Со терапија за притисок почнав на 140/ретко150/90 со метилдопа 2х1следев неколку дена исто пак. Зголемивме на 3х1 за џабе еве мерам пак исто. Денес кај матичниот сум на контрола и за упат за пораѓај. Сите викаат да уживаш во бременоста но мене како век ми се чини и едвај чекам и царскиот да помини
Koja nedela si Lady? Baraj Mila da ti napravat pobrzo carski nedaj boze da se kaci poveke pritisokot. I jas trebase da se porodam vo Cair ama bidejki Po sekoja Cena I pokraj pritisokot i ogromnite otoci sto gi imav I slaboto mrdanje na bebeto sakaa da cekaat polna 38 I nekoj den jas otidov vo plodnost I tamu se porodiv iskreno mene mi bea I sekundite bitni. Na drzavna baraj go Jovcevski toj bil specijalist za poragaj so pritisok jas da go poslysav nego ke me porodesd uste vo 36+1 toj sakase vednas da me porodi ama jas ne prifatic sepak mi bese strav deka e rano
Сега сум 37 недела, деновиве поактивно беше бебе барем како што викаат 10 ги броев ги имаше, некогаш и повеќе. Ќе видиме денес што ќе рече и матичниот. Исто сега и отоци имам и ме плашат. Со претходниот пораѓај ме чекаа за природно до 41 исто со притисок бев па притисокот не можев да го стабилизирам ни после пораѓај. После пораѓај и до 200 ми одеше. Се надевам сега полесно ќе е
Денес ЦТГ-то беше супер, бебе супер околу 3300 веќе сме. Упат зедов за утре и утре ќе се договорам за царски. Како што рече матичниот за околу 1 недела максимум ќе ми закажат, па ќе видиме. За отоците кога му кажав ми рече не го загрижувале не било страшно и било нормално.
Devojki zdravje vonplan sum poroduvanje na Gak. Moram carski. Ko predlozi mi se slednive dr. I ve molam za iskustvo veke porodeni od niv ili nekoi so znaete . 1. Livrinova 2. Eli nikolovska ( ne sum sig za prezimeto) 3. Adela Stefanija 4. Daniela Jovanova Veruvam site se strucni, no pak neli pristap, serioznost... Mislam me razbirate sto sakam da kazam
Јас немам искуство со пораѓај на ГАК. Кога разговарав со мојот матичен како подобра опција ми ја посочи чаир,со изговор да стручни се на ГАК ама кога ќе те успијат нема да знаеш кој специјализант ќе е. За Адела и на форумов пишуваше дека бара побаги работи.
Ливринова и Слаѓана Симеонова. Ливринова ме гледаше на прегледи додека Симеонова беше на одмор, Симеонова ме оперираше. Адела Стефанија ја имаше оперирано цимерката, која дојде да ја посети и се обрати со кај си бе плачке, 10 саати плачеше, немој да плачеш сега кога ќе тр стануваат после царски. Не те успиваат за царски, спинална ти ставаат свесен си цело време. Чаир можда имаат добри доктори ама Чаир е родилиште и ако нешто не дај боже не е во ред со бебето го носат на Клиника, а ти остануваш во Чаир.
Не ставаат во сите случаи спинална. Може и спиналната некогаш да не фати и да мора целосно да те успијат.
Јас кога отидов со епидурална на царски ми кажа тој сега малце ќе поспиеш најверојатно когра ме шиеа ама искрено како да паднав во несвест и одма да се разбудам така се осеќав
Па пример ете како што кажав ако не фати спинална, алергии некои, потешки заболувања каде што мора да се успие скроз, дури и тие што имаат страв да останат будни при операција пример зошто не секој е способен да биде свесен и да осеќа само како го тегнат со 20 луѓе во сала исто и нив ги успиваат. Секако спиналната се препорачува ради помал процент на компликации према бебето, додека целосната анестезија го зголемува ризикот од рипање на пулс пример кај бебе итн итн затоа и гледаат во секој можен случај да се избегне.
Јас бев кај Ана Данева Маркова, предобро поминав. Стручна, спремна, смирена за мерак. Со спинална бев, ништо не осетив, цело време си правев музика со лекарите, а и музика ми пуштија за опуштање Јас сум презадоволна, ти посакувам да поминеш како мене кај кој доктор и да одлучиш да одиш
Двата царски вака ми поминаа. И докторот се чудеше што женче ќе бев од 65кг да неможат да ме успијат. Со вториов уште од старт барав целосна ама не сакаше анестезиологот, ама мораа да ме успијат ќе им рипнев од стол. И уште упорна жената нема шанси да осеќаш а јас цел газ го кревав нозе мрдав.
Матичната ми договори кај неа уште од старт за следење на бременоста па после се договорив со докторката. Не знам дали би ви требале врски, префина е докторката ама истовремено и презафатена бидејќи е и професорка и продеканка на Медицински факултет.
Мајки породени во чаир,за вадење конци дали треба упат и дали има некое ограничено време кога се вадат конците
Не треба упат. Со самото отпусно ке ти кажат за 10 ден да одиш за вадење конци. Од 7 до 10...ама мислам 10 беа.