Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Царски рез

Дискусија во 'Бременост' започната од hrizantema007, 20 март 2012.

1. Lavica2602

Lavica2602 Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2017
    Пораки:
    1.873
    Допаѓања:
    3.213
    Da, Plodnost.
    Sekoj den novi raboti ucam, nikade nemav procitano deka e taka, nitu pak nekoj kazal. Dovolen mi e podatokot deka ke moze cepcinja da se koristat ako imam maka. Fala mu na Gospod nemam maka jas, se nadevam ke nemam i posle. Tebe Kika, ako mi treba nesto ke ti pisam i od tamu, ko najtaze izlezena.

На kristina.k му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Doktor F

Doktor F Популарен член

Се зачлени на:
    9 мај 2017
    Пораки:
    2.507
    Допаѓања:
    7.795
    Исто.
    Јас крварев скоро два месеци со различен интензитет, после имав како исцедок некоја жолтеникава нијанса, гинекологот рече нормално е.
    Сега пред два дена кафено како при крај на менструација :whew:
    3 месеци како сум породена.

3. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.833
    Допаѓања:
    11.784
    На ГАК е еден ден претходно.

На Lavica2602 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Doktor F

Doktor F Популарен член

Се зачлени на:
    9 мај 2017
    Пораки:
    2.507
    Допаѓања:
    7.795
    Мене не ми ставаа клизма.
    После 8-9 дена отидов во тоалет, со живи маки.
    Додуша мислев пострашно ке е, ама како и да е уште не ми е регулирана столицата, имам опстипација.
    Претходно секогаш сум имала ретка столица сега веќе не.

5. Doktor F

Doktor F Популарен член

Се зачлени на:
    9 мај 2017
    Пораки:
    2.507
    Допаѓања:
    7.795
    Прочистувањето за царски е побитно, ти ставаат анестезија и постои ризик од компликации а инаку сите какаат на природен кој повеќе кој помалку :D

Последна измена: 8 јануари 2023
  6. Doktor F

Doktor F Популарен член

Се зачлени на:
    9 мај 2017
    Пораки:
    2.507
    Допаѓања:
    7.795
    Јас одев на договорено породување, во Чаир.
    Не одев ден претходно, отидов кога ме фатија болки (не беше планиран царски сакав спонтано породување).
    Клизма не ми ставија ама немав јадено сиг 12 часа.
    Исто за испуштање не ме чекаа да се испразнам ме пуштија на 3 ден во договор со докторите што ме породија, иако се слушав за се што ми требаше на телефон.
    Чепчиња не ставав ми беше језиво мада имав купено за недај боже, јадев полесна храна само.

На Lavica2602 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.065
    Допаѓања:
    40.416
    За првиот царсли сум пишувала, или јас имам црна дупка или стварно не ми ставале клизма. За овој целосна подготовка со сите салтанати.
    Е тоа дека не пуштаат од болница без да излезеш по голема нужда ми стоеше некаде потсвесно дека е така, ама го подзаборавив. Вечерта пред да ме испуштат кога пројде визита и кога ми рекоа без да одиш нема испис, ми се стемни, ама им релов дека ќе бегам ако не ме испишат:rofl:.
    За среќа чепче ми оставија, па колку толку завршив работа иако во празничниот хаос со намален персонал, и многу трудници за испис никој не се ни сети да ме праша дали сум завршила работа. Дури утредента 5 дена после царскиот прилично се олеснив и сега и јас сама сум раат, зошто на тоа јадење во болница што го дадов страшно ќе беше ако не излезев. Незнам за вас, ама јас дека со маката со киселините последните 2 месеци бев мртва гладна, кога ми се отвори еден апетит, едвај дочекував нареден оброк и се си таманев. Дури и лепчето ако ми останеше си го чував, па ноќе станував и само сув леб јадев:worried:.
    Утре планирам да се качам да видам што вика вагата. Пред пваа бременост бев 50кг. Сега па и со јадењево деновиве забавна ќе е сигурно бројката на вагата]:).

Инаку царски број два. Опоравувањето првите неколку дена личеше дека и нема да оди баш како што посакував, како првиот пат. И така беше првите три дена, еден чекор напред, два назад:sweat:. Ама последниот ден кога ми текна на мали дома дека ме чека да ме види и после сите перипетии морам да бидам силна пред него, ми дојде силата и се кренав прилично стабилно. Значи што значи мајка, понекогаш ќе ја најдеме силата и онаму каде што ја нема.

На LiquidLuna, CareTee, Lavica2602 и 6 други им се допаѓа ова.
  8. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.833
    Допаѓања:
    11.784
    Се породи, мила? Јас изгледа сум пропуштила(facepalm) Здрави и живи да сте, среќа да ве прати цел живот:inlove: Тебе побрзо закрепнување:makeup:

На Ano и Снегулк@23 им се допаѓа ова.
  9. juice_

juice_ Истакнат член

Се зачлени на:
    6 март 2021
    Пораки:
    480
    Допаѓања:
    955
    Да пишам и јас за мојот трет царски…
    Искрено, многу се мислев како ќе бидам после царскиот со оглед на фактот дека ќе биде трет, дури и психички се спремав дека станувањето и цело опоравување ќе биде потешко… ама мора да кажам дека иако трет, најлесно поминав.
    После царскиот, после интензивна, околу два часа после царскиот, сама се префлив од кревет на кревет два пати, другиот ден станувањето ич не беше страшно, иако кога дојде сестрата за да станам и кажав да почека да се спремам психички :)
    После тоа си станував сама, па си се истуширав, што првиот и вториот пат не можев да помислам :) Сите што се слушнав на телефон штом се породив, ми кажаа дека многу свежо звучам :) Со мм се слушнав од сала, а потоа и од интензивна со сите најблиски.
    Иначе клизма ми ставија, а во тоалет бев без чепче иако ми оставија за да може да ме испишат. Ама сестрата ми донесе кафе па тоа ми помогна :)
    Се сеќавам дека за вториот царски не ми ставија клизма, а и ме испишаа без да одам во тоалет, ама реално тогаш беше друга ситуацијата и докторот не сакаше да ме малтретира дополнително.

На LiquidLuna, Ano, Lavica2602 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.065
    Допаѓања:
    40.416
    Да моиве деца се нешто им се брза. Битно добри сме и веќе сме дома и се гушкаме:inlove:

На Doktor F, juice_, TeddyGrey и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. CareTee

CareTee Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2020
    Пораки:
    1.246
    Допаѓања:
    3.640
    Јас сум на ГАК породена со царски, и исто се сеќавам дека ден пред да ме испуштат ме прашаа дали се имам испразнето. Инаку јас сум со крш метаболизам во нормални услови два пати неделно ми е сосема океј, така функционирам цел живот. И на тоа јадење, односно не јадење незнам како очекуваат да отидев по голема нужда. Утрото пред испис пак ме прашаа и ми оставија чепче сама да се средам. Но јас имам голема аверзија кон тие чепчиња и искрејно не направив ништо, кога ме прашаа дали успеа им реков да. И ден два дома си се олеснив се си беше во ред.
    Сега пак сум трудна, поради мала разлика ако пак ме пораѓаат царски и имам со ова исти проблеми исто планирам да направаем. Ама тоа бидејќи си се знам дека ми треба повеќе денови таков ми е организмот. Инаку мислам дека е доста важен моменти не е за занемарување, сепак црева се ваделе, ределе......
    Баш охрабрувачки за втор царски, се надевам исто ќе имам сила сепак дома те чека уште една среќичка, поради нив мора да сме силни.:)

На Ano му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.065
    Допаѓања:
    40.416
    Искрено првите три дена си приплакував. Не дека ме болеше, тоа знам ќе помине, ама мислев дека нема да застанам на нозе додека ме испуштат, а не сакав поголемото синче да ме гледа така.
    Она што мене ми помогна (бар мислам ми помогна), е дека пред да станам си правев блага компресија на раната и некако како работите повеќе да си доаѓа на свое место. Плус мислам и ладни облоги ми помогнаа, зошто имав блага иритација на кожата па ми ставаа облоги со ацидиборици.

На CareTee му/ѝ се допаѓа ова.
  13. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.452
    Допаѓања:
    38.503
    @Ano и јас сум пропуштила, да сте здрави и живи со бебуш :inlove:
    За јадењето по царски иста бев, ама како тргнав со јадење еве 4 месеци немам застанато :D
    Побрзо опоравување ти посакувам :hug:

14. CareTee

CareTee Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2020
    Пораки:
    1.246
    Допаѓања:
    3.640
    Супер совети ти благодарам, ќе видиме за 6 месеци како ќе поминам јас. Првиот царски ми беше убаво искуство, баш со ништо немав проблеми ни болки и од прв ден се сама си правев во врска со бебе и мене. Се надевам барем пола од тоа да биде и вториов, ако пак се пораѓам така.:)

15. Misskirova

Misskirova Популарен член

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    3.661
    Допаѓања:
    8.719
    Мене во Чаир и ме изгладнаа и клизма ми ставија. Ова за пред месец и пол зборам .

16. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.615
    Допаѓања:
    35.531
    Изгледа само мене не ме прашаа дали сум се испразнила :?:

17. doubleinfinity

doubleinfinity Популарен член

Се зачлени на:
    23 ноември 2012
    Пораки:
    2.341
    Допаѓања:
    4.619
    Ни мене...само ме прашаа дали ми кркореле цревата и толку...ме пуштија без да одам во ВЦ

18. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.615
    Допаѓања:
    35.531
    Ништо не ме прашаа, ништо.
    Додуша, јас се испразнав додека бев во болница после 2-3 дена од царскиот.

На CareTee му/ѝ се допаѓа ова.
  19. doubleinfinity

doubleinfinity Популарен член

Се зачлени на:
    23 ноември 2012
    Пораки:
    2.341
    Допаѓања:
    4.619
    Јас не, од што ќе се испразнам, во 5 дена бев јадена 10 бисквити и едно шише вода (facepalm) дури дома...а и јас мислев нема да ме пуштат од болница без одење во ВЦ, така имав читано ама изгледа секоја болница своја политика

На 0ли и CareTee им се допаѓа ова.
  20. Doktor F

Doktor F Популарен член

Се зачлени на:
    9 мај 2017
    Пораки:
    2.507
    Допаѓања:
    7.795
    Кај се породивте?
    Од лично искуство во Чаир не чекаат само прашуваат дали кркорат цревата и гасови дали имаш.
    Исто и за ремедика не чекаат, или пак така ми се погодило