Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Царски рез

Дискусија во 'Бременост' започната од hrizantema007, 20 март 2012.

1. only44you

only44you Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2014
    Пораки:
    2.475
    Допаѓања:
    4.783
    @MaLeCkO :) прашањево ти е ептен на место мила.... И мене сево ова ме интересира...Па ајде искусни мамички , кажувајте :)

На MaLeCkO :) му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.567
    Допаѓања:
    201.741
    Ако си со спинална, мислам дека прво те боцкаат, те оперираат, па после ставаат катетер
    Ако си со општа, прво те успиваат, па прават се друго. Значи ништо нема да осетиш.
    Првото станување индивидуално е, боли, ама колку побрзо станеш штом те префрлат во соба, за тебе е подобро. За раната ќе ти кажат во болница, а мидер штом си дојдеш дома, после недела-две.
    Подобро не прашувај и не читај ништо, само беспотребно ќе испаничиш (ако си плашлив тип). Нормално е да се плашиш, жив човек се плаши, ама со Господ напред се ќе биде во ред. Со лесно!

На Girl-Rabbit, S.Snezana, Kaetana и 2 други им се допаѓа ова.
  3. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.080
    Допаѓања:
    77.057
    @MaLeCkO :) Еве ќе ти кажам за мене како беше.Иако бев тазе депилирана ме поминаа со бикче пошто таква била процедурата па после тоа ми го ставија катетарот и легната на кревет ме однесоа во сала каде ми рекоа сама да се префрлам на бокс.После тоа ми ја соблекоа спаваќата и ме измачкаа по цел стомак и надоле со нешто ладно(поима незнам што беше тоа) па ме покрија кај градите и стомакот и почнаа со анестезија и во меѓувреме ми ги врзаа рацете и нозете и мислам ми ставија апаратче за мерење притисок постојано и почнаа да ме работат.Кога се разбудив во шок соба после два саати бев гола и покриена со ќебе до врат па се открив и одма ми дадоа сок да се напијам,и пошто лежев немав никакви болки само многу ми беше топло.Вечерта во 20.25 биднал царскиот а тек сабајлето ме станаа,ме облекоа,ми помогнаа да станам и со се катетар ме ставија во количка и ме однесоа во соба кај што лежев цело време до крај и тогаш ми го извадија катетарот и ме однесоа да ме измијат од под раната па надоле.Првото станување е многу болно а секое наредно е полесно.И ќе треба почесто да стануваш за побрзо да ти помине.Првите три дена исто не ми даваа ништо да јадам освен сокови многу да пијам а тек четвртиот ден ми дадоа супа па од 5-ти ден веќе и лесна храна.Ова е за во Чаир.

На only44you, slobodka и MaLeCkO :) им се допаѓа ова.
  4. only44you

only44you Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2014
    Пораки:
    2.475
    Допаѓања:
    4.783
    А дали болеше кога ти го ставаа катетерот ?

5. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.124
    Допаѓања:
    2.712
    @ivi1987 ova so celosna e.
    Ima li nekoja iskustvo so spinalna da ni opise detalno?

На ivi1987 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Mi-Ma

Mi-Ma Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2016
    Пораки:
    492
    Допаѓања:
    1.127
    Podobro da ne citas iskustva vo temava i so lesno neka ti e poragjajot i misli samo na toa deka za mnogu kratko vreme ke si se guskas so bebceto tvoe :*
    Ali eve jas nakratko ke ti odgovoram za katater ne se sekavam koga mi stavija no i jas bev so dogovoren carski i otidov vo sala kako princeza hahah
    So spinalna bev jas i svesna bev celo vreme i cuvstvoto koga go slusnav sinko kako place.......ne se opisuva :inlove:
    Prvoto stanuvanjeboli normalno deka ke boli ali pominuva :) Jas ranata ne ja mackav so nisto super si zazdravi, a mider si staviv edna nedela otkako si dojdov doma :) So lesno uste ednas :*

На Mihaela123456, only44you и MaLeCkO :) им се допаѓа ова.
  7. MaLeCkO :)

MaLeCkO :) Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2015
    Пораки:
    319
    Допаѓања:
    384
    Фала ви на сите да одговорите :*
    Дај боже сите да поминуваме со лесно... Па од другата недела се надевам дека ќе го пишам и моето позитивно искуство :)

На S.Snezana, Babyboom988 и only44you им се допаѓа ова.
  8. iloveyou29

iloveyou29 Queen of beauty

Се зачлени на:
    14 мај 2012
    Пораки:
    5.857
    Допаѓања:
    32.455
    Еве јас за мене ке си кажам. Кога влегов во сала прво ми ставија катетер па после спинална. Не ме болеше воопшто. Не чувствуваш ништо и на крај бебушот излегол. На почеток ти ставаат инекции против болки. Првото станување боли али издржливо. Мидер облеков месец дена после операцијата, а раната не ја мачкав со ништо и многу брзо заздраве.

