Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Царски рез

Дискусија во 'Бременост' започната од hrizantema007, 20 март 2012.

1. juli rak

juli rak Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    227
    Допаѓања:
    358
    Jas sum lepena ranata ne ja cistev I koga si dojdov doma vednas se istusirav, taka mi dr. Sovetuvase , inaku za glavovolka iMav uzasna I Mislam déka bese od spinalnata I ne vo ja preporacuvam, isto problemi so probivanje na kanalite za mleko, necicanje na bebe I na kraj mastitis e taa bolka ne mozam da ja opisam se na se za vtor poragaj bi sakala prirodno guski

2. Babyboom988

Babyboom988 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 септември 2015
    Пораки:
    51
    Допаѓања:
    83
    Devojki da ve prasam, Kako Vi izgleda ranata od carski, pomina edna nedela, nemam nekoi jaki bolki ama okolu ranata MI e nekako poduvano, dali e Normalno? Malku me plasi, pa se mislam da ne MI e taka od toa sto Sama si gi izvrsuvam obvrskite okolu bebush.

3. MilaP

MilaP Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.150
    Допаѓања:
    53.146
    Obvrskite okolu bebeto i domasnite raboti slobodno mozes da si gi izvrsuvas,no ne se opteretuvaj,nemoj da krevas tesko.Normalno e da e malku podueno,sepak rana e i moze na dopir da ti bide kako otrpnato mestoto kaj ranata.

На Babyboom988 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Tinushka

Tinushka Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2010
    Пораки:
    1.281
    Допаѓања:
    4.895
    Купи хидроген и бетадине и чисти ја барем еднаш дневно за побрзо да зарасне . Јас ја премачкував секој ден и немав проблем :)
    Значи прво со газа и хидроген помини со газа преку раната, после со бетадине , почекај да се исуши и не облекувај гаки со премногу тесен ластик .

На Babyboom988 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Babyboom988

Babyboom988 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 септември 2015
    Пораки:
    51
    Допаѓања:
    83
    На MilaP и Tinushka им се допаѓа ова.
  6. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.197
    Допаѓања:
    106.218
    @Babyboom988 мене две недели ми беше отечена раната, трет пат на истиот рез бев, чистев со хидроген и ставав бетадине, па кога спласна отокот се мачкам со домашна маст за изгореници, омекнува местото и не чеша.

На juli rak и Babyboom988 им се допаѓа ова.
  7. eatpraylove90

eatpraylove90 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2015
    Пораки:
    550
    Допаѓања:
    861
    Mene me interesira po vtor pat secen istiot rez poveke boli ili isto? Uff i jas loso pominav na carski bolkata pri prvoto stanuvanje pekol, a i sekoe naredno nisto podobro :( Tesko se oporaviv i sreka imav pomos okolu maloto. Ali me intetesira za vtoro mi kazaa istior rez go secat i deka mnogu poveke bolelo...A ranata ne ja mackav so nisto ubavo si zarasna i imam epten mala linija :)

На Eli23 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. MilaP

MilaP Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.150
    Допаѓања:
    53.146
    Ne boli poveke,isto boli.Jas i tretiot pat nemav nikakvi problemi samo ranata mi bese pogolema.

На Eli23 и eatpraylove90 им се допаѓа ова.
  9. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.197
    Допаѓања:
    106.218
    Мене напρотив втоρиот пат помалκу болно ми беше и полесно станав, ама бев со заκажан поρаѓај и целосна анестезија, κаде два дена нема станување ни пиење, а тρетиов со спинална бев, дуρ помина дејството на анестезија пρоделува аналгинот. Одма се пие соκ многу и станувањето по 24 часа пρелесно ми беше, ни болκа ни вρтоглавица.
    И дρуги ρеκле втоρ пат повеќе боли, моето исκуство напρотив. Би одела на уште едно :) но не смее. Хехехе

На juli rak, Kaetana, Eli23 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. Eli23

Eli23 Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    4.602
    Допаѓања:
    48.966
    А Бубале, зашто сите три со царски? Твоја желба или мораше?
    Дали ако едното од нив било со природно, можеш да одиш на четврто?

