Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Царски рез

Дискусија во 'Бременост' започната од hrizantema007, 20 март 2012.

1. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.607
    Кога си закажана?

2. Lullaby991

Lullaby991 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јануари 2016
    Пораки:
    39
    Допаѓања:
    39
    Имам уште две недели до датата :)

3. okcenzi

okcenzi Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    3.522
    Допаѓања:
    9.561
    Исто и мене ми дадоа за дома. Царскиот ми беше закашан за во 7 часот утрото, а вечерта кога бев на ЦТГ околу 20 часот, ми дадоа чепче за дома и ми рекоа од 10 часот натака ни да јадам ни да пијам.
    Си го ставив чепчето, за половина час се отпразнив, си закачив предходно еден дијазепам и се комирав до утрината до 6 часот. Кога станав се истуширав, измив заби се напив голтка вода ( пошто не се издржуваше) и си ја облеков спаваќата под капутчето. Доле си отидов со пижами ( кои личиат на трењерки) и чизми со одврзани врвки за побрзо вадење од нога.
    Во 7 часот ме внесоа во операциона сала. Прво ме соблекоа скроз гола, ми ставија катетар и она чудото за инфузии во рака и кај 8 часот бев спремна. Сама се преместив на столот-масата за операции, ми ги врзаа рацете и нозете, ме покрија од врат до половина и ставија пред мене зелена завеса ( на гради). Почнаа да ме мачкаат со нешто многу ладно, а во салата беше преладно, понав да се тресам и ми кажаа да дишам нормално. Анестезиологот ме држеше за рака и ме галеше по лице и тоа е последно што го памтам. После тоа паметам како ме будеа а јас викам буквално од болки. Додека ме буделе сум викала по починатата другарка ( често ја сонувам). Кога веке убаво се освестив ( иако ми беше се матно) барав одма да ја видам малата, ама кај неа ме однесоа после два часа. Пред салата во ходник ме чекаа мм, мајка ми и свекрвами. Тој целиот возбуден ме изгушка иако устата ми беше сува и се лепев. Мајка ми и свекрва ми цели расплакани и насмеани, почнаа одма да ми кажуваат на кого личи. Освен сестрата никој друг не ме праша јас како сум :) .
    Станав со помош на хигиеничарката после 36часа. Првото станување хорор. Мислев дека ке се преполовам, очите ми избегаа некаде сами и немав контрола над нив. Вртоглавицата беше страшна, главоболката ужасна.
    Ми донесоа чај да пробам после цели 50 часа. Тортура невидена. Првите две голтки ми изгледаа како да сум лапнала цименто и не поминува низ цревата. Две недели ми требаше да ми се опорават цревата. Главоболки имав 10 дена ( не беа јаки). Сама станав веке 4от ден и тоа едвај.
    Денес веке ја започнавме 5та недела и сум супер. Болки во раната имам повремено ама се благи. Местото ми е уште како здрвено, раната ми е минимална и скоро да не се познава.

На Babyboom988, Kaetana, slobodka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.607
    Сакав да те прашам во колку часот? Како што пишала @okcenzi ако си рано сабајлето чепчето ќе си го ставиш од вечер и не смееш да јадеш...

Со лесно!

На okcenzi му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Lullaby991

Lullaby991 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јануари 2016
    Пораки:
    39
    Допаѓања:
    39
    Isto mi go kaza ginekologot,od vecer da si stavam cepce i drugiot den vo 15h na operacija :) fala vi mnogu na odgovorite

На okcenzi и Kaetana им се допаѓа ова.
  6. juli rak

juli rak Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    227
    Допаѓања:
    358
    Majki porodeni so carski te so spinalna veke mesec vreme navecer koga spijam I koga ke se razbudam za maloto osekam strasni bolki vo polovinata kako zdrvena sum edvaj stanuvam od krevet Imate li nekoja slicno iskustvo? Kako bi mozela da si pomognam? Nepodnoslivo mi e vi blagodaram

7. Wanna.be.mum

Wanna.be.mum Популарен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2013
    Пораки:
    1.019
    Допаѓања:
    1.101
    Jas ne znam da ti odgovoram, nemam iskustvo, toa doprva me ceka, tuku bas ova tvoevo mi e najgolem strav od spinalnata ako treba da se odlucam (facepalm)

8. juli rak

juli rak Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    227
    Допаѓања:
    358
    Prvata nedela od carskiot mozebi I 2-3 nedeli iMav uzasni glavobolki ne znaev kade odam nemav ramnoteza ne znam Dali bese od spinalnata ili od Toa sto bebeto ne sakase da cica pa dobiv vospalenie na gradite e Sega so ova ne se izdrzuva se prasuvam kako vi mozela da si pomognam Sega da bi birala bi izbrala celosna

На Wanna.be.mum му/ѝ се допаѓа ова.
  9. juli rak

juli rak Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    227
    Допаѓања:
    358
    @Wanna.be.mum denes vo konsultacija so dvajca vrvni ginekolozi go dobiv ovoj odgovor, bolkite vo polovinata ne se od spinalnata tuku od tezinata na stomakot vo bremenosta me sovetuvaa da napravam rengen snimka I da se vidat ubavo prslenite, isto taka da vezbam da gi zacvrstam muskulite vo toj del od teloto

