Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Царски рез

Дискусија во 'Бременост' започната од hrizantema007, 20 март 2012.

1. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.387
    Допаѓања:
    25.029
    Колку време крваревте после царски?

За една недела скоро месец од царски.Пак почнав да крварам свежа крв. Не обилно,ама има.
    Две и нешто недели имав само исцедок,некој жолт.
    Нормално е?

2. Misskirova

Misskirova Популарен член

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    3.611
    Допаѓања:
    8.397
    Нормално е . Ке се среди.

На Fenix05 и Мариаа. им се допаѓа ова.
  3. YellowLedbetter

YellowLedbetter Активен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2023
    Пораки:
    100
    Допаѓања:
    61
    Уште ова да ве прашам, до кој ден пост операција ве болеше во станување ама она многу. Денот после оп беше тешко, а наредниот после него?

4. Misskirova

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    3.611
    Допаѓања:
    8.397
    Ме болеше околу две три недели.
    Додуша секој ден се намалува болката, ама реалноста е дека боли.

На YellowLedbetter му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.387
    Допаѓања:
    25.029
    И нареден ден боли,ама не како првиот.
    Буквално секој ден се помалку болеше и со секое станување и движење е полесно.

6. Fenix05

Fenix05 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.538
    Допаѓања:
    8.911
    Јас сум 13 денови после царски не ја осеќам веќе 5 6 денови дека боли ама јас одма цтор ден од царски форсирав активност во болница и дома исто, со секое движење е полесно ден за ден

7. YellowLedbetter

Се зачлени на:
    4 јуни 2023
    Пораки:
    100
    Допаѓања:
    61
    И јас форсирам активност и станувам и се, ама денеска е втор ден после операција и некако болно ми е, а вчера болеше не дека не. Пуста желба да си одам дома, креветиве не им чинат не се лежи не се седи не се станува високи се дали тоа влијае на болките при станување.
    Иначе втор ден го рачунам
    ден на операција-0
    Ден после операција-1
    Втор ден после операција-2

8. Misskirova

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    3.611
    Допаѓања:
    8.397
    Можеби јас дека првородка ме болеше ужасно . Станувањето ми беше пеколот .

На Be-yO-nCe и Ouravanture им се допаѓа ова.
  9. YellowLedbetter

Се зачлени на:
    4 јуни 2023
    Пораки:
    100
    Допаѓања:
    61
    И јас сум прворотка, додуша стварно од желба за побрзо да помине и за дома станав вчера одма немав проблем, боли ама се трпи. Веќе измешани емоции имам не знам што зборувам :wasntme:

Као се преиспитувам дали ме боли поќе или помалце од вчера, ама изгледа заборавам колку болело вчера лол

Главоболка дури денеска ексик мора да е комплетно не можеше да помоне без тоа

10. Fenix05

Fenix05 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.538
    Допаѓања:
    8.911
    Чекај рано е биди нежна кон себе :hug: денес помалце е од вчера сигурно, утре помалце и така секој ден ќе биде подобро важно не се улежувај долго време и без нагли движења

На steela.honey и YellowLedbetter им се допаѓа ова.
  11. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    6.982
    Допаѓања:
    26.368
    Нема зошто да трпиш.и дома кога ќе дпјдеш смееш кетонал да пиеш

12. YellowLedbetter

Се зачлени на:
    4 јуни 2023
    Пораки:
    100
    Допаѓања:
    61
    Помалце е туку јас сум голем плашливец :) упте ова раната мора да се мие поќе пати во рек на денот или нема врска тоа?

Пак не разбрав убо, сабајле докторката што ме оперираше ми рече можиш да се капиш, после да ја миеш раната самп со вода демек 2-3 пати денеска или грешнп разбрав

И чаре за болки во врат, малце подолу измеѓу плеќите и вратот по рбетот

13. Fenix05

Fenix05 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.538
    Допаѓања:
    8.911
    Мене веќе 2 ден после царски ми дозволија да се бањам и тоа влегов сама не ми требаше помош, докторот ми рече само со вода и сапун и ќе ја сушиш нежно со тапкање. Јас имав болки кај епидуралот зошто завршив итен царски па ме изнабоцкаа со се живо, болки немав. Ама штом си уште во болница барај им таму нешто, прашувај

14. Gravida2Para1

Gravida2Para1 Нов член

Се зачлени на:
    9 јануари 2024
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    1
    Здраво, живеам во моментов надвор од Македонија во место кај што на Царскиот рез се гледа како на тешка операција и не е прифатлив тип на пораѓање освен за одредени медицински бремености. Од другарки во Малкедонија слушам дека не е толку строго таму и дека многу се одлучуваат за оваа опција. Дајте некој совет :) вреди ли да инсистирам некако, лесно се опоравивте по царски рез? Немаше компличации од операција и анестезија? Поврзување со бебето во тој што го викаат “златен час” се случи убаво или има мала летаргија кај мама и бебе од целиот процес? Јас сум спремна на вагинално пораѓање но се плашам да не се искомлицира, со распрскувања на плацента или други проблеми што бараат интензивна нега, па сосема да го пропуштам тој првичен момент на пружање љубов кон бебето

15. Misskirova

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    3.611
    Допаѓања:
    8.397
    Ако немаш потреба породи се природно.
    Ако гледаме така,компликации се повеќе можни кај царски.

На Gravida2Para1 и YellowLedbetter им се допаѓа ова.
  16. YellowLedbetter

Се зачлени на:
    4 јуни 2023
    Пораки:
    100
    Допаѓања:
    61
    Не врви од аналгетикот што ми го даваат. Анестезиологот рекол кафетин, пепси или кока кола нешто што содржело кофеин за болки во главата од анестезијата. Претпоставувам од анестезијата е ова.

Те изнамачиле со боцкањето, јас па се фатив во кичма претходно одвај се наместив да ме боцне од втора успеа. Искрено језиво чувство ми беше мене цел процес. Ај препорака и за формула ако знаеш, се думам да ја земам на Хип 1.

Последна измена: 18 јануари 2024
  17. Fenix05

Fenix05 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.538
    Допаѓања:
    8.911
    Мила мене 8пати ме бушеше таа не знам што направи во кичма на најјаките контракции 8прсти отворена таа не може да ме погоди....немав мака со главоболка не знам...
    Ќе прашаш што му даваат таму, јас земав аптамил1 ама давав само 3 пати и после е само на мое млеко форсирав града, сок јаболка, чај на хип, вода и еве ги градиве пукаат меѓу доење ако малце не ги измолзам умирам од болки

18. Gravida2Para1

Gravida2Para1 Нов член

Се зачлени на:
    9 јануари 2024
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    1
    Фала :) најверојатно ќе изберам природно (или ко што викаат во последно време по форумите вагинално, да не се навредат мајките со царски зашто и тоа било природно :)). За ублажување на болка се мислам за породување во вода, болницата има базенчиња во салите а вода многу ме опушта :) во краен случај ако не иде епидурална ако се уште може, и не дај боже ако се искомплицира тогаш царски.

19. YellowLedbetter

Се зачлени на:
    4 јуни 2023
    Пораки:
    100
    Допаѓања:
    61
    Ајде се надевам ќе тргне и кај мене, денеска се молзев успешно, мали го нахраниле па не ми го оставија јас со инфузија почна да плаче го зедоа. Одвај чекам да си одиме дома да си го гледам цел ден :inlove:

Леле како издржа бре толку боцкање, од самата помисла се ежам не дека боли, не болеше ама што е многу е многу.

На Fenix05 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. YellowLedbetter

Се зачлени на:
    4 јуни 2023
    Пораки:
    100
    Допаѓања:
    61
    Пак јас, до кој ден ви ставаа антибиотик? Мене ми е 3 ден после операција и денес антибиотик.

Искрено преплашена сум

Ќе редактирам да се доискажам пошто не сакам да ги секирам мм и домашните.

Бебе од кога е родено е на антибиотик, му беше откриена пиелектазија во 33та недела и после толку контроли (кадр што јас очекував дека докторите ќе се разберат меѓусебе) никој не кажа на педијатарот и изгледа врска нема, башка прееска дојде сестра од кај бебињата и ми рече повраќа јас ја прашав дали е нормалнл тоа (прво ми е појма немам) рече не е нормално.
    Мозокот ми излезе луѓе, башка што од тоа анестезијата не требаше да јадам ден на опетацијата и нареден, вчера со лесна храна да почнам за сега да не ми се јади воопшто и имам главоболки

Последна измена: 19 јануари 2024