Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Царски рез

Дискусија во 'Бременост' започната од hrizantema007, 20 март 2012.

1. Giinna

Giinna Популарен член

Се зачлени на:
    30 јануари 2020
    Пораки:
    433
    Допаѓања:
    4.248
    Јас мислам дека кај мене кај и да е ке престане крварењето бидејќи два дена веќе доста понамалено крварење имам, ко последен ден од менструација. Породена сум пред 8 дена

2. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    6.983
    Допаѓања:
    26.375
    Ќе прекине, па пак ќе прокрвариш обилно да не се изненадиш. После ќе крвариш по малку, па ќе прекине, па пак неколку капки, па жолт исцедок.. ехеее бебе излегло, има за чистење :)

На Giinna му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Malo mace

Malo mace Истакнат член

Се зачлени на:
    30 декември 2021
    Пораки:
    51
    Допаѓања:
    27
    Здраво мамички
    Породена сум царски пред 1 месец и сега нели треба да се оди на гинеколог до 6та недела,па прашање ми е дали го бричевте делот околу раната не знам што да правам ми е страв малку .

4. lavinija28

lavinija28 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2013
    Пораки:
    1.679
    Допаѓања:
    2.159
    Прашање до мајките породени со царски рез. Последно време заприметив, по 3 и пол год од царски, дека на деснава страна околу шиеното не чувствувам некако допир, како тапо ми е, како да не е моја кожата. Од лева страна пак, нормален е допирот. Не знам дали и претходно ми беше така, или сега некој филм ми е, ама би сакала да знам дали сте заприметиле такво нешто. Знам дека е сечено, нервни завршетоци и сл. ама по толку време чудно ми падна.

5. Easter

Easter Истакнат член

Се зачлени на:
    16 април 2023
    Пораки:
    420
    Допаѓања:
    1.946
    Не пипај дур не те види гинеколог .

На Malo mace му/ѝ се допаѓа ова.
  6. 21kike21

21kike21 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јуни 2010
    Пораки:
    137
    Допаѓања:
    73
    Аоо мами ова болелооо...
    Вчера ме пуштија дома ,се трудам да се движам,ама многу ме боли и уште несум појдена во вц
    Ми дадоа и три инф. За да појдам и чепне и несака никако се на се 5 пати само гасови.. незнам што да се напијам веке. Денес помина дејството од инфузиите и болки огромни стомакот топка. Извинете на долг пост уште да прашам треба денес да ја извадам лепенка сама и да се истуширам,мн. Се плашам без лепенка зошто ми иде за кашлање како беше кај вас. Инако млеко дојде на 2 ден си цицка бебе ако има некоја уклуч.пишете плис за лепенкава дали да вадам

7. Giinna

Giinna Популарен член

Се зачлени на:
    30 јануари 2020
    Пораки:
    433
    Допаѓања:
    4.248
    Јас кога отидов во вц славев.... Ме земаа на операција без чепче, без клизма, а доручкувана бев, среќа коа ми рекоа спремај се за операција ми дојде од страв да се испразнам колку толку. Во болница само на течности 3 дена, се на се освен вода и сок што ми рекоа да пијам, во болница уште 2 пати супа ми дадоа и два пати за доручек геврек и кифла со сирење...тоа беше се што даваа за јадење и немав што да исфрлам додека бев таму па со страв си отидов дома. Викав ќе се вратам во болница да се ис****м пошто ми е страв ама среќа после 1 ден дома (4 дена од операција) се испразнив мн лесно.
    Види повеќе течности внесувај и супи, може ќе ти помогне.
    Иначе да, болиии и не знам зошто се вика ЦАРСКИИ!! Магарешки јас го викам, со цимерките во соба цело време викавме не царици него магарици сме ама тоа е...

Него да прашам јас, првите денови раната ми беше мека, после 2-3 дена почна од една страна ко поцврста да е и испакната а сега цел рез е така цврст, испакнат ко планина, не е рамно со остатокот од тоа место. Нормално ли е? Исто понекогаш во движење осеќам ко да ми се одлепува раната :^) не знам дали си умишљам ама така се осеќам и страв ми е

На 21kike21 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Anika55

Anika55 Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    3.662
    Допаѓања:
    61.973
    Не ти се одлепува, си умишљаш :)
    А за тоа што е испакнато, можеби се формира келоид, ништо страшно само на изглед неубаво. Ама може и не е тоа, може ќе си спадне со тек на време. Ќе си прашаш на контрола.

9. Giinna

Giinna Популарен член

Се зачлени на:
    30 јануари 2020
    Пораки:
    433
    Допаѓања:
    4.248
    А келоид што е? После некое време кск резот пак е меко и рамно?

10. Anika55

Anika55 Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    3.662
    Допаѓања:
    61.973
    Келоид е испакната рана, изгуглај да видиш како изгледа. Келоид не поминува сам од себе, ама нека ти каже доктор дали е тоа, може нема врска.
    Јас се мачкав со една ла рош крема и од неа многу ми омекна раната. Не помогна за избледување, ама значително ја омекна.

На 21kike21 и Giinna им се допаѓа ова.
  11. l-a-d-y-di

l-a-d-y-di Популарен член

Се зачлени на:
    10 јануари 2013
    Пораки:
    878
    Допаѓања:
    498
    :sun:Живи здрави и ти и бебушко, господ дава сила ќе помине.:sun:
    Незнам како е природно, царски имам пробано 2 со целосна и спинална ама ни Ц нема од царски сепак е операција.
    Јас дури дома појдов во вц и прослава беше, на толку денови не јадење нема и што да се исфрли.Гасови е убаво што имаш значи цревата се добри и функционираат.
    Јас и кога бев во болница на терапија најмногу офкав.
    За да не кашлап лежи под исправена, како седната и мене бонбони ми помагаа и чувај го стомакот кога кашлаш за пималце да те боли.
    За лепенката незнам што да кажам ми ја извадија ви болница и потешко е без неа, јас лично не би имала храброст би барала помош од мм.
    Со целосна беше или спинална

12. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    6.983
    Допаѓања:
    26.375
    Колку дена како си породена? Мислам дека треба да се јавиш на доктор ако не можеш да се испразниш и утре. Знам мене ме прашаа пред да ме пуштат дома дали сум била во вц, дека треба да се сигурни дека работат цревата. Лепенката можеш да ја извадиш и да миеш со сапун и вода.

13. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.603
    Допаѓања:
    43.165
    Сега прочитав за ова и не знаев дека не е нормално, мојата рана од царски е целата вака, што треба уствари да правам?

14. Anika55

Anika55 Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    3.662
    Допаѓања:
    61.973
    Не дека не е нормално, баш мислам дека не е толку ретка појава. Освен визуелно, мислам дека друг проблем нема од келоид. Јас лично немам искуство со ова, од она што читав се користеле некои силиконски гелови и ленти и имало некои козметички третмани со инекции. Ама колку е ова ефикасно и препорачливо не би знаела.
    Доколку ти пречи, мислам прво консултација со дерматолог, да се утврди дали воопшто е тоа и да ти укаже што може да се направи.

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.603
    Допаѓања:
    43.165
    Од што погледнав на нет слики сега, дефинтивно е тоа, лузната не ми се намалува туку како да се зголемува, баш со другарка ми ја споредував две недели разлика во пораѓај, нејзината е ептен избледеана и лична да речам, мојата како да ме касапеле. Вака за сега ми пречи што уште ме чеша, ане можам да се почешам таму, отрпната сум уште, знае и да боли некогаш, а и незгодна ми е за допирање па не можам ни да се средам со бикче или депилирам. Оставав на време демек уште е рано да се среди, ама веројатно вака ќе остане. Ќе дадам рок уште малце па ако ми смета ептен ќе одам на дерматолог. Фала на одговорот.

На Anika55 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. FairyRedForest

FairyRedForest Истакнат член

Се зачлени на:
    13 март 2023
    Пораки:
    124
    Допаѓања:
    417
    Хаха мене во Чаир ме знаат како страшлива

На Hijabigurll му/ѝ се допаѓа ова.
  17. daniangel

daniangel Истакнат член

Се зачлени на:
    7 ноември 2012
    Пораки:
    56
    Допаѓања:
    71
    Јас сум 4 и пол години од царскиот, и чуството на тапавост во делот на резот го имам цело време....дури и при депилирање во тој дел ми е како без осет...така да мајка - ништо страшно - сите сме исто ;)

На lavinija28 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. lavinija28

lavinija28 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2013
    Пораки:
    1.679
    Допаѓања:
    2.159
    Јас почнав летово да се депилирам повторно по 3 години, страв ми беше во изминатиов период и деновиве ме фати паника да не ми стана нешто од самата депилација :)

19. Giinna

Giinna Популарен член

Се зачлени на:
    30 јануари 2020
    Пораки:
    433
    Допаѓања:
    4.248
    Ја отворив темава за да прашам за депилирање и гледам веќе за тоа се збори. Прв пат кога се издепилиравте и како, на козметичар, сами, целосна или не? Јас сама дека се депилирам, појма немам што да правам сега :( во делот кај резот и немам мн влакна ама сепак треба депилација бар на 2 месеци.

20. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    4.551
    Допаѓања:
    8.859
    Со брич после 2 месеци, на депилација со восок после 6. Немав никаков проблем.

На Giinna му/ѝ се допаѓа ова.