На slobodka, MaLeCkO :) и only44you им се допаѓа ова.
  9. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.080
    Допаѓања:
    77.057
    Не,ич не осетив болка само малку ме пецна во моментот дур го ставаа ама јас пошто си имав и јаки породилни болки не ни сетив нешто страшно :)

На only44you и MaLeCkO :) им се допаѓа ова.
  10. MilaP

MilaP Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.150
    Допаѓања:
    53.146

od 38 strana imas iskustva,moe i na drugi feminki sto i kako
    http://forum.femina.mk/threads/Царски-рез.11356/page-38

Mene katetarot mi go stavija odposle,koga zavrsi operacijata,mider si oblekov odma koga si dojdov doma.
    Ranata ja mackav so kantarion najdobro e toa. Dokolku te interesira drugo prasaj :)

На Kaetana, only44you и MaLeCkO :) им се допаѓа ова.
  11. m.i.g

m.i.g Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.082
    Допаѓања:
    5.781
    Катетерот не боли ич кога ќе ти го ставаат,мене ми беше слично како кога си ставав вагинални таблети. Исто и вадењето на катетерот не боли ич (тоа е наредниот ден по операцијата). Јас имав прво епидурална,за на операционата маса да ми стават спинална. И тоа ич не боли,по операцијата ти даваат епидурална за болки 2 дена. Станувањето прво боли ама ништо страшно не е,се издржува. Колку побрзо станиш и колку повеќе се движиш толку подобро за тебе. Два дена само течности после ти ставаат чепчиња за да појдиш по голема нужда и дури после тоа храна. Мидер јас лично ставив по 10 дена по пораѓај. За раната зависи тие ќе ти кажат. Се на се,ништо страшно и болно(моето е 3 месеци па јас размислувам за нова бременост). Само позитивно мислете.Со лесно на идните мамички

На only44you и MaLeCkO :) им се допаѓа ова.
  12. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.109
    Допаѓања:
    66.998
    Два пати те боцкаа? Нели кога има веќе епидурал само пуштаат посилна доза и се извршува царскиот?:wasntme:

13. MilaP

MilaP Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.150
    Допаѓања:
    53.146
    Jas znam deka se pojacuva dozata,a za 2 pati deka bockaat ne sum slusnala do sega,no mozebi nekoj gi bockaat :?:

На RainBow му/ѝ се допаѓа ова.
  14. m.i.g

m.i.g Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.082
    Допаѓања:
    5.781
    Кога ми ја ставија епидуралната, по 'рбетот нагоре имав како цревце танко залепено со фластер кое одеше до кај рамото. Од тука ми ја пуштаа епидуралната наредните денови. А за спиналната,искрено не знам дали пак ме боцкаа бидејќи не сетив ништо (ама па претходно ми имаа пуштено епидурална ) знам само дека кога ме качија на операциона маса,ме завртија на десна страна и анестезиологот ми рече да се свиткам како за епидуралот. Претпоставувам дека ме боцна пак бидејќи епидуралната не ми фати на десната страна

На RainBow му/ѝ се допаѓа ова.
  15. irenna

irenna Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2009
    Пораки:
    3.098
    Допаѓања:
    4.461
    @m.i.g и мене таква ми беше анестезијата со цревце залепено по грб до рамо и од таму ми ја дополнуваа, кога ме внесоа во сала за царски само ми ја појачаа, после почнав да осеќам болка и ми нашле вода во абдомен, само го видов анестезиологот со шприц низ истото цевче дополни анестезија. Се ми беше низ магла и на крај ме успале цела ама се преку истото цевче, дури кога се породив два дена ми стоеше во кичма додека да ми го извадат, во петок сабајле се породив, сабота вечер или недела наутро ми го извадија. Воопшто не боли вадењето, не се осеќа.

16. m.i.g

m.i.g Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.082
    Допаѓања:
    5.781
    Е јас кога бев во операциона, ништо не ми пуштија преку цревцето туку ме завртија странично . Е сега дека немав осет од епидуралот , не знам што точно ми направија. И јас сум во заблуда за тоа

17. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.607
    И јас детално имам пишано на стр. 38. Катетерот ми го ставија откако ми ја ставија спиналната, ништо не осетив.

18. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.124
    Допаѓања:
    2.712
    A kade se odvivase ova ubavo iskustvo? Vo koja bolnica?

19. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.607
    Ремедика.

На joy1 и slobodka им се допаѓа ова.
  20. Lullaby991

Lullaby991 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јануари 2016
    Пораки:
    39
    Допаѓања:
    39
    Zdravo mamicki, mi treba vase mislenje. Imam zakazano za carski rez, no mnogu mi padna cudno koga ginekologot mi kaza vecerta prethodno doma sama da si stavam klizma(cepovii) za da ne sme gubile vreme. E sega ne mi e jasno,neli si e toa nivna rabota ?