Царски рез

Discussion in 'Бременост' started by hrizantema007, Mar 20, 2012.

1. mariz

mariz Форумски идол

Мене првиот ми беше природен пораѓај, бебе од 4ипол кила и душата ми ја извадија. Не го родив јас, они го избутаа едвај. Многу тежок пораѓај, а јас сум со јака толеранција на болка. Да не навлегувам во детали, ама многу долго и опоравувањето ми траеше. Додека второто итен царски завршив. Втор ден станав сама, на 6,7ми ден јас дома бањав бебе сама (маж ми беше 2,3 дена на пат) и чував 2ипол год детенце :D Многу лесно и брзо се опоравив. Болеше нормално сеченото место, ама не беше страшно и неиздржливо.. а како минува ден за ден е се помала болката. Раната е доста ниско, па немаш некој напор таму толку. Искрено повеќе ме болеше раната од слепо црево (на 17г оперирав и се сеќавам) :D
    На трето кога би одела, би пробала пак природно (ако може), но не би сакала да силат по секоја цена. Двете ми беа 7+ дена надносени и многуууу споро се отварав. Ако до 40та не му текне да искача и не сум некој прст отворена, не би чекала. Совет, со таков некој план и ти (доколку можеш да се договориш со доктор). Да се проба природно, но да не ти вадат душа...

Giinna, Meddy, mal.ecka and 1 other person like this.
  2. sadgirl21

sadgirl21 Форумски идол

Jas se porodiv carski na Gak, 3 dena bev tamu..dva nokja, tretiot den vekje me pustija.
    Imase mnogu guzva,I brzaa da oslobodat krevet,barem taka mi kaza edna sestra.I jas mislam premalku e samo 3 dena.
    Inaku kako sto spomna @1209,pri kivanje I kaslanje,obavezno pritiskajte stomakot so pernica,vo sprotivno edvaj se izdrzuva bolkata.
    Moj sovet do site e vednas da stanete da ne cekate 2,3 dena koga ke se vratite doma da odmarate.
    Jas samo sto se vrativ od bolnica,istiot den pravev generalka...ne prasuvajte kako. Boli I pece premnogu,ama so sekoj pominat den se naviknuvas da se nosis so bolkata.Zatoa ne prolongirajte,soocete se so istata.
    So lesno

SanelaS likes this.
  3. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Како ќе ти се погоди. Секој организам не е ист.

А за седење во болница..... Околу 5-6 дена седат максимум. Јас сум против царски и добро е што се породив природно. Ако мораше, ќе требаше со целосна анестезија.

LadyC likes this.
  4. H.VAGA

H.VAGA Популарен член

Не сум по секоја цена за природно. Ако гледаат дека не бива да не форсираат до крај.
    За царски немам искуство.
    Цимеркара со мене веднаш стана. Имаше болки но подносливи како што викаше.
    Јас првото природно тешко поминав.
    За второто пак природно како да не бев раѓала. Брзо се опоравив.

SanelaS likes this.
  5. Easter

Easter Истакнат член

Јас сум тазе породена со царски, утре ќе ме пуштаат . Прво бебе ми е и уште 3 да имам би ги раѓала вака , воопшто не се каам за одлуката .
    Боли првото станување да , ама не е тоа паѓање у несвест , се издржува. Првите две станувања ми беа со нивна помош а после сама за до тоалет , да поземам бебе , да нишкам , да станам за јадење итн .Денес 3ти ден од операција сама се избањав . Значи дека почнувам да функционирам нормално, не дека летам кога одам ама тоа е тоа , со секое станување е се полесно и полесно .
    Само позитивни мисли и прави така како што мислиш дека е најдобро за тебе и бебето :)

6. 1209

1209 Форумски идол

Зависи како толерираш болка, ама јас да знаев дека толку ќе ме измачат чекајќи ме за природно ќе одев одма царски. Мене целиот период до провокации три дена пред тоа ми беше хорор и многу болен и трауматичен па по царскиот ми олесна и песна ми беше.
    Во Лондон каде што раѓав бебето е со тебе од после раѓање цело време, никој не го зема, те задржуваат 2 дена со молби, мене ме задржаа 5 дека моравме на ант да бидеме ради сепса.
    Јас станав уште сабајлето сама, се породив вечерта, и одма отидов сама се туширав, имаш апчиња за болка и подносливо е. Рана како рана боли, операција е, ама дека е толку страшно, не е.
    Јас си одев цело време и се грижев за бебето таму, дури и мм ме караше да лежам ама јас не сакав, си се движев.
    Дома после кога си дојдов си терав нормално, болно е лежењето и станувањето, качување по скали ама се издржува.
    Второ ако исм среќна сум дека ќе сум со царски секако , пак низ тие трауми за природно не минувам.

7. Srcka28

Srcka28 Популарен член

Јас имам само позитивно искуство , сакав природно и чекавме , ама на крај мораше со царски, и не згрешив , во 11 сабајлето ме породија , вечерта во 21h станав со помош, после 3 дена како да не сум била оперирана.

Mihaela123456 likes this.
  8. natash.a

natash.a Истакнат член

Јас бев 4 ноќи ама бев во болницата на антибиотици и не смеев да доам таму, ми предложија ако сакам да останам да воспоставам доење ама јас одлучив да со одам, инаку тие што и беше второ дете ги пуштаа по 3 ноќи

Iris-1234 and LadyC like this.
  9. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Втор царски Битола на болница 3 ноќи.
    Првиот бев 4 ноќи.
    И двата пати супер поминав.

natash.a and LadyC like this.
  10. Dpokahontas

Dpokahontas Истакнат член

Дали после царски ви истекувало како жолтеникава течност од раната?

11. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Не.

12. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Ништо не истекуваше, посети гинеколог да не има некоја инфекција.

13. natash.a

natash.a Истакнат член

После царски ви трае ли менструацијата подолго, ова ми е втор месец како добив, како да престана крварењето после 7 дена од добивање па за два дена пак продолжи

14. lackygirl

lackygirl Форумски идол

И царски и природно треба време дури се среди циклусот, мене првиот пат ми дојде после 9 месеци точно, царски, доев, цела година после тоа ми идеше различно, еднаш на 24 дена, па на 27, па 30....од прво пообилно потоа само 2, 3 дена ми траеше, најбитно без болки не сеќавав кога ми дошло :) сега сум 2 и пол месеци пп немам добиено.

natash.a likes this.
  15. LadyC

LadyC Форумски идол

Чув од вработена од клиника дека можело и природно да завршам ако сум со 2 царски.
    Ич не ми е веродостоен муабетот, правен е веќе со неколку гинеколози, сите рекоа мора царски.
    Некоја слично искуство?

16. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Немора да значи. Еве ја прв итен царски, на клиника ми викаат може да се проба природно, а оваа во систина што ме води и што води ризични бремености не се нафаќА ми рече само заборави дека природно ќе се пораѓаш си ја знае ситуацијата како е.
    Така да исто и кај тебе ако е се во ред со матка,притисок итн може природно,но веќе кога 2 пати си царски ја би царски искрено освен ако немаш преголема желба за природно.

LadyC likes this.
  17. LadyC

LadyC Форумски идол

После прв царски може природно, а после втор сите доктори ми рекоа нема шанса зашто така треба да се иде до крај и голем ризик е да пукне матката.
    Оваа е сестра и искрено некако не и верувам на муабетот, оти неколку гинеколози ми рекоа строго царски ќе мора ...

18. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Епа се зависи од докторот што ќе те пораѓа како би се нафатил.

LadyC likes this.
  19. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Кога го закажуваат царскиот од кога ќе бидеме 36та полна недела?

20. Orchidlady

Orchidlady Активен член

Јас мислам дека после полна 36та недела, па дури еве кај мене докторот ми рече дека после 37ма ќе се договараме за пораѓај.