На Wanna.be.mum и irenna им се допаѓа ова.
  10. Wanna.be.mum

Се зачлени на:
    1 јуни 2013
    Пораки:
    1.019
    Допаѓања:
    1.101
    Pa dobro ako e taka, ima sansi pak da se vratis vo normala, ti posakuvam pobrzo oporavuvanje ;)

11. MaLeCkO :)

MaLeCkO :) Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2015
    Пораки:
    319
    Допаѓања:
    384
    Јас мислам дека болките се од Спиналната, барем знам дека мене ми се од неа. А и некој пријателки што сум ги прашала што се со спинална ист проблем со кичмата имаат... Само поради ова нејќев Спинална ама никој не ме праша :(

12. DigY

DigY Популарен член

Се зачлени на:
    4 мај 2011
    Пораки:
    3.479
    Допаѓања:
    6.483
    ako si bila jadena a moralo odma carski nema sto da te prasuvaat. spinalna e edinstvena opcija vo takov moment.

13. MaLeCkO :)

MaLeCkO :) Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2015
    Пораки:
    319
    Допаѓања:
    384
    Не бе срце каква јадена, од предходниот ден во 18ч имав последен оброк а ме породиа наредниот во 19ч.
    Нејќев спинална нејќев ни да ја потпишам ама толку се испозамараа... Се противев и ми кажаа ако сакам да ме породат да седнам да ме боцнат ако не други чекале на ред :/ ... Ова го има само на Гак и никаде на др место хахха

14. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.124
    Допаѓања:
    2.712
    Lele ludi raboti ej.

15. juli rak

juli rak Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    227
    Допаѓања:
    358
    jas se nadevam deka ne se od nea i deka ke se oporavam, inaku poznavam uste 2-3 prijatelki koi se so spinalna i gi nemaat ovie bolki jas osekam bolki samo navecer koga spijam na grb...

На Nena.dim му/ѝ се допаѓа ова.
  16. DigY

DigY Популарен член

Се зачлени на:
    4 мај 2011
    Пораки:
    3.479
    Допаѓања:
    6.483
    epa na kraj sama vide zosto e toa taka. gak :D ajde bidete vie dobri toa e najbitno

На MaLeCkO :) му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Wanna.be.mum

Се зачлени на:
    1 јуни 2013
    Пораки:
    1.019
    Допаѓања:
    1.101
    Kako smee taka bez tvoe odobruvanje c c c c ova samo kaj nas go biva, a delot so toa deka se slusas i moze strav da te sovlada taka od cela atmosfera vo sala? Toa mamicki kako se podnesuva kazete mi?

18. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.124
    Допаѓања:
    2.712
    Eve jas ke kazam za mene. Bas ne me fati mnogu strav no. Sepak im naglasiv deka sakam nekoj da mi pravi muabet. Vleguvas vo sala i nemas mnogu vreme za panika, te stavat vo masinerija: Eden ti stava kapa, drug na noze takvi najlonki, tret te vlece da odis a ti so katetar, odma na masa te mestat. Bas i nemas vreme za panika. Koga mi ja stavaa spinalnata, eden te drzi nanapred navednata, i posle pocnuvas da se zdrvuvas nadole. Koga mi vrzaa ekstremiteti ne ni osetiv, mi stavija zavesa napred. Pocnaa so muabeti, i dur se svestis oni si rabotat veke. Jas gi poglednuvav od vreme na vreme ama poceke muabet pravev so anesteziologot i pedijatarot. Koga go vadea samo vidov deka vlecea dvajcata doktori so napor ama jas prodolziv so muabet. Mi go pokazaa, i si prodolzija so rabota.
    Nemas mesto za panika veruj.
    Jas si rekov , mora da izlezi nekako.
    E kaj carski posle sleduva makata. I toa golema veruvajte.
    Moja preporaka ,ako nemate vistinska indicija prirodno barajte, carski sano vo golema nuzda.

На Mi-Ma, juli rak, MacenceEna и 6 други им се допаѓа ова.
  19. Wanna.be.mum

Се зачлени на:
    1 јуни 2013
    Пораки:
    1.019
    Допаѓања:
    1.101
    Uf, fala @slobodka za spodelenoto, a i racete ti se vrzani?? Ne smees ni so gorniot den da mrdnes taka? Ah znam sum imala slicno iskustvo ama ne za raganje i ne so spinalna tuku zavisi od karakter ako si panicar ima vreme i za toa :))) vie so bebus da ste zivi i zdravi :) pomina sega uzivajte

20. katalina

katalina Популарен член

Се зачлени на:
    14 октомври 2010
    Пораки:
    1.615
    Допаѓања:
    772
    Jas na ednata raka imav infuzija,a na drugata edno takvo za pritisok merenje,neznam kako se vika.

На Wanna.be.mum му/ѝ се допаѓа ова.