Девојки ве молам да ми објасни некоја што да очекувам...на крај сум веќе,денес докторот ме прати кај анестезиолог да ме прегледа за царски и само разбрав дека со спинална анестезија ќе биде...прв пат ми е и малку ме фаќа страв...што и како за време на пораѓајот и после тоа Во Чаир сум инаку
Мене ми имаа закажано за утрото во 7 таму да сум, ми рекоа вечерта од 23 натаму да не јадам, ме направија царски во 10ч, регијата за операција да е избричена/ депилирана, ти ставаат катетер мњне во операциона сала ми ставија пред спиналната, потоа седнав наведната нанаоред во таа положба ме боцкаа за спинална и легнуваш те оперираат имаш пред стомакот зелена прекривка да не можеш да гледаш што се работи. Незнам колку време траело точно се ама брзо беше ништо не осеќаш. Потоа бев во шок соба дури ме пушти опојката и имав на стомакот врекичка песок за околу 8 саати ме сместија во соба, сама се префрлав на креветот за трансоорт и назад незнам во чаир како е ова во штип. Тоа е главно .
За да почне матката да се чисти од крвта. Мене не ми ставија вреќичка ама ме притискаа сестрите зошто немав крварење.
И мене мислам не ми ставија вррќа, не памтам, ама крварев, гледаат нон стоп дали крвариш, проверуваат и кеса од мокрача, пишуваа колку истураат.
Ставаат вреќа со песок мислам за побрзо да се сопре крварењето, а за урината важно е бидејќи така се исфрла анестезијата од организмот. Него јас имам прашање, вие што имате искуство со царски рез на приватниве клиники, и таму ли има толку многу боцкања? Значи рана топ, ни болки ни ништо, ни станувањето, одењето ништо буквално не ме болеше како инекциите. Ќе ми останат во сеќавање како најголема траума од царскиот.
И по приватните ги даваат, мене ми изгледаше дека на секое ме боцкаат. Повеќе ме болеше овојпат, за разлика од првото породување.
Исто, не се сеќавам толку да ме болеле инекциите првиот пат. Сега буквално ми идеше да врискам на цел глас. На страна и другите боцкања, мислам само се пазарев со сестрите и прашував уште колку, уште колку. Дури ни грчеви немав нешто премногу како за 2 пораѓај, многу брзо и лесно се опоравив. Дома втор ден веќе усисував, џогирав, ама инекциите ме уништија и психички и физички искрејно.
Исто и мене, премногу ме болеа, дури еднаш и бутот и ногата цела вечер ми беа вкочанети и плачев од болка. Не знам што е со тие инекции, повеќе болат од самата рана.
Кај мене обратно, првиот пат многу ме болеа. Самата инекција не ама собирањето на матката И дома продолжи тоа, додека цицаше малиот ужасни болки имав во матката. Вториот пат не се ни сеќавам искрено на инекциите, од фраксапарините имав и модрици ама не ме болеа толку. Само пораѓајот ми беше потежок, се друго песна.
Skoro Moja bliska prijatelka se porodi vo plodnost, I jas bas toa ja prasav za inekciite Dali Ima tolku mnogu jas mislam deka primav Po miljon dnevno sekoj den uzas mi Bea butovite. kaza deka ne primila voopsto inekcii Ili samo Edna do dve eventualno... Izgleda I'ma promeni vo toj del
Mozno e, ama I infuziite se mnogu pomalku od predhodno, taa primala samo prvata den koga si na intenzivna I utredenata uste dve infuzii I tolku za razlika od mene koga jas se poragav sigurno 4 dena moze I 5 bev so infuzii
За секој е различно, но клексани и тие за матката мора да се ставаат. Во однос на инфузиите зависи од состојбата на мајката, кс и слично. Јас со двата царски имав различни видови инфузии, но боцкањата беа исти.
Додека укапирав шо е работава со инекциите пошто не знаев, си барав за болка и ми даваа во ремедика ова