Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Царски рез

Дискусија во 'Бременост' започната од hrizantema007, 20 март 2012.

1. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.121
    Допаѓања:
    2.710
    Мене едно не ми е јасно: зошто на државните родилишта ги мачат жените со саати или денови да се породат природно, па од кога ќе се појави огромна опасност за бебето или мајката се смилуваат да прават царски? Имам осеќај дека ги ризикуваат и бебе и мајка само да не посегнат по царски. Кога гледаат дека не иде прави царски, не си играј до сам крај. Ужас ми се !! Кога прочитав и последново со наша Кокос колку ја мачеле цели 36 часа, ми се крена коса.

На anichka94, ivi1987, mimidjon и 5 други им се допаѓа ова.
  2. juli rak

juli rak Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    227
    Допаѓања:
    358
    Majki sto mislite kolku vreme posle carskiot bi mozela da vozam orbit trek? Porodena sum pred 50 dena, ranata mi e lepena pozdrav lavici moi imajte ubav vikend, p.s bubale kako se snaogas so trojca palaskovci

3. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.235
    Допаѓања:
    76.248
    По секоја цена ке пробаат прво природно, јас со бебе 4400, врвка околу врат, надносено преносено веќе, постелка деформирана и пак ме испомачија да се породам природно, фала богу што сум добро... башка бев со тахикардија, под 110 не ми одеше срцево лежечки, 140 ми чукаше на нозе кога стоев, анемична со 90 хемоглобин и 6ка железо отидов на пораѓај, а после тоа уште пониско ми беше... Дали има некоја продност во природниот незнам, дали повеќе им се ризикува со царски, стварно незнам :/

4. Smizzy

Smizzy Популарен член

Се зачлени на:
    7 ноември 2010
    Пораки:
    852
    Допаѓања:
    4.150
    На докторите им е дури и полесно на царски да породуваат, ова гинеколози ми го имаат кажано, затоа што тоа е класична операција, а природно секогаш постои ризик нешто да тргне наопаку. И во странство за најмала ситница веднаш предлагаат царски, но кај нас очигледно бараат парички.

На slobodka му/ѝ се допаѓа ова.
  5. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.121
    Допаѓања:
    2.710
    Само да се надоврзам... тие што имаат тешки врски и што се вољни за царски, им прават царски директ без да ги мачат 5 минути. Познавам ред случаеви што ги пораѓаат царски без индикација само по нивна желба- или жениве работат во клиника или се со јаки врски. Само тој податок ќе ти укаже дека царски е подобар во однос на самата процедура на пород. За после односно за опоравувањето не говорам.

На Smizzy му/ѝ се допаѓа ова.
  6. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.091
    Допаѓања:
    36.246

Нормално дека царскиот рез е подобар затоа што не се мачиш, ама после пораѓај е оф мори мајко. Има организми што тешко ја поднесуваат операцијата. Сестра ми не можеше да стане од кревет 2 месеца. Кај неа царскиот рез беше морален. Не биваше природно. За породувања со царски рез Фондот за здравствп исплаќа околу 500 евра, а за нормално породување околу 250 евра.

На MilaP му/ѝ се допаѓа ова.
  7. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.121
    Допаѓања:
    2.710
    Се разбира дека и моментот со болки е предност. Но мислев да потенцирам дека со царски има помали шански за компликација при пораѓање. Тоа е уште поважно од болките. Мислам дека секоја трудница е спремна на болки, ама страв да не тргне нешто наопаку со царски ми е некако посигурно.

На mimidjon му/ѝ се допаѓа ова.
  8. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.091
    Допаѓања:
    36.246

Јас имам уплав од царски. Ќе трпам ако треба, ама царски јок. Само ако е морално. На ГАК инсистираат на нормално породување. До последен момент ќе те мачат. А има некои жени што ни со провокации не се отвараат, па треба со царски да се пораѓаат. Ама на ГАК се инаетливи.

9. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.235
    Допаѓања:
    76.248
    И јас имав уплав од царски и затоа ни еднаш не реков дека сакам, дури и по толку мачење не побарав... гледав видео на Youtube и се шлогирав како сечат :o а башка една операција на слепо црево ама ме болеше, не станав 4 дена од кревет, после со мака станував и си реков кузнае што ке биде со царски ако се породам... за наредно бебе се надевам на девојче, па да биде помало од синко :P јас 3200 сум родена, маж ми 4200, синко 4400 :D да се надевам на помало бебенце хахаха

На Kitten му/ѝ се допаѓа ова.
  10. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.417
    Допаѓања:
    38.377
    Не е толку страшен сега царскиот :) еве повеќето тука имаме мал рез од 10 сантими под линија на гаѓи и од 2 ден сме станале. Ко ме отпуштија на 5 ден се нормално правев, а раната само при станување минимално ме болеше. Сега по 3 месеци само танка линија имам.
    Не сум за царски без индикација, ама кога има некој показател дека има ризик зошто толку да ги мачат родилките и бебињата.

На Babyboom988, m.i.g, Kaetana и 2 други им се допаѓа ова.
  11. D&&&M

D&&&M Активен член

Се зачлени на:
    30 јануари 2016
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    3
    Јас имам поминато два царски.првиот пат бебето беше карлично и пукнат водењак и во споредба со тие болки што ме малтретираа да се свртело без вода кога размислувам сега како ли би се свртило болките од резот не се ни најмалку страшни вториот пат поминав супер пак царски мораше си се закажав и по неколку дена се си правев нормално и боже здравје одам на трет царски:))))

На irenna му/ѝ се допаѓа ова.
  12. eatpraylove90

eatpraylove90 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2015
    Пораки:
    550
    Допаѓања:
    861
    Jas sakam da prasam vie sto ste carski dali mozete da spiete na stomak i posle kolku vreme mozevte?
    I dali e normalno sto nad rezot mi e tvrdo mestoto, malku poispaknato i ne go osekam toj del :(

На Babyboom988 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Eli23

Eli23 Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    4.602
    Допаѓања:
    48.966
    Јас почнав после 2 и пол месеци полека да легнувам на стомак. Малку ме болеше на почетокот, ама се навикнав. Сеуште како тврд и туѓ го осеќам стомакот кога ќе легнам така.

На Kaetana и eatpraylove90 им се допаѓа ова.
  14. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.417
    Допаѓања:
    38.377
    Јас спијам на стомак без проблем од 2 месец, а раната ми е мазна. @eatpraylove90 може така ти е зараснато, а и мене ми е ко туѓо местото нормално е. Јас па не сакам мидер да носам чудно ми е и си останав со стомаче.

На Eli23 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. tincemajmunce

tincemajmunce Форумски идол

Се зачлени на:
    8 февруари 2014
    Пораки:
    2.330
    Допаѓања:
    28.218
    Јас пред бременоста спиев само на стомак и искрено ми фалеше,после 10-15 дена од царскиот се разбудив свртена на стомак и од време на време легнував ама не можев мн од градите дека го доев и ме болеа мн.Местото после незз колку време почнав да го чуствувам сега ба местото каде е лузната не чуствувам.Ама не сум убаво сошиена едната страна ми е бледа и мазна другата повеќе се познава.Ко ќе имам послободно време ќе ја сликам раната и ќе ха пуштам сликата овде

На Kaetana му/ѝ се допаѓа ова.
  16. tincemajmunce

tincemajmunce Форумски идол

Се зачлени на:
    8 февруари 2014
    Пораки:
    2.330
    Допаѓања:
    28.218
    Мојата лузна изгледа вака:
    IMG_20160209_142635.jpg

На gothchick, Kaetana и Eli23 им се допаѓа ова.
  17. eatpraylove90

eatpraylove90 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2015
    Пораки:
    550
    Допаѓања:
    861
    Jas nosev mider 2nedeli posle poragjaj i nemam mnogu stomak ali nikako da mi se zategne posebno koga ke legnam na grb kozata mi e bljak :puke: Bas ke probam vecer na stomak mi fali toa spienje :D

На Eli23 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. <3 pleza4e <3

<3 pleza4e <3 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    770
    Допаѓања:
    3.442
    На Eli23 и tincemajmunce им се допаѓа ова.
  19. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.606
    И мене ми е различна од еден крај до друг. На едниот дел имам и како потврдо. Лежам на стомак нормално, ама еве и после толку време над раната стомакот ми е малце туѓ... Не го осеќам баш.

И мојата е поголема рана од онаа на Тинче......

Туку чешање на рана? Ви се случило?

На Eli23 и tincemajmunce им се допаѓа ова.
  20. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.417
    Допаѓања:
    38.377
    Мојата по 3 месеци.
    IMG_20160240_035355.jpg

На saramila09, <3 pleza4e <3 и irenna им се допаѓа ова.