, za edna nedela kako da ne bev ni porodena. Ne velam deka nekoja nema da pomine prirodno, no ete , moeto iskustvo e takvo. Da znaev i za prvoto ke birav carski.
Не внимаваат на ништо по болниците, моја братучеда инвитро беше 2 пати , ајде успеа некако и на крај за пораѓај одбра државна болница. Проценија дека може да роди природно. Роди и после пораѓајот заврши на операција на пршлени во систина. Ништо не успеа операцијата бадијала. Сега цел живот криви...ебати проценката
Кога ќе напишете да не се мачело бебето при природно Бебињата се раѓаат така од кога постои човештвото, какво мачење. Доктор само треба да одлучи дали царски или природно според здравствената ситуација, а не според желба на трудницата зошто царскиот е операција која носи ризици како и секоја операција и никој доктор не смее да прави операции онаму каде што нема потреба за операции. Во Македонија за жал нема епидурал на државно и навистина е жално при толку напредната медицина единствена опција за безболен пораѓај да ти е царски, ама тоа е друга тема. Ако се збори општо, царски или природно, некогаш толку за се и свашта се форсира тоа право на избор на жената и кај што треба и кај што не треба, ко демек ако си жена, не можеш да згрешиш за ништо, ма постручни сме ние и од гинеколозите, и никако поинаку зошто боже пази не е феминистички да се пререче на жена за ништо. Прво правило во медицина е Не прави штета, така што, не, дури и жената да сака царски, не би требало да се сечат здрави 6 слоеви за кои немало потреба да се сечат. И точно е тоа дека децата со царски кои не ги добиле микроорганизмите низ каналот се посклони кон разболувања, сакала или не, тоа е факт.
Prvo, znam sluchaj kade sho mozheshe da e opasno po zdravjeto na bebeto. Vtoro nikoj ne forsira carski zaradi feminizam, tuku ako ne sakam da ragjam 10 saati i da se macham, ke idam na carski i mnogu pobrzo i polesno ke se zavrshi. Treto nikoj ne veli deka sme postruchni od ginekolozite, ama treba da postoi izbor, pa ginekolog da proceni dali e izvodlivo toa ili ne. Druga rabota e toa sho velish deka carski e operacija i nosi rizici, pa ako nema potreba da ne se ide na operacija. Ako nema potreba da se ide na operacija, zoshto postojat plastichnite operacii? Kako vo toj sluchaj zhenata ima pravo na izbor (ako saka pravi plastichna operacija, a ako ne saka ne), ama koga stanuva zbor za carski, da nema izbor? Koja e logikata? Zoshto da mozhesh pravish plastichna ako neshto ne ti se dopagja na teloto (da, ima iskluchoci kade mora da se napravi plastichna operacija na pr. pri izgorenici i sl), a da ne mozhe da si izberesh kako ke ragjash? Zashto ti kako sho kazha da ne se pravi operacija kade sho nema potreba, zoshto postoi estetska hirugrija?
И јас знам случаи каде од царски настанале опасни компликации па тоа не значи дека не треба да се применува царски. Тоа што знаеш еден случај никако не го побива фактот дека природното пораѓање онаму кај што може да се примени, е подобро од царскиот, а царскиот да се чува како опција кога ризикот од природно го надминува ризикот од царски. Има студии и статистики што тоа го докажале, мојот и твојот еден случај што ги знаеме ништо не значат. Во однос на пластичните операции, во медицина менталното здравје на личноста е исто околку важно колку што е важно и физичкото, така што ако некој недостаток или естетски проблем на некого му ја убива самодовербата, секако дека тоа е индикација за пластична хирургија зошто со исправка на тој проблем му се подобрува квалитетот на животот. Со природно пораѓање, ќе имаш болки 10 саати, ама толку ќе се, за 10 саати ќе се заврши. Не е никако споредливо со естетски проблем што го носиш секојдневно, цел живот. Овие две работи ќе беа споредливи само ако природното раѓање траеше 20 години, а не 10 часа или некој естетски проблем да траеше 10 часа, наместо 20 години и повеќе. Да имаш крив нос 10 саати, секој пластичен хирург ќе ти рече нема зошто да те правам операција, почекај 10 саати и ќе имаш прав нос, е така исто е и со царскиот без потреба. Она за кое треба да се бориме е да добиваме епидурал на државно, зошто секоја жена треба да има право на безболен пораѓај, без притоа да се изложува на непотребни операции, а не да романтизираме работи што не се за романтизирање. Фала Богу што има царски за онаму кај што е потребен, но тоа "полесно ќе се заврши" апсолутно не е точно. Буквално за секоја можна болест или состојба, секој добар доктор прво оди со најмалку инванзивното решение, па тоа ако не функционира се оди на следен чекор.
Помалку болно? Премногу болно прво станување, ти иде дс се свиткаш како кифла додека да ти заздрави раната, можни инфекции на раната, можности да ти остават пар ножици во матката... Еве скоро година подоцна на периоди уште имам болки, кичмата никогаш нема да ми се оправи... Еве супер ми е после царскиот хахаха, не. Царскиот постои за да се интервенира во ситуации како таа што си ја спомнала. Не е ниту подобар, ниту полесен начин на пораѓај, единствено е решение да се спасат животите на мајката и бебето кога веќе пораѓајот по природен пат не е опција.
Јас толку сум преплашена од анестезијата, што потајно посакувам да се отворам скроз и да родам природно. Не можам да ве сфатам како сакате царски. И после 9 години, еве цела бременост имам поголеми болки заради за царскиот. Како идеализирате операција, не знам.