Царски рез

Дискусија во 'Бременост' започната од hrizantema007, 20 март 2012.

1. juli rak

juli rak Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    227
    Допаѓања:
    358
    Jas sum lepena ranata ne ja cistev I koga si dojdov doma vednas se istusirav, taka mi dr. Sovetuvase , inaku za glavovolka iMav uzasna I Mislam déka bese od spinalnata I ne vo ja preporacuvam, isto problemi so probivanje na kanalite za mleko, necicanje na bebe I na kraj mastitis e taa bolka ne mozam da ja opisam se na se za vtor poragaj bi sakala prirodno guski

2. Babyboom988

Babyboom988 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 септември 2015
    Пораки:
    51
    Допаѓања:
    83
    Devojki da ve prasam, Kako Vi izgleda ranata od carski, pomina edna nedela, nemam nekoi jaki bolki ama okolu ranata MI e nekako poduvano, dali e Normalno? Malku me plasi, pa se mislam da ne MI e taka od toa sto Sama si gi izvrsuvam obvrskite okolu bebush.

3. MilaP

MilaP Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.150
    Допаѓања:
    53.148
    Obvrskite okolu bebeto i domasnite raboti slobodno mozes da si gi izvrsuvas,no ne se opteretuvaj,nemoj da krevas tesko.Normalno e da e malku podueno,sepak rana e i moze na dopir da ti bide kako otrpnato mestoto kaj ranata.

На Babyboom988 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Tinushka

Tinushka Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2010
    Пораки:
    1.281
    Допаѓања:
    4.897
    Купи хидроген и бетадине и чисти ја барем еднаш дневно за побрзо да зарасне . Јас ја премачкував секој ден и немав проблем :)
    Значи прво со газа и хидроген помини со газа преку раната, после со бетадине , почекај да се исуши и не облекувај гаки со премногу тесен ластик .

На Babyboom988 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Babyboom988

Babyboom988 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 септември 2015
    Пораки:
    51
    Допаѓања:
    83
    На MilaP и Tinushka им се допаѓа ова.
  6. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.207
    Допаѓања:
    106.319
    @Babyboom988 мене две недели ми беше отечена раната, трет пат на истиот рез бев, чистев со хидроген и ставав бетадине, па кога спласна отокот се мачкам со домашна маст за изгореници, омекнува местото и не чеша.

На juli rak и Babyboom988 им се допаѓа ова.
  7. eatpraylove90

eatpraylove90 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2015
    Пораки:
    550
    Допаѓања:
    861
    Mene me interesira po vtor pat secen istiot rez poveke boli ili isto? Uff i jas loso pominav na carski bolkata pri prvoto stanuvanje pekol, a i sekoe naredno nisto podobro :( Tesko se oporaviv i sreka imav pomos okolu maloto. Ali me intetesira za vtoro mi kazaa istior rez go secat i deka mnogu poveke bolelo...A ranata ne ja mackav so nisto ubavo si zarasna i imam epten mala linija :)

На Eli23 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. MilaP

MilaP Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.150
    Допаѓања:
    53.148
    Ne boli poveke,isto boli.Jas i tretiot pat nemav nikakvi problemi samo ranata mi bese pogolema.

На Eli23 и eatpraylove90 им се допаѓа ова.
  9. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.207
    Допаѓања:
    106.319
    Мене напρотив втоρиот пат помалκу болно ми беше и полесно станав, ама бев со заκажан поρаѓај и целосна анестезија, κаде два дена нема станување ни пиење, а тρетиов со спинална бев, дуρ помина дејството на анестезија пρоделува аналгинот. Одма се пие соκ многу и станувањето по 24 часа пρелесно ми беше, ни болκа ни вρтоглавица.
    И дρуги ρеκле втоρ пат повеќе боли, моето исκуство напρотив. Би одела на уште едно :) но не смее. Хехехе

На juli rak, Kaetana, Eli23 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. Eli23

Eli23 Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    4.608
    Допаѓања:
    48.968
    А Бубале, зашто сите три со царски? Твоја желба или мораше?
    Дали ако едното од нив било со природно, можеш да одиш на четврто?

Инаку за болење боли - првото станување, па и секое следно. ЈАс две недели имав болка при станување.
    А станав и работев по дома релативно брзо.
    И во болница не секогаш ми даваа инекција за болки, во лежечка положба немав болки.

11. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.207
    Допаѓања:
    106.319
    Еден цаρсκи - сите цаρсκи, особено аκо се набρзо κо κај мене:) и после тρи ц. ρ. ρизично би била и бρеменост и ρаѓање за мајκата, сечена κρпена матκата не би издρжала

На Eli23 и MilaP им се допаѓа ова.
  12. Smizzy

Smizzy Популарен член

Се зачлени на:
    7 ноември 2010
    Пораки:
    852
    Допаѓања:
    4.151
    Немора царски после царски, сестра ми првото го роди на царски, а второто после точно 3 години природно.

На juli rak, Kaetana и Eli23 им се допаѓа ова.
  13. Marick14

Marick14 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 март 2013
    Пораки:
    3.679
    Допаѓања:
    2.933
    Мене како машко, што незнам, ме интересира што е разликата помеѓу Царски рез и стандардно породување?

При кои ситуации се прави Царски рез?

14. Eli23

Eli23 Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    4.608
    Допаѓања:
    48.968
    Компликации во текот на природниот пораѓај, големо бебе-мала карлица кај мајката, доколку со природен пораѓај би се наштетило по здравјето на бебето или мајката...јас за овие ситуации знам.
    Ако има некое медицинско лице сигурна сум и стручно ќе објасни подобро.

На Kaetana и Marick14 им се допаѓа ова.
  15. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    По ново, царскиот се прави и кај бремености каде бебињата се карлично свртени, тоест со нозете надолу. Порано природно ги породувале, ама потежок е природниот пороѓај така.

Кај близначка бременост исто се препорачува, и кај бремености каде што мајката има некоја здравствена состојба.

Лично јас бев со царски затоа што го надминав терминот, а и со провокации два дена не сакаше да се отвори грлото на матката.

На Marick14 и Eli23 им се допаѓа ова.
  16. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Консултација - помина година и скоро месец од царскиот, а мене раната, или повеќе како да е околу раната, веќе две три недели ме чеша некако... Супер си е раната, зарасната, линија, нема црвенило, ама кога ќе ја допрам почнува да ме чеша. Не ме чеша цело време, туку на допир. И колку повеќе ја чешам толку повеќе ме чеша. Ќе застанам, и после поминува.

Нешто како комарец.

Слично искуство?

17. tincemajmunce

tincemajmunce Форумски идол

Се зачлени на:
    8 февруари 2014
    Пораки:
    2.347
    Допаѓања:
    28.374
    Јас завршив на царски рез со поминат термин за породување,и класификации на матката и ми се одлепи плацентата,бебето не примаше више кислород единствено за да не спасат живи и мене и него беше царски рез.

18. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.141
    Допаѓања:
    2.723
    Освен ова, се прави и кај повозрасни родилки, генитален херпес, виско крвен притисок, вагинални инфекции, зголемување на диоптрија и многу други индикации, поврзани со здравјето на мајката.

На Eli23 и Kaetana им се допаѓа ова.
  19. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.525
    Допаѓања:
    38.738
    Кај мене причина беше екстремна тахикардија, високо поставено и големо бебе и цервикс од 4.6 сантими на два дена пред термин. Да одев во државна ќе пробавме природно сигурно, ама не знам каков исход ќе имаше.

На irenna и slobodka им се допаѓа ова.
  20. irenna

irenna Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2009
    Пораки:
    3.098
    Допаѓања:
    4.462
    Кај мене бебуш доби слаба тахикардија, не реагираше на контракциите, поминаа 12 саати од провокацијата, јас почнав да се губам. Докторката рече што ги мачиме и двајцата ајде во сала.
    Важно да се родат здрави бебуши, дали природно или царски не е важно.

На kristina.k, only44you и Kaetana им се допаѓа ова.