Инаку за болење боли - првото станување, па и секое следно. ЈАс две недели имав болка при станување.
    А станав и работев по дома релативно брзо.
    И во болница не секогаш ми даваа инекција за болки, во лежечка положба немав болки.

11. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.197
    Допаѓања:
    106.218
    Еден цаρсκи - сите цаρсκи, особено аκо се набρзо κо κај мене:) и после тρи ц. ρ. ρизично би била и бρеменост и ρаѓање за мајκата, сечена κρпена матκата не би издρжала

На Eli23 и MilaP им се допаѓа ова.
  12. Smizzy

Smizzy Популарен член

Се зачлени на:
    7 ноември 2010
    Пораки:
    852
    Допаѓања:
    4.150
    Немора царски после царски, сестра ми првото го роди на царски, а второто после точно 3 години природно.

На juli rak, Kaetana и Eli23 им се допаѓа ова.
  13. Marick14

Marick14 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 март 2013
    Пораки:
    3.679
    Допаѓања:
    2.932
    Мене како машко, што незнам, ме интересира што е разликата помеѓу Царски рез и стандардно породување?

При кои ситуации се прави Царски рез?

14. Eli23

Eli23 Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    4.602
    Допаѓања:
    48.966
    Компликации во текот на природниот пораѓај, големо бебе-мала карлица кај мајката, доколку со природен пораѓај би се наштетило по здравјето на бебето или мајката...јас за овие ситуации знам.
    Ако има некое медицинско лице сигурна сум и стручно ќе објасни подобро.

На Kaetana и Marick14 им се допаѓа ова.
  15. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.606
    По ново, царскиот се прави и кај бремености каде бебињата се карлично свртени, тоест со нозете надолу. Порано природно ги породувале, ама потежок е природниот пороѓај така.

Кај близначка бременост исто се препорачува, и кај бремености каде што мајката има некоја здравствена состојба.

Лично јас бев со царски затоа што го надминав терминот, а и со провокации два дена не сакаше да се отвори грлото на матката.

На Marick14 и Eli23 им се допаѓа ова.
  16. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.606
    Консултација - помина година и скоро месец од царскиот, а мене раната, или повеќе како да е околу раната, веќе две три недели ме чеша некако... Супер си е раната, зарасната, линија, нема црвенило, ама кога ќе ја допрам почнува да ме чеша. Не ме чеша цело време, туку на допир. И колку повеќе ја чешам толку повеќе ме чеша. Ќе застанам, и после поминува.

Нешто како комарец.

Слично искуство?

17. tincemajmunce

tincemajmunce Форумски идол

Се зачлени на:
    8 февруари 2014
    Пораки:
    2.330
    Допаѓања:
    28.218
    Јас завршив на царски рез со поминат термин за породување,и класификации на матката и ми се одлепи плацентата,бебето не примаше више кислород единствено за да не спасат живи и мене и него беше царски рез.

18. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.121
    Допаѓања:
    2.710
    Освен ова, се прави и кај повозрасни родилки, генитален херпес, виско крвен притисок, вагинални инфекции, зголемување на диоптрија и многу други индикации, поврзани со здравјето на мајката.

На Eli23 и Kaetana им се допаѓа ова.
  19. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.417
    Допаѓања:
    38.377
    Кај мене причина беше екстремна тахикардија, високо поставено и големо бебе и цервикс од 4.6 сантими на два дена пред термин. Да одев во државна ќе пробавме природно сигурно, ама не знам каков исход ќе имаше.

На irenna и slobodka им се допаѓа ова.
  20. irenna

irenna Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2009
    Пораки:
    3.098
    Допаѓања:
    4.461
    Кај мене бебуш доби слаба тахикардија, не реагираше на контракциите, поминаа 12 саати од провокацијата, јас почнав да се губам. Докторката рече што ги мачиме и двајцата ајде во сала.
    Важно да се родат здрави бебуши, дали природно или царски не е важно.

На kristina.k, only44you и Kaetana им се допаѓа ова.