Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Царски рез

Дискусија во 'Бременост' започната од hrizantema007, 20 март 2012.

1. Mila_Mia

Mila_Mia Истакнат член

Се зачлени на:
    31 октомври 2022
    Пораки:
    237
    Допаѓања:
    155
    Конецот ми го извадија(Едно конче беше од левата страна).
    Докторката само ми рече немора преврска па ми беше шубе и затоа прашав.

На Misskirova му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.833
    Допаѓања:
    11.783
    Втор ден после царскиот ми ја извадија преврската (значи уште бев во болница) и после никаква преврска немав. Ми рекоа дека најважно е раната да дише и да се мие цело време со сапун и вода.
    Така и правев, кончето на крај што беше само си падна и немав никаков проблем. Одлично ми е зарасната и веќе избледува.

На Misskirova и Mila_Mia им се допаѓа ова.
  3. juice_

juice_ Истакнат член

Се зачлени на:
    6 март 2021
    Пораки:
    480
    Допаѓања:
    955
    Јас имав трет царски, неполни две години после вториот. Требаше да ме породат во точно полна 38 заради истенчување на резот, али ради други причини ме породија 37+4. Иначе докторот после втор царски ми кажа дека следна бременост ќе биде царски, ама секако во поодмината бременост ќе ме следи. Така и беше. Со лесно :)

На no name5 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Doktor F

Doktor F Популарен член

Се зачлени на:
    9 мај 2017
    Пораки:
    2.507
    Допаѓања:
    7.795
    Братучедка после прв царски роди второ природно по не цели 3 години.
    Регулар кога ја фатија болки отиде во болница без претходно закажан царски и слично.
    Ова во Мк.

5. Doktor F

Doktor F Популарен член

Се зачлени на:
    9 мај 2017
    Пораки:
    2.507
    Допаѓања:
    7.795
    Не е задолжително.
    Зависи од тоа кој доктор ќе те пораѓа зошто не секој се нафаќа, барем тука кај нас.
    Доколку не се работи за голем плод (ова зборам доста голем) и поставеноста на плодот е добра нема причина да не се породиш природно, нели доколку сакаш и доколку докторот што ќе те пораѓа одлучи така.
    Опасноста од природен после царски е руптура на матка на местото каде што е шиена претходно иако ова се случува во многу мал процент на случаеви.

На Iris-1234 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2021
    Пораки:
    2.246
    Допаѓања:
    11.312
    Женски да не направив јас беља што вчера кренав седиште за кола од 10 кг, 2 месеци минаа од царски?
    Денес како да осеќам болка повеќе од претходно, не знам да идам ли да ме ѕирне матичната...

Кога ви дадоа зелено светло за кревање тешко?

7. Misskirova

Misskirova Популарен член

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    3.659
    Допаѓања:
    8.718
    Јас ич не се замарав и све што ке ми дојдеше кревав ,освен кога ке ме искараа се свестував ( знам таква сум, ама среќа се е океј) Не би требало да е страшно.

На DaisyDoo му/ѝ се допаѓа ова.
  8. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    6.840
    Допаѓања:
    23.657
    Не би требало да е страшно исто мислам ама пази се сепак.

9. Giovanna

Giovanna Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    1.987
    Допаѓања:
    10.245
    Претпоставувам дека беше на прегледот 6 недели после царскиот што е. Ако таму ти рекле дека во ред е зарасната раната, веројатноста дека си направила некоја беља мислам дека е минимална. Сепак колку и да е се супер, за жал нелагодност во одредени ситуации може да се чувствува и после месеци поминати.

На пример јас уште од болница се осеќам одчично, уште пред официјалниот преглед одев пазарев, се враќав со неколку торби, кревав количка во кола пакував, носев транспортер со бебе и немав проблем.
    Ама пред некој ден направив најобичен пост партум тренинг што повеќе личеше на некое истегнување и загревање и раната ме заболе после неколку минути.

Очигледно ќе треба да помине повеќе време за да не се чувствува никаква болка.

На DaisyDoo и Snowflake92 им се допаѓа ова.
  10. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.949
    Допаѓања:
    4.832
    Скоро 3 години по царски, иам сеуште некогаш ако претерам со вежбање болка мала кај резот, ништо страшно , сечено е работено е неможе да биде како ништо да не било

На Giovanna му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.498
    Поминати се 40 дена штом ти кажале се е во ред можеш да вежбаш. Количката како ја креваш? Бебето со транспортер да го префрлиш кога си сама итн итн. Не се плаши само гледај да не креваш 30 кила на пример. :)

12. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    6.840
    Допаѓања:
    23.657
    Рано е за вежбање, ако си бил претходно активен до крај на бременот, во смисла си вежбал како на пр. dragana_fitlife, која цела бременост вежбаше и неколку недели после царски почна да вежба тогаш да, иначе не би вежбала одма после 40 дена од царски.

13. Giovanna

Giovanna Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    1.987
    Допаѓања:
    10.245
    Пред бременоста бев многу активна, минимум 3-4 тренинзи неделно, плус повремено планинарење и тури со точак. Повеќе кондиција и сила никогаш не сум имала во живот.

Во бременост ми забранија вежбање заради крварење и хематом, а во второ тромесечие лежев поради постелката. Трето тромесечие смеев се ама се осеќав претромаво за да правам нешто повеќе од пешачење.

Сега после 8 недели од царски се осеќам ептен надвор од форма. Од хирургот добив зелено светло за вежбање, ама ќе морам пополека да си ги тестирам можностите.

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Beatris

Beatris Популарен член

Се зачлени на:
    24 февруари 2011
    Пораки:
    1.046
    Допаѓања:
    2.364
    Здраво мајки. Породена пред 7 месеци со царски рез со близнаци. Некаде два месеци имав крварење ама не обилно, имаше денови кога ништо немаше, па после пак се појавуваше. После тоа се среди, почнав да добивам редовно. Последниот месец ми закасна циклусот, добив после 43 дена, немав обилно крварење, дури може да се каже и дека слабо. Сега во неделата имав односи и после тоа почна на бришење да имам кафеав исцедок, ништо обилно, како конци повеќе. Последните два дена имам на гаќите темно кафеаво накај црно, исто ништо обилно и ме боли стомак како за добивање, а 21 ден ми е од циклус, рано е. Да напоменам дека не ги дојам децата, на почеток само пробав со пумпа, ама имав многу малку и прекинав. Дали има некоја искуство и што може да е, наредната недела ќе одам на преглед. И веќе со месеци, добро се осеќав и не се пазев ич, секако не е ни беше возможно со две деца дома. Ама нешто ме фати страв да не направив беља некоја?

15. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.498
    Добредојде во клубот, со првата бременост лежев ради крварење 4 месеци и после со резерва се движев кога дојде моментот за пораѓај дека прво природно пробавме едвај нозете ги ставив за раѓање по грдо никогаш не ми било и згора на тоа завршив до царски и бев како претепана се мразев себеси. Е сега со оваа дека движам и супер ми е само молам господ да не се случи да ме легнат зошто ќе збеснам.

Не си направила беља само телото си претрпува промени. Кафена крв е стара крв што значи таа била во тебе и со односи си истекло. :)

На Beatris и Giovanna им се допаѓа ова.
  16. АнаМаријаД

АнаМаријаД Популарен член

Се зачлени на:
    15 март 2017
    Пораки:
    1.612
    Допаѓања:
    4.351
    Има некоја после царски рез што има крварења почести?

Јас добив два пати менструација ама само што ке заврши чисто е некој ден и после пак почнува крварење и така ми е цело време еве два и пол месеци од царскиот.
    На гинеколог бев неколку пати викаат се е ок…

17. Misskirova

Misskirova Популарен член

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    3.659
    Допаѓања:
    8.718
    Јас знам да добијам на две недели . Исто се е океј.

На АнаМаријаД му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Tess36

Tess36 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2022
    Пораки:
    923
    Допаѓања:
    1.169
    Јас се породив почеток на февруари,крварев еден месец, па прекина. Две недели после тоа добив циклус со јаки болки, повраќање, па по 2 недели уште еднаш и оттогаш навака немам добиено. Цело време имам некој воденикав исцедок, некогаш е жолтеникав, некогаш таков стаклест како овулација,а многу често ме боли стомак како за добивање и пак ништо. Ова нормално е или не баш? Немав можност да отидам на гинеколог по прегледот 40 дена по царски, немам на кого да ги оставам бебињава, а веќе паника ме фаќа да не има некој проблем.

19. Neutesna

Neutesna Истакнат член

Се зачлени на:
    27 февруари 2020
    Пораки:
    185
    Допаѓања:
    552
    Zenski aj i jas da prasam moze e smesno i glupavo prasanjeto ama jas ke prasm i ke si kazam sto me maci. Pominaa 13 meseci od carski a jas nikako da se isdepiliram na secenoto mesto probav i so bigce da se izbricam nikako rakata ne mi odi tamu okolu segde ke se sredam ama tamu ne cepkam mi e strav da ne napravam nesto na ranata duri uste na mienje ja cepkam poleka malku mi ostana meseto i ranata doaga pod meseto i se mislam ke ja isecam ili ke ja istegnam help nekoj kako mene ima li i uste ne sum bila na ginekolog porodena sum so bliznacinja sama sum so soorugot i nema koja da mi gi cuva i jas ginekolog nemam poseteno

20. Cvekarka

Cvekarka Истакнат член

Се зачлени на:
    30 мај 2023
    Пораки:
    421
    Допаѓања:
    675
    Nemoj da se plasis toa e veke pominato nema nisto dosta vreme pominalo uzivaj.Slobodno mi se,brici se nema nisto

На Neutesna му/ѝ се допаѓа ова.