Јас во 36та прв пат кога бев во чаир тогаш се договаравме со докторот. Ама обавезно потврда од офталмолог ќе ти треба, јас во систина направив преглед и ми пишаа потврда дека мора царски.
So koja dioprtija ti rekoa deka mora carski? I koja e pricinata za visok dioper carski da mora? I jas sum so diopter ama nemam dosega so nikogo razgovarano ni so ocen doktor ni so gin so ke me poragja...
Не е тајна Сфера -4 и -5, цилиндар -6 и -7, а со тоа и тенка ретина. Ризикот е при таков голем физички напон да се "одлепи" ретината што доведува до слепило и потреба од операција. И јас немав појма, и мојата матична ништо не ми кажа 8 месеци, среќа гинекологот во Чаир ме праша кога случајно паднавме на муабет за тоа на првиот преглед. Ми рече обавезно офталмолог да процени дали има ризик. Ретко кој е запознаен со ова...
Да, знам дека ризик е да се одлепи ретината и да дојде до комплетно слепило. Е сега не знаев како оди со диоптерот. И јас деновиве треба да закажам на офталмолог, ти благодарам за споделеното искуство
Пред некој ден бев кај мојот офталмолог и баш ми рече дека многу трудници не се свесни дека постои таков ризик и дека не смеат да раѓаат природно бидејќи гинеколозите не ги известуваат/прашуваат воопшто за диоптерот и дали имаат проблем со видот.
Takov slucaj sum i jas so golem diopter -6,50 -7,00 i so cilindar plus. Koga go prasav maticniot ne znaese da mi odgovori na toa. Sigurno tie ne znaat za taa rabota
Лошо е што повеќето со голема диоптрија носиме леќи, па случајно дознаваме и како шок ни доаѓа. Јас Димчев го прашував дали во бременост ќе ми се зголеми диотерот и тој тогаш ми кажа дека уствари не смеам природно и да си обезбедам потврда. Додуше и од порано знаев дека обично царски треба, ама искрено кога одтанав трудна сосема изумив на тоа. Среќа па на време ме потсети. Некои офтамолози над - 3 препорачуваат, ама за над - 6 нема сомнеж.
Јас прашав 4 гинеколози дали смеам природно бидејќи имам -7 диоптер и сите до еден ми рекоа да и дека нема врска диоптерот. Тенка ретина и очен притисок се проблем да, но висок диоптер не. И барав знам по нет и секаде пишуваше дека нема врска диоптерот.
A mora potvrda znaci od oftamolog kaj so si odela znaci? Primer ako nemas potvrda a sakas da se porodis po tvoja volja carski?
Jas ja zemav za Cair, ama se porodiv vo Sistina. I tamu doktorkata ja vide i ja zavede vo izvestajot. Ne sum sigurna dali mi poshuva na otpusnoto pismo.
Не знам каде да прашам, ај овде. Некни добив циклус. Мислам дека не е прв пат, ама претходно беше како цедење, не знам оти крварев едно 50 дена по пораѓај. Вчера и денес еве имам обилна менструација, буквално за саат до два влошката е полна, а јас сум лом. Болки немам никакви, не ме боли ни стомак, ама крварењето е многу. Никогаш не сум волку крварела. Се е во ред со матка, јајници, цисти не сум ни имала. Можно е не знам некое чистење или еве имал некој слично искуство? Се напив вит Ц за малку да сопре оти не можам да се движам веќе.
На државно скоро секаде бараат потврда на која пишува причина за царски. Докторите не сакаат да се нафатат да прават царски без причина заради можни компликации. Баш на клиника една докторка ова и го објаснуваше на една девојка и од таму знам.
И јас од еден офтамолог ова го слушнав, ама и мојата матична што ме водеше , а која претходно пораѓала на државно, и Димчев, и Трајкова што ме породи потврдија дека за мојата диоптрија треба царски. Башка што и офтамологот ми го препорача.
Јас за тоа дека ќе треба да раѓам со царски прв пат слушнав кога бев 9 години од офталмолог во Бугарија каде што бев на преглед. И го кажа тоа на мајка ми и рече знам дека уште е мн мала за тоа, но да си имате на ум бидејќи мн гинеколози забораваат да го напоменат и диоптерот како ризик за природно раѓање Инаку мене гинекологот ми рече дека има опција и за природно раѓање но ризикот е преголем, нема да смееш воопшто да се напнуваш за да не дојде до откинување на ретината и слично, ќе мораат да користат вакум за да го извлечат бебето и плус може да дојде до целосно слепило, а знам неколку случаи каде што мајката воопшто немала проблем со видот но поради многу силен и не правилен напон има дојдено до промена во диоптерот и некакво привремено слепило Така да не знам за тебе, но јас не би ризикувала.