Jas sum lepena ranata ne ja cistev I koga si dojdov doma vednas se istusirav, taka mi dr. Sovetuvase , inaku za glavovolka iMav uzasna I Mislam déka bese od spinalnata I ne vo ja preporacuvam, isto problemi so probivanje na kanalite za mleko, necicanje na bebe I na kraj mastitis e taa bolka ne mozam da ja opisam se na se za vtor poragaj bi sakala prirodno guski
Devojki da ve prasam, Kako Vi izgleda ranata od carski, pomina edna nedela, nemam nekoi jaki bolki ama okolu ranata MI e nekako poduvano, dali e Normalno? Malku me plasi, pa se mislam da ne MI e taka od toa sto Sama si gi izvrsuvam obvrskite okolu bebush.
Obvrskite okolu bebeto i domasnite raboti slobodno mozes da si gi izvrsuvas,no ne se opteretuvaj,nemoj da krevas tesko.Normalno e da e malku podueno,sepak rana e i moze na dopir da ti bide kako otrpnato mestoto kaj ranata.
Купи хидроген и бетадине и чисти ја барем еднаш дневно за побрзо да зарасне . Јас ја премачкував секој ден и немав проблем Значи прво со газа и хидроген помини со газа преку раната, после со бетадине , почекај да се исуши и не облекувај гаки со премногу тесен ластик .
@Babyboom988 мене две недели ми беше отечена раната, трет пат на истиот рез бев, чистев со хидроген и ставав бетадине, па кога спласна отокот се мачкам со домашна маст за изгореници, омекнува местото и не чеша.
Mene me interesira po vtor pat secen istiot rez poveke boli ili isto? Uff i jas loso pominav na carski bolkata pri prvoto stanuvanje pekol, a i sekoe naredno nisto podobro Tesko se oporaviv i sreka imav pomos okolu maloto. Ali me intetesira za vtoro mi kazaa istior rez go secat i deka mnogu poveke bolelo...A ranata ne ja mackav so nisto ubavo si zarasna i imam epten mala linija
Мене напρотив втоρиот пат помалκу болно ми беше и полесно станав, ама бев со заκажан поρаѓај и целосна анестезија, κаде два дена нема станување ни пиење, а тρетиов со спинална бев, дуρ помина дејството на анестезија пρоделува аналгинот. Одма се пие соκ многу и станувањето по 24 часа пρелесно ми беше, ни болκа ни вρтоглавица. И дρуги ρеκле втоρ пат повеќе боли, моето исκуство напρотив. Би одела на уште едно но не смее. Хехехе
А Бубале, зашто сите три со царски? Твоја желба или мораше? Дали ако едното од нив било со природно, можеш да одиш на четврто? Инаку за болење боли - првото станување, па и секое следно. ЈАс две недели имав болка при станување. А станав и работев по дома релативно брзо. И во болница не секогаш ми даваа инекција за болки, во лежечка положба немав болки.
Еден цаρсκи - сите цаρсκи, особено аκо се набρзо κо κај мене и после тρи ц. ρ. ρизично би била и бρеменост и ρаѓање за мајκата, сечена κρпена матκата не би издρжала
Немора царски после царски, сестра ми првото го роди на царски, а второто после точно 3 години природно.
Мене како машко, што незнам, ме интересира што е разликата помеѓу Царски рез и стандардно породување? При кои ситуации се прави Царски рез?
Компликации во текот на природниот пораѓај, големо бебе-мала карлица кај мајката, доколку со природен пораѓај би се наштетило по здравјето на бебето или мајката...јас за овие ситуации знам. Ако има некое медицинско лице сигурна сум и стручно ќе објасни подобро.
По ново, царскиот се прави и кај бремености каде бебињата се карлично свртени, тоест со нозете надолу. Порано природно ги породувале, ама потежок е природниот пороѓај така. Кај близначка бременост исто се препорачува, и кај бремености каде што мајката има некоја здравствена состојба. Лично јас бев со царски затоа што го надминав терминот, а и со провокации два дена не сакаше да се отвори грлото на матката.
Консултација - помина година и скоро месец од царскиот, а мене раната, или повеќе како да е околу раната, веќе две три недели ме чеша некако... Супер си е раната, зарасната, линија, нема црвенило, ама кога ќе ја допрам почнува да ме чеша. Не ме чеша цело време, туку на допир. И колку повеќе ја чешам толку повеќе ме чеша. Ќе застанам, и после поминува. Нешто како комарец. Слично искуство?
Јас завршив на царски рез со поминат термин за породување,и класификации на матката и ми се одлепи плацентата,бебето не примаше више кислород единствено за да не спасат живи и мене и него беше царски рез.
Освен ова, се прави и кај повозрасни родилки, генитален херпес, виско крвен притисок, вагинални инфекции, зголемување на диоптрија и многу други индикации, поврзани со здравјето на мајката.
Кај мене причина беше екстремна тахикардија, високо поставено и големо бебе и цервикс од 4.6 сантими на два дена пред термин. Да одев во државна ќе пробавме природно сигурно, ама не знам каков исход ќе имаше.
Кај мене бебуш доби слаба тахикардија, не реагираше на контракциите, поминаа 12 саати од провокацијата, јас почнав да се губам. Докторката рече што ги мачиме и двајцата ајде во сала. Важно да се родат здрави бебуши, дали природно или царски не е важно.