Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Царски рез

Дискусија во 'Бременост' започната од hrizantema007, 20 март 2012.

1. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.606
    Прво честитки мајка!
    А како си фатила инфекција? Немам такво искуство но те бодрам да издржиш храбро, ќе помине голготата, па дома ќе уживаш со бебчето... Сѐ поминува. Биди храбра и истрајна!

На galapce му/ѝ се допаѓа ова.
  2. pravnicka2

pravnicka2 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 март 2013
    Пораки:
    296
    Допаѓања:
    333
    Јас се породив во државна болница со царски рез со епидурална(спинална анастезија) Кај мене немаше потреба од царски рез,можев и природно,но ете желба ми беше за царски.Се договорив со докторот за датата на пораѓај да биде 2 недели порано(38 недела)
    А за во Плодност,нема дилема,можеш да се породиш како сакаш без никакви "ургенции",бидејќи една ти е цена за природен пораѓај,а друга за царски рез.Знам доста родилки кои се пораѓаа во Плодност со царски рез каде немало потреба за тоа.
    Јас лесно поминав со царскиот,немав никакви тешкотии.Раната ми заздрави за многу краток период.

На MaLeCkO :) му/ѝ се допаѓа ова.
  3. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.234
    Допаѓања:
    76.247
    Privatnite ne gi ostavaat zenite tolku da se macat i mislam deka ako bev na privatno (drzavno me ispomacija da rodam bebe od 4ipol kg, baska vo 42ra nedela), kje me zemea carski ili kje mi olesnea so epiduralna, sepak drugiot den od poragjajot bev kako nova. Jas mnogu se plasev od carski pa, voopsto ne sakav carski. Majki ako mozete prirodno zasto da barate carski? Ako se vika carski, nema voopsto kako carici da se osekjate posle taa operacija :D Normalno ako ima potreba za carski samo ili ako e prvo bebence a zenata e vekje vo godini (dve zenicki znam koi se 42 god i carski gi zemaa poradi rizik)... a edna majka znam brkase vrski za carski od strav, gi fati i posle se ispozali kolku bilo tesko... jas neznam kako moze nekoj da go pobara toa secenje na stomak 3 sloja secat :o zenata e sozdadena so takva karlica da moze da iskoci bebeto od tamu dole...

На Eli23 и Kaetana им се допаѓа ова.
  4. awl

awl Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2012
    Пораки:
    624
    Допаѓања:
    1.128
    Јас немав преференца дали природно или царски, реков како ќе каже докторот така ама ете искочи царски. Анестезиологот ме убедуваше со спинална ама одбив и реков целосна. Дека добро избрав ми потврдија 3 доктори пред оперсција - немаб потреба да знам што се случува во сала ниту да памтам мириси и звуци од операцијаѕа.
    И пак да се породувам би одела со целосна ако треба анестезија. Или ич или се:) инаку раната е добра, по 3 дена нормално се движев, односи по 1 месец со одбрение од лекарот, и секако циклус по 2 месеци :(

На Eli23 и tincemajmunce им се допаѓа ова.
  5. Pcelka94

Pcelka94 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јуни 2015
    Пораки:
    1.205
    Допаѓања:
    4.390
    Да си прашам јас дали некоја од вас имала нешто слично матка наместо со еден отвор да има два и тоа (|) е вака ми е отворот на матката и кога го прашував гинек. не ми дава никакви информации за каков пораѓај ќе имам а други ми ја вртат темата на разговор и пак ништо со прашалници останувам во глава а веќе сум скоро 30 г.н
    Ако имала некоја нешто слично или ако знаете нешто пишете ми :) дали би бил со царски или природно оти онака кога ќе се подзамислам како ли таков отвор би се отворил:wasntme:

6. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.121
    Допаѓања:
    2.710
    ^ Мораш да одиш на второ мислење, т.е. да си одбереш доктор кој што ќе те пораѓа, и од него ќе си бараш да ти објасни се !! За нашиов добро знаеме дека ништо не кажува.
    П.С. ти даде ли мајчина книшка?

На Pcelka94 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Pcelka94

Pcelka94 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јуни 2015
    Пораки:
    1.205
    Допаѓања:
    4.390
    Ни со првото ми даде ни со второво иако секое идење на преглед му зборам али џабе .
    А за второ мислење кога и да побарав ми мењаат теми само никој ништо не зборува и не знам на што сум веќе , па сега на ГАК деновиве планирам да пробам да ја побарам и разговарам со бабицата што ме пораѓаше со првото синче некој совет да ми даде да си знам за царски или за природен пораѓај да се спремам.
    А овој нашиот сега во петок пак ќе го прашам што и како би се одвивало и баш да видам дали ќе збори а мајчина книшка сега сама ќе си купам и све сакам да ја потпуни од почеток на трудноча кога него го мрзи да даде.
    Тебе ти даде ли?

8. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.121
    Допаѓања:
    2.710
    Не бе затоа и прашувам. Ти барај си доктор на ГАК не бабица. Доктор кој ќе те пораѓа. Да видиш можеби ќе одите директно на царски. А од овој не очекувај дека баш сега ќе ти објасни , како не бе. Ужас еден. Јас почнав кај Снеже сега и Сузе ја откачив.

9. Pcelka94

Pcelka94 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јуни 2015
    Пораки:
    1.205
    Допаѓања:
    4.390
    @slobodka и јас кај Снеже се почесто идам ама сега за кај него ми закажаа па јас за секој случај ќе го прашам пак а на ГАК морам некој искрен да барам не ми се дреме со скрстени раце.

На slobodka му/ѝ се допаѓа ова.
  10. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.121
    Допаѓања:
    2.710
    Kolku kosta carski na GAK?

На Pcelka94 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Pcelka94

Pcelka94 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јуни 2015
    Пораки:
    1.205
    Допаѓања:
    4.390
    Ич не кошта државно е и со упат од матичен дека не може природно дека ќе мора царски .

12. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.121
    Допаѓања:
    2.710
    Znaci ne go racunaat kako nekoja dopolnitelna intervencija sto ke kosta dopolnitelno a? Znam deka za prirodno ne se plaka nisto so upat, ama za carski ne mi bese jasno kolku ke me kosta.

13. Pcelka94

Pcelka94 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јуни 2015
    Пораки:
    1.205
    Допаѓања:
    4.390
    И тоа си е државно некои со итен царски завршуваат некои со упат од матичен дека мора царски , а тебе ти кажаа ли царски дека ќе треба?

14. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.121
    Допаѓања:
    2.710
    Pa najverojatno ke bide carski.

15. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.197
    Допаѓања:
    106.218
    Пρед една година се најдов на муебет случајно и ми κажаа деκа на доκтоρите во дρжавни болници им биле огρаничени κолκу цаρсκи ρезови може да напρават. Сега ваљда κо ќе се моρа се моρа, ама поρигоρозно било и пρво пρоба за пρиρодно па κо ќе не оди тогаш цаρсκи. Тоа κо го чув нит тρудна бев нит ме засегна, не ми беше во план уш едно, и сега ми теκна, јас κун κρај на деκемвρи сум, дан ми ρечат κвотата е пополнета за овој месец ај одиме пρиρодно:worried: аκо е таκа ќе се стисκам неκаκо па пρви да фатам ]:)

16. Pcelka94

Pcelka94 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јуни 2015
    Пораки:
    1.205
    Допаѓања:
    4.390
    Има сега повеќе царски што ги прават него природно што се пораѓаат , многу жени се со тесни карлици или наопачки бебето или пак карлично свртено , на 20 мин. проверуваат во предпородилна колку е ЦТГ отчукувањето и колку прста е отворена жената , јас вчера се чув со доктор од ГАК и фала богу камен од гради ми падна знам дека природно ќе си биде дури и ако се видело на прегледот последен дека нема шанси за да се отворам одма без да ме мачат царски ќе ми напраат.

17. MilaP

MilaP Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.150
    Допаѓања:
    53.146
    Samo za carski naplakas nekade okolu 700den so se infuziite i lezenjeto vo bolnica,toa ti e kako participacija no samo ako imas osigoruvanje,ako nemas si plakas na privatno,neznam tocno kolku e i ne e vazno dali e moralen ili ne.
    I nema vrska deka doktorot ima odredeno kolku operacii smee da izvrsi, sekoj doktor smee da operira samo edna den vo nedelata,osven vo slucaevi koga toj doktor ne e sloboden a mora da bide pacientot operisan od bilo koj problem.

Isto taka tie upati od maticni deka mora so carski pagaat vo voda ako doktorot koj te primil smeta deka mozno e da se porodis prirodno,dokolku se zainati dzabe ti e se osven ako ne si fatis vrski,ete @tweety26 e najpresniot primer kade toa ne se primenuva i taa trebase da bide so carski no na kraj si se porodi ako moze da kazam sama :) bravo za nea :*

Последна измена: 17 октомври 2015
    На danichap, Fatalnata, joy1 и 2 други им се допаѓа ова.
  18. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.234
    Допаѓања:
    76.247
    Порано жени со тесни карлици, бебиња наопачки па успеале да се породат природно, не е дека повеќе во денешно време се такви жените родени, тоа се е од страв, паника.... еве другарка цела бременост не се плашеше, сеа недела пред пораѓај и текнало да гледа пораѓаи на youtube и сеа цела е во паника, порано не ни знаеле, не ни имале предавања како да дишат па се пораѓале природно, немало закажано царски, само ако не успееш природно е тек тогаш итен царски... еве мене мајка ми ме родила карлично, со газето сум искочила :)

На Pcelka94 и MilaP им се допаѓа ова.
  19. elena.mak

elena.mak Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.670
    Допаѓања:
    11.528
    Me iritiraat vakvi komentari mnogu, bez ljutish. Kerka mi se zaglavi na pola glava! Porano ne ragjale taka, tuku taka umirale i majki i bebinja. Carskiot rez e potreba, ne luksuz! Jas imam tesna karlica, i samo edno ke kazam-kako porano ne me odnesoa vo sala! Izgubi tonovi, pa moraa trista gluposti da i pravat posle. So sin mi istoto se potvrdi-golemo bebe, ke se zaglavi, carski. Brzo se otvaram, dodeka da stignam do sala i on se zaglavi. Zatoa zarabotiv 28 cm rana na stomak, i 15 min i vise ne mozea da go izvadat! Da sme srekjni sto postoi carskiot. Znam deka ti rodi golemo bebe, alal da ti e, ama si mozela! Ne e se do sakanje.

На AlchinovaR1979, <3 pleza4e <3, MaLeCkO :) и 6 други им се допаѓа ова.
  20. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.074
    Допаѓања:
    77.011
    Јас се породив царски ама затоа што морав.Ме држеа 18,5 саати со надеж дека ќе се породам природно,отворена 10 прста од 10 сабајлето до 20 вечерта затоа што сакаа да ме породат природно,башка немам тесна карлица и можеше пораѓајот да оди како песна.Арно ама бебето се умотало во папочна врвца и место да се спушта она се качуваше нагоре.На крај после цело мачење и дрскост итно ме однесоа во сала и без да чекаат да се успијам почнаа да ме сечат.После тоа раната многу тешко ми заздравуваше,од болница ми забранија да ја топам цели 14 дена,па ми загнои раната затоа што заборавиле конец па кога ми го вадеа ѕвезди избројав ама ете се поминува.
    И на крај си добивав коментари дека мајки се само тие што родиле природно,што го осетиле до крај пораѓајот и ден денес се чудам како може да постојат такви луѓе.
    А со второво здравје сакам природно од причина што се измачив со првото и што многу лошо заздравував после царскиот,башка траума ми е што го осетив сечењето,што се слушав во сала и што ја осетив и таа страшна болка.
    Инаку по државните болници пораѓај не се плаќа,јас за царскиот не платив ни денар во Чаир.

На MaLeCkO :) и Pcelka94 им се допаѓа